Zo kiest u de juiste matras

Polyurethaan, latex of binnenvering

Getty Images

Als u een nieuwe matras wilt gaan kopen, dan zult u zich verbazen hoeveel soorten en merken er zijn. Dat maakt het niet makkelijker om een keuze te maken. Beslis niet te snel, want met de juiste matras kunt u rugklachten voorkomen. Waar moet u op letten bij de aanschaf van een nieuwe matras en hoe kiest u de juiste matras?

Er zijn veel verschillende soorten matrassen. Als u geen klachten heeft, zoals bijvoorbeeld rugklachten of overmatig zweten, kunt u eigenlijk voor alle matrassen kiezen.

Heeft u wel klachten? Dan is het verstandig om een matras te kiezen die voldoet aan al uw eisen. Heeft u bijvoorbeeld last van overmatig zweten? Kies dan geen latex matras, maar bijvoorbeeld een pocketvering.

Welke soorten matrassen zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten matrassen. De goedkoopste zijn vaak van polyetherschuim.

Polyether matras
Een polyether matras heeft een kern van polyurethaanschuim. Dit is een flexibel en veerkrachtig materiaal dat opgebouwd is uit vele kleine cellen. Na indrukking veert het materiaal terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Een polyether matras heeft een redelijke vochtregulatie, maar ventileert iets minder dan andere soorten matrassen.

Koudschuim
Een matras van koudschuim wordt ook gemaakt van polyurethaan. Dit soort matras is voor zwaardere mensen meer geschikt dan een polyether matras. Koudschuim heeft een open celstructuur. Hierdoor heeft het een veel betere veerkracht dan een polyether matras. Ook ondersteunt koudschuim het lichaam goed.

Traagschuim
Een matras is nooit helemaal van traagschuim gemaakt. Vaak is het alleen de bovenlaag, omdat het matras anders te zacht is. Traagschuim neemt langzaam zijn oorspronkelijke vorm weer aan. Ook wordt traagschuim zachter door lichaamswarmte. Een matras met traagschuim vormt zich naar het lichaam en is uitermate geschikt voor mensen met gevoelige spieren en gewrichten.

Latex matras
De kern van een latex matras is van rubber. Rubber is rekbaar en veerkrachtig. Vaak wordt er natuurlatex of natuurrubber voor gebruikt en soms synthetische latex. De veerkracht van natuurlatex is groter dan die van synthetische latex. Nadeel van het latex matras is dat het warm kan aanvoelen, rubber ademt namelijk niet. Ook gaat een latex matras vaak minder lang mee dan andere soorten matrassen. Een latex matras gaat zo'n zeven jaar mee, andere matrassen hebben een gemiddelde levensduur van  ongeveer 10 jaar.

Luchtgeveerde matras
Bij een luchtgeveerde matras bestaat de kern uit een vinyl zak. Deze zak wordt gevuld met lucht en wordt omsloten door bijvoorbeeld latex of koudschuim. Voordeel van het matras is dat hij geschikt is voor alle lattenbodems, flexibel is en zich goed vormt naar het lichaam.

Pocketvering matras
Een pocketvering matras is opgebouwd uit metalen veren elk verpakt in een zakje oftewel pocket. Deze pockets kunnen los van elkaar bewegen. Er zijn zogeheten 5 en 7-zone pocketvering matrassen. Elke zone is afgestemd op een specifiek lichaamsonderdeel. Per zone wordt gebruik gemaakt van verschillende type pocketveren. Hierdoor wordt de wervelkolom in haar natuurlijke vorm ondersteund. Dit geldt ook voor de onderrug.

Matras met binnenvering
De binnenvering matras is net als de pocketvering een matras met metalen veren. De matras met binnenvering is de variant waarbij de veren met een spiraaldraad aan elkaar zijn verbonden. Deze matrassen hebben een toplaag voor een nog betere drukverdeling van het lichaam.

De ideale matras
U weet nu welke soorten matrassen er zijn en wat de verschillen zijn, maar welke het lekkerst ligt en slaapt dat is voor iedereen verschillend. De ideale matras bestaat niet. Bent u zwaarder dan 80 kilo? Kies dan liever niet voor een zachte matras, maar eerder voor bijvoorbeeld een koudschuim of een pocketvering. Vraag ook vooral veel informatie in de winkel en ga proefliggen.

Tips voor proefliggen
De consumentenbond heeft een aantal handige tips en adviezen voor als je een nieuwe matras gaat aanschaffen.

  • Zorg dat u goed bent uitgerust. Een moe lichaam vindt alles lekker liggen.
  • Draag soepele kleding
  • Liggen op de rug: worden billen en rug goed ondersteund?
  • Liggen op de zij: zakken u schouders comfortabel weg?
  • Bewegen op het matras: gaat draaien makkelijk?

    Proefslapen
    Twijfelt u tussen verschillende matrassen? Vraag of u mag proefslapen. Bij sommige aanbieders kunt u matrassen een aantal weken proberen.

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond
  • www.welke-matras.nl