Daarom moet u altijd updaten

Getty Images

Misschien bent u geneigd het updaten van uw slimme apparaten maar even te laten zitten, want het apparaat werkt toch al? Dat is een vergissing. Het updaten van bijvoorbeeld uw router, slimme deurbel, televisie, wasmachine of thermostaat, is van groot belang. We leggen u uit waarom.

Een update zorgt ervoor dat de nieuwste versie van de software van het slimme apparaat gedownload wordt. Fabrikanten gebruiken updates om kwetsbaarheden uit het systeem te halen en de beveiliging van uw apparaat te vernieuwen, om te voorkomen dat hackers je slimme apparaten binnendringen. Alle apparaten die verbonden zijn met internet, krijgen eens in de zoveel tijd een update. Soms doet het apparaat zelf een automatische update, maar het kan ook zijn dat u de updates handmatig moet installeren. Dan krijgt u vaak een melding. Voer vervolgens zo snel mogelijk die update uit, zodat uw apparaat beschermd is tegen hackers en uw gegevens veilig zijn en blijven. Hoe dat precies werkt, leest u hier.

Risico's van het niet updaten van uw apparaat

Wat zijn de risico's als u uw slimme apparaten geen updates laat doen? Internetcriminelen zijn voortdurend bezig om nieuwe manieren te ontdekken om informatie uit uw apparaten te halen. Slimme apparaten die verbonden zijn met internet zoals routers en smart tv's zijn geliefde doelwitten. Als er een lek wordt ontdekt, zorgt de fabrikant voor een update om het lek zo snel mogelijk te dichten. Kiest u er dan voor om de update niet te downloaden, dan betekent dat u uw slimme apparaat kwetsbaar maakt voor hackaanvallen, virussen en gijzelsoftware (ransomware). Internetcriminelen kunnen al via één onveilig apparaat bij uw data, foto's of bestanden en ze kunnen zelfs met u meekijken of luisteren. U kunt daarom, om uzelf de nodige moeite te besparen, het beste voor aankoop van uw slimme apparaat controleren of de updates automatisch gedaan kunnen worden. Daar leest u hier meer over.

Neem bijvoorbeeld uw slimme deurbel. Ook dit slimme apparaat heeft updates nodig. Als u dat nalaat of vergeet, kan het volgende gebeuren:

  • Internetcriminelen kunnen informatie stelen of met u meekijken
  • Als criminelen eenmaal toegang hebben tot één apparaat, kunnen zij via uw thuisnetwerk ook bij de andere apparaten en zo bijvoorbeeld de bediening overnemen
  • Slimme deurbellen kunnen gegevens over het gebruik delen met de fabrikant. Die moet dus wel uw privacy goed beschermen door goed beveiligde apparaten te leveren

In veel gevallen update de slimme deurbel zichzelf automatisch via de bijbehorende app. Houd dus de meldingen in de app in de gaten om te weten of er een nieuwe update klaar staat. Soms moet u enkele eenvoudige stappen volgen om uw apparaat zelf te updaten. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met de fabrikant.

Bonus: verbeterde gebruiksvriendelijkheid

Het updaten van software is niet alleen heel verstandig om de veiligheid hiervan te verbeteren. Ook op het gebied van gebruiksvriendelijkheid zijn er voordelen, nieuwe functionaliteiten. Dankzij software updates wordt de snelheid vaak verbeterd en wordt het gebruiksgemak versterkt. Bovendien werkt de meest recente software vaak beter samen met de nieuwe apparaten en technieken. Denk aan een betere, snellere WiFi- of Bluetooth-verbinding. Maak dus gebruik van al die moderne functies van de nieuwste versie, en download altijd de nieuwste update.

Wilt u meer weten over het doen van updates? Kijk dan op veiliginternetten.nl/doejeupdates.

In samenwerking met de Rijksoverheid.

Bronnen: veiliginternetten.nl, statcounter.com, de Consumentenbond

Auteur