Meerderheid onderschat het belang van updaten slimme apparaten

Getty Images

Veel mensen hebben een slim apparaat in huis, maar vergeten regelmatig hun apparaten te updaten, hebben geen tijd of onderschatten het belang ervan. Dat blijkt uit een peiling van Panelwizard die eerder dit jaar in opdracht van EZK is uitgevoerd.

Het niet updaten van je slimme apparaten maakt je een makkelijker doelwit voor hackers. Want als je updates niet uitvoert, raakt de software verouderd. Internetcriminelen kunnen via fouten in de verouderde software digitaal bij je inbreken en zo je gegevens stelen. En dat wil je voorkomen. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld meer slimme apparaten in huis hebben dan ze zelf denken: de ondervraagden schatten in dat ze per huishouden gemiddeld 2,4 slimme apparaten gebruiken, maar na het zien van een lijst met slimme apparaten gaat het aantal omhoog naar 2,6. De mensen die aanvankelijk dachten géén slimme apparaten in huis te hebben, veranderen hun antwoord naar één of twee. 

[ITEMADVERTORIAL]

De populairste slimme apparaten zijn: 

  • Smart TV (54,4%)
  • Printer (46,6%)
  • Slim horloge (24,7%)
  • Slimme speaker (23,7%)
  • Slimme thermostaat (20,5%)

Hoeveel slimme apparaten heeft u in huis? Bekijk onze vragenlijst.

Updates

Opmerkelijk is dat iets meer dan de helft van de ondervraagden wel eens vergeet de slimme apparaten te updaten. Zeker 65% controleert niet regelmatig of er updates beschikbaar zijn en 54% stelt de updates zelfs uit. Bij de vraag waarom men updates uitstelt, blijkt ‘geen tijd’ de grootste reden. Daarnaast vindt 52% van de ondervraagden het in zekere mate moeilijk om apparaten te updaten. Lees hier meer over het belang van het regelmatig updaten van je slimme apparaten en hoe je dit makkelijk kunt doen. 

Internetcriminaliteit

Het regelmatig updaten van je slimme apparaten zorgt er niet alleen voor dat het apparaat goed blijft werken, maar beschermt zeker ook  tegen internetcriminaliteit. In corona-tijd maken cybercriminelen daarbij meer gebruik van kwetsbaarheden in routers en IoT-apparatuur voor consumenten om zo toegang tot bijvoorbeeld het bedrijfsnetwerk te krijgen.

Het belang van het doen van je updates wordt nog wel eens onderschat, zo blijkt ook uit het eerder genoemde onderzoek. Bijna 15% van de ondervraagden denkt dat criminelen geen toegang krijgen tot persoonlijke gegevens als een slim apparaat wordt gehackt. Ruim 13% kan zich niet voorstellen dat slimme apparaten hackers toegang kunnen verlenen tot je thuisnetwerk. Op de vraag of men zich wel eens zorgen maakt, antwoordt een derde van wel. Zeker 35% maakt zich geen zorgen, met als redenen dat de kans klein is dat dit hen overkomt of dat hun gegevens niet interessant zijn voor criminelen. 

Wetsvoorstel

Het kabinet is bezig met een wetsvoorstel om het aanbieden van updates op slimme apparaten verplicht te maken. Dat plan helpt gebruikers een handje bij het doen van updates, een idee dat door de ondervraagden uit het onderzoek goed wordt ontvangen. Ruim 71% verwacht dat slimme apparaten langer blijven werken door een ‘updateplicht’ en 67% vind het verplichten van de updates een goed idee. 

Over het onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd onder 1.201 Nederlanders van 16 t/m 65 jaar. Het onderzoek is in opdracht van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat uitgevoerd door Panelwizard. Wilt u meer weten over het doen van updates en het beschermen van je slimme apparaten? Bekijk dan de campagne Doe je updates op www.veiliginternetten.nl/doejeupdates. 

In samenwerking met de Rijksoverheid. 
 

Auteur