Eindelijk weer hogere spaarrente

Voor het eerst in jaren zijn er weer banken die de rente hebben verhoogd op dagelijks opvraagbare spaarrekeningen. Het gaat om twee spaarrekeningen, in beide gevallen van een buitenlandse bank. Daarnaast zijn de eerste spaarrekeningen van de markt verdwenen vanwege de lage rente.

Dit meldt MoneyView. De renteverhoging van de twee banken betekent volgens MoneyView niet dat er in de hele markt een hogere spaarrente komt. De hoogste spaarrente is nu 0,50 procent. Deze rente wordt vergoed door Bigbank Flexibel Sparen, een van de twee spaarrekeningen die de rente heeft verhoogd. Die verhoging was 0,20 procent. Gemiddeld is de spaarrente nu 0,08 procent. Tweederde van de spaarrekeningen biedt een lagere rente. Zeven van de 43 onderzochte spaarrekeningen geeft helemaal geen rente.

Negatieve rente

Volgens MoneyView is het een kwestie van tijd dat de meeste spaarrekeningen geen rente meer zullen bieden. Zelfs betalen om te mogen sparen komt steeds dichterbij. ING en Rabobank gaan de grens voor negatieve rente vanaf 1 januari verlagen van een miljoen euro naar een kwart miljoen euro. Bij Tridos is de grens nu al lager. Deze ligt op een ton. ABN Amro zit met een grens van 2,5 miljoen aanzienlijk hoger.