Geen spaarrente en toch blijven we sparen

Getty Images

De spaarrente is historisch laag en bij een behoorlijk aantal banken al 0%. Toch stijgt het spaarsaldo in Nederland het meest sinds jaren. Waarom blijven we sparen?

Spaarsaldo in Nederland stijgt het meest sinds jaren

Eind vorig jaar hadden we in Nederland 368 miljard euro aan spaargeld uit staan de verschillende banken. Dit is 13 miljard meer dan het jaar daarvoor. Een stijging van 3,5% Volgens De Nederlandsche Bank nam ons gezamenlijke spaarsaldo sinds 2012 niet zoveel toe.

De bijgeschreven spaarrente is een steeds kleiner deel gaan uitmaken van het gestegen spaarsaldo. Dat kan ook niet anders met een spaarrente dichtbij of, zoals inmiddels bij ABN AMRO, zelfs op 0%. De grootbanken hebben vooralsnog aangegeven de kleine spaarders te ontzien van negatieve rente - of dit zo blijft is niet zeker.

Waarom blijven we sparen?

Opvallend: ondanks de lage spaarrente leggen we dus netto meer spaargeld in. De Nederlandsche bank noemt 3 redenen waarom we blijven sparen:

1.    Het netto inkomen in Nederland is gestegen.
2.    Door de lage rente moet meer spaargeld worden ingelegd voor een gewenst eindbedrag (spaardoel-effect).
3.    Nederlanders zijn onzeker over de economie en de eigen financiën en gaan hierdoor meer sparen (voorzorg-motief).

Hogere spaarrente over de grens?

Sparen doen we nog altijd voor het grootste deel op een vrij opneembare spaarrekening. Het spaargeld in deposito’s daalde vorig jaar zelfs. Dit terwijl een hogere spaarrente mogelijk is als het spaargeld tijdelijk wordt vastgezet. Kennelijk weegt de hogere spaargoeding niet op tegen minder flexibiliteit en de moeite van het overzetten, zo schrijft DNB.

In Nederland is de hogere spaarvergoeding voor deposito’s inderdaad gering. Over de grens is een hogere spaarrente nog wel mogelijk. Via spaarplatformen zoals Raisin is het tegenwoordig heel eenvoudig een (of meer) deposito(’s) te openen bij diverse buitenlandse banken uit landen zoals België, Duitsland, Estland, Tsjechië en Italië.