Hoe wissel ik een pot kleingeld in?

Ik heb een hele pot kleingeld die ik wil inwisselen. Hoe krijg ik dat voor elkaar?

Wisselen in briefgeld bij een bank gaat u niet lukken. U maakt alleen kans bij uw eigen bank, als u op uw rekening stort. De service van banken wisselt. Aan de balie wordt doorgaans van u verwacht dat u zelf enig voorwerk doet. Bij ABN Amro is dat zo, en ook de Postbank wil dat u de muntjes uittelt in plastic zakjes. Elke muntsoort moet in een apart zakje, in een vaste hoeveelheid. Voor het plezier van het storten betaalt u 0,30 cent per zakje, tenzij u een kind bent, of u stort op een girospaarrekening.

Stortingsautomaat

Bij de nieuwe vestigingen, de Postbankwinkels, is de Postbank in navolging van veel andere banken overgeschakeld op een stortingsautomaat. Banken hebben doorgaans niet op elk filiaal zo’n automaat staan en soms is hij kapot. Dan moet u toch weer naar de balie. Een ding is zeker: ze zijn daar niet blij met u en uw zak munten. De wisselservice kost de banken een hoop tijd, die ze liever besteden aan diensten die meer geld opleveren.

Het dankbaarst is het om met uw kleingeld naar een winkel te gaan. Die hebben veel wisselgeld nodig, en voor rollen munten moeten ze dik betalen bij de bank. De meeste winkeliers, zeker kleine, zullen u daarom met open armen ontvangen als u op een rustig moment binnenkomt met uw zak kleingeld.

Inwisselen muntjes is zo makkelijk niet...

Een pot kleingeld: veel Nederlanders storten er geregeld hun overtollige kleingeld uit hun portemonnee in. Maar als de pot overstroomt, dan is het vaak niet eenvoudig de muntjes op je bankrekening te krijgen. Dat ondervond ook John Lux (79) uit Rotterdam.

Lux heeft wel meer dan een pot met muntjes: na een jaar sparen heeft hij een hele emmer vol. Bij het centrale nummer van de Postbank hadden ze een tip voor hem: de nieuwe Postbankwinkel in het stadscentrum van Rotterdam. Daar staat een mooie automaat waarin hij zijn emmertje kon legen. Het geld verhuist dan automatisch naar z’n bankrekening.

Automaat kapot

Zijn zoon, ook al een emmertjesspaarder, nam een dagje vrij om Lux met zijn zware geldemmer naar de winkel te brengen. ,,Het is prachtig in die winkel,” zegt Lux. ,,Maar de automaat was kapot.” En geld inwisselen aan de balie mocht niet: daar doen de nieuwe hippe Postbankwinkels niet aan.

Wisselen kan nog bij de overige postkantoren, hoewel die in 2009 verdwijnen. Maar daar moet elke muntsoort in een apart zakje. Op gewicht wordt er dan uitbetaald. ,,Dat kost me uren,” moppert Lux. ,,En naar een winkel om te wisselen voelt niet zo prettig.”

"Postbank, doe wat!"

Hij belde de volgende dag de klantenservice. Die had goed nieuws: de automaat was gerepareerd. Opnieuw toog Lux naar het centrum, wierp wederom een deel van zijn geldemmer in de parkeerautomaat om alsnog een kapotte automaat te treffen.

,,Ik heb gevraagd of ze me wilden laten weten wanneer de automaat gerepareerd is, maar ik hoor niks. Hoe weet ik nu, wanneer ik naar die winkel kan met mijn emmer,” vraagt Lux zich af. Hij is niet nijdig, zegt hij. ,,Maar waarom moet dit zo? Postbank doe er wat aan!’’

De Postbank was gistermiddag niet bereikbaar voor een reactie.

27 Comments

Door Peerke (niet gecontroleerd) op za, 30-11-2019 - 10:52

Bij een winkelier die zijn er gek op

Door Hanneke (niet gecontroleerd) op vr, 29-11-2019 - 15:36

Bij mij in het dorp is een Rabobank en die heeft een stortingsapparaat voor zowel kleingeld als bankbiljetten. Die werkt altijd staat binnen bij de bank veilig en doet het altijd. Weet je niet hoe die werkt dan leggen ze het op een rustige manier voor je uit.

Door Maria (niet gecontroleerd) op vr, 29-11-2019 - 12:22

In mijn supermarkt zie ik mensen enveloppen met kleingeld inleveren, maar wel op rustige momenten in de winkel, dat is voor het personeel rustiger tellen, nietwaar?
Ik zou zo'n pot, als ik die had, gewoon in gedeeltes meenemen en al gesorteerd, dan gaat het vlugger. Winkel is er blij mee, trouwens.

Door Ruud Zwanink (niet gecontroleerd) op wo, 27-11-2019 - 16:45

Wij wisselen regelmatig munten in voor papier geld.
De meeste marktkooplieden zijn hier graag voor in.

Door Ho (niet gecontroleerd) op wo, 27-11-2019 - 11:39

ING bank Hoogezand steeds automaat defect- en geen mededeling dat automaat defect is

Door Ho (niet gecontroleerd) op wo, 27-11-2019 - 11:31

Bij ING Hoogezand is steeds automaat defect om losse munten te storten - 3x geweest -waarom geen mededeling op automaat dan hoef je niet eerst half uur in de wacht staan

Door Van eijk (niet gecontroleerd) op do, 4-7-2019 - 15:23

Ik vind het echt belachelijk dat je niet zomaar bij een bank kan omwisselen. Enne ,, dat ik geen blije gezichten zal zien als ik met n pot klein geld kom , zal me echt een tering zorg zijn. Geld is geld.

Door Willem Kranendonk (niet gecontroleerd) op ma, 13-5-2019 - 14:56

In al die jaren sinds 2008 is er kennelijk nog niemand gevallen over deze mededeling: "Voor het plezier van het storten betaalt u 0,30 cent per zakje". Bedoeld is natuurlijk €0,30 oftewel 30 eurocent, niet drie-tiende cent per zakje.

Door Dicky van der Meer (niet gecontroleerd) op zo, 12-5-2019 - 16:07

Ik spaar graag klelngeld en als het me teveel word maak ik kleine zakjes afgeteld.Onze supermarkt is er echt blij mee en zei wegen de zakjes of het aantal klopt.Geen probleem dus.En ik vind het leuk om te doen.

Door Ida (niet gecontroleerd) op vr, 10-5-2019 - 20:05

Langzamerhand worden we gedwongen om te doen wat de banken willen: stap voor stap als een kudde. Dit kan niet meer, dat mag niet meer, Contant geld moet weg etc. Als er helemaal geen geld meer in omloop is, zijn we afhankelijk van de banken. Commissies bepalen zij, onze data verkopen ze aan derden etc, geen ontsnappen mogelijk. En geld, wat is dat? Wáár is dat? Iets op papier. En terug kan dan niet meer.
Dus nee, we moeten met geld kunnen blijven betalen en als we willen, ook met pasjes. Of in ieder geval, wat wij als klanten willen. We zijn met heel veel, dus eigenlijk heel sterk...