PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Hoe wissel ik een pot kleingeld in?

Ik heb een hele pot kleingeld die ik wil inwisselen. Hoe krijg ik dat voor elkaar?

Wisselen in briefgeld bij een bank gaat u niet lukken. U maakt alleen kans bij uw eigen bank, als u op uw rekening stort. De service van banken wisselt. Aan de balie wordt doorgaans van u verwacht dat u zelf enig voorwerk doet. Bij ABN Amro is dat zo, en ook de Postbank wil dat u de muntjes uittelt in plastic zakjes. Elke muntsoort moet in een apart zakje, in een vaste hoeveelheid. Voor het plezier van het storten betaalt u 0,30 cent per zakje, tenzij u een kind bent, of u stort op een girospaarrekening.

Stortingsautomaat

Bij de nieuwe vestigingen, de Postbankwinkels, is de Postbank in navolging van veel andere banken overgeschakeld op een stortingsautomaat. Banken hebben doorgaans niet op elk filiaal zo’n automaat staan en soms is hij kapot. Dan moet u toch weer naar de balie. Een ding is zeker: ze zijn daar niet blij met u en uw zak munten. De wisselservice kost de banken een hoop tijd, die ze liever besteden aan diensten die meer geld opleveren.

Het dankbaarst is het om met uw kleingeld naar een winkel te gaan. Die hebben veel wisselgeld nodig, en voor rollen munten moeten ze dik betalen bij de bank. De meeste winkeliers, zeker kleine, zullen u daarom met open armen ontvangen als u op een rustig moment binnenkomt met uw zak kleingeld.

Inwisselen muntjes is zo makkelijk niet...

Een pot kleingeld: veel Nederlanders storten er geregeld hun overtollige kleingeld uit hun portemonnee in. Maar als de pot overstroomt, dan is het vaak niet eenvoudig de muntjes op je bankrekening te krijgen. Dat ondervond ook John Lux (79) uit Rotterdam.

Lux heeft wel meer dan een pot met muntjes: na een jaar sparen heeft hij een hele emmer vol. Bij het centrale nummer van de Postbank hadden ze een tip voor hem: de nieuwe Postbankwinkel in het stadscentrum van Rotterdam. Daar staat een mooie automaat waarin hij zijn emmertje kon legen. Het geld verhuist dan automatisch naar z’n bankrekening.

Automaat kapot

Zijn zoon, ook al een emmertjesspaarder, nam een dagje vrij om Lux met zijn zware geldemmer naar de winkel te brengen. ,,Het is prachtig in die winkel,” zegt Lux. ,,Maar de automaat was kapot.” En geld inwisselen aan de balie mocht niet: daar doen de nieuwe hippe Postbankwinkels niet aan.

Wisselen kan nog bij de overige postkantoren, hoewel die in 2009 verdwijnen. Maar daar moet elke muntsoort in een apart zakje. Op gewicht wordt er dan uitbetaald. ,,Dat kost me uren,” moppert Lux. ,,En naar een winkel om te wisselen voelt niet zo prettig.”

"Postbank, doe wat!"

Hij belde de volgende dag de klantenservice. Die had goed nieuws: de automaat was gerepareerd. Opnieuw toog Lux naar het centrum, wierp wederom een deel van zijn geldemmer in de parkeerautomaat om alsnog een kapotte automaat te treffen.

,,Ik heb gevraagd of ze me wilden laten weten wanneer de automaat gerepareerd is, maar ik hoor niks. Hoe weet ik nu, wanneer ik naar die winkel kan met mijn emmer,” vraagt Lux zich af. Hij is niet nijdig, zegt hij. ,,Maar waarom moet dit zo? Postbank doe er wat aan!’’

De Postbank was gistermiddag niet bereikbaar voor een reactie.

Reactie toevoegen