PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Na 25 jaar sparen of beleggen een fortuin?

Plus Magazine bestaat 25 jaar. Een kwart eeuw! Stel, u zou zo lang €25 per maand hebben gespaard. Of belegd. Wat levert u dat uiteindelijk op?

In 1989 zetten de meeste mensen die geld overhadden, dat op een spaarrekening. Begin jaren 90 kreeg u nog een hoge rente van soms meer dan 8 procent. Maar daarna daalde de spaarrente al snel naar 2 à 3 procent eind jaren 90, en minder dan 1,5 procent nu. Gemiddeld had u in die periode van 25 jaar een rente ontvangen van 3,1 procent.

Waarde spaargeld

Stel dat u in januari 1989 was begonnen met sparen en elke maand €25 (omgerekend is dat 55 gulden) had gespaard, wat was uw spaargeld dan nu waard geweest?

  • Na 5 jaar: €1623
  • Na 10 jaar: €3513
  • Na 15 jaar: €5715
  • Na 20 jaar: €8280
  • Na 25 jaar: €11.268

Uw inleg in die periode bedroeg €7500, namelijk €25 per maand gedurende 25 jaar. Dat lijkt een mooi rendement, maar bedenk dat de koopkracht van uw spaargeld als gevolg van de inflatie veel minder is geworden. De inflatie bedroeg sinds 1989 gemiddeld 2,3 procent per jaar, ­zodat die €25 (of 55 gulden) uit 1989 nu nog maar iets meer dan €14 (of 31 gulden) waard is.

Een spaarrekening beginnen? Gebruik onze rentevergelijker >>

Tot de jaren 90 waren het vooral vermogende Nederlanders die belegden, maar in de jaren erna gingen steeds meer ‘gewone’ Nederlanders beleggen. Zij werden aangetrokken door spectaculaire koersstijgingen van soms wel meer dan 40 procent per jaar. Na zeer sterke koersstijgingen in de jaren 90 volgde de kater. Eerst was er de internetcrisis in 2001/2002 en in 2008 was er weer een beurskrach. Toch kunnen beleggers die al die tijd het hoofd koel hielden, bogen op een mooi rendement. Gemiddeld behaalde een belegger tussen 1989 en 2014 een rendement op Nederlandse aandelen van 9,8 procent. Deze beleggers hebben in de tussentijd wel flink moeten zweten, want tussen september 2008 en maart 2009 halveerden de koersen. Daarna stegen de koersen weer snel, maar pas in de loop van 2013 zaten beleggers, mede dankzij de dividenduitkeringen (zie kader ‘Dividend’), weer op het niveau van voor de crisis. Eind 2014 lagen de koersen ruim een vijfde boven het niveau van vlak voor de crisis. 

Waarde belegging

Wat had een belegger in Nederlandse aandelen na 25 jaar maandelijkse inleg van €25 eind 2014 op zijn beleggingsrekening staan?

  • Na 5 jaar: €1920
  • Na 10 jaar: €4983
  • Na 15 jaar: €9873
  • Na 20 jaar: €17.676
  • Na 25 jaar: €30.129

Het werkelijke rendement ligt ­lager. Bij deze berekening is namelijk geen rekening gehouden met de inflatie (zie bij sparen) en met kosten die beleggers aan de bank moeten betalen voor het beheer en de aankoop van aandelen. Tegenwoordig kunnen alerte beleggers die kosten beperkt houden tot 0,5 procent, maar vroeger was dat minstens 2 tot 3 procent per jaar. Wie bij een dure bank zit, betaalt nog altijd dergelijke percentages.

Aandelen: voor de lange termijn

Als u aandelen bezit, moet u kunnen leven met forse koersschommelingen. Geld dat u in aandelen ­belegt, moet u niet op korte termijn nodig hebben, maar voor ­zeker vijf tot tien jaar kunnen missen. Anders bent u misschien gedwongen om met verlies te verkopen.

Dividend

Beleggers in aandelen ­hopen niet alleen te verdienen aan koersstijgingen, zij krijgen ook dividend. De meeste ­bedrijven keren elk jaar een deel van hun winst uit. Van ­elke €100 die u in Neder­­landse aandelen ­belegt, ­ontvangt u jaarlijks gemiddeld €3 in de vorm van dividend op uw bank­rekening. In vaktaal: het ­dividendrendement van ­Nederlandse aandelen ­bedraagt 3 procent.

Gemiddelde rente sparen in 25 jaar: 3,1 %,
Gemiddeld rendement beleggen: 9,8 %.

 

Bronnen: CBS, www.spaarreview.nl, MSCI, De Nederlandsche Bank.

Een spaarrekening beginnen? Gebruik onze rentevergelijker >>

 

Reactie toevoegen

3 Comments

Door j.ale (niet gecontroleerd) op do, 26-3-2015 - 19:22

mooie rekensom.
Ik heb 30 jaar een mixfundplan gehad dat beheert werd door Achmea. de uitkering na de looptijd viel zwaar tegen.
ik heb meer belegd per maand dan in bovenstaand voorbeeld en de uitkering die ik kreeg lijkt meer op het eerste overzicht van het sparen dan van het tweede van het beleggen. als ik al die jaren [30] gewoon had gespaard zonder er aan te komen. had ik, zonder de rente mee te rekenen, 2028,-euro meer gehad. beleggen doe ik nooit meer. Sparen levert nu ook niets meer op, dus ik maak mijn geld maar gewoon op. zie wel wat er gebeurt als ik met pensioen ga. Heb ik er in ieder geval nu plezier van.

Door S. Taal (niet gecontroleerd) op do, 26-3-2015 - 17:20

Ons werd aangeraden (o.a. staatssecretaris Vermeend) een lijfrentepolis af te sluiten. Goed als extra aanvulling op het pensioen. Ik krijg nu 5 jaar lang daarom maandelijks een klein beetje van m'n geld terug. Uiteraard wordt er nu belasting over geheven. En dat is een wat hoger percentage omdat de belastingdienst de AOW/aanvullend pensioen/lijfrente bij elkaar optelt.
Scheiding een aantal jaren terug heeft dat allemaal wat magerder gemaakt dan eertijds gedacht en zo zou ik als huurder recht hebben gehad op huurtoeslag. Mooi niet vanwege de lijfrenteuitkering waarvoor 15 jaar gespaard is en nu in rook opgaat. Alleen de bank en de schatkist zijn er beter van geworden. Als ik echter een koopwoning had gehad had ik vanwege de hogere inkomsten van de lijfrenteuitkering juist méér HRA-subsidie gehad. Kromme wereld. Schuld en luxe worden beloond.