Nog geen einde aan daling spaarrente

De spaarrente is historisch laag, maar de gifbeker voor spaarders is nog niet leeg. De spaarrente daalt nog verder. Toch kunnen we een lichtpuntje melden!

Spaarrente opnieuw gedaald

In het derde kwartaal van 2018 is de spaarrente opnieuw gedaald. De gemiddelde rente op een vrij opneembare spaarrekening is momenteel 0,19%. Dit is 10% lager dan in het tweede kwartaal van dit jaar, zo becijferde de marktonderzoekers van MoneyView.

Veel Nederlanders sparen nog altijd bij een grootbank. Voor hen daalde de spaarrente in het afgelopen kwartaal naar 0,03%. Dit begon met een renteverlaging van ING. Niet lang daarna volgden ABN AMRO en Rabobank.

Hypotheekrente loopt op, maar de spaarrente niet

De hypotheekrente loopt naar verwachting de komende maanden op. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft namelijk in september het opkoopprogramma gehalveerd. Eind december stopt de centrale bank helemaal met deze stimuleringsmaatregel. Dit zorgt voor een oplopende kapitaalmarktrente, wat weer een belangrijke graadmeter is voor de lange hypotheekrente, zoals 20 jaar vast.

Spaarders hoeven voorlopig niet te rekenen op renteverhogingen, zo merkt Moneyview op. De ECB heeft aangegeven de beleidsrentes, zeker tot na de zomer van 2019, op de huidige lage niveau te houden. De spaarrente wordt voor een belangrijk deel beïnvloed door deze beleidsrente. Omdat de ECB-depositorente negatief is en banken dit nog niet volledig hebben doorberekend aan hun klanten, zijn nieuwe rentedalingen niet uitgesloten.

Lees meer achtergrondinformatie over waarom de spaarrente niet met de hypotheekrente stijgt?

Fiscale meevaller voor spaarders

Het lichtpuntje voor spaarders komt in de vorm van fiscale meevaller. Op Prinsjesdag is bekend gemaakt dat in 2019 de vermogensrendementsheffing omlaag gaat. Volgend jaar gaat de fiscus uit van een lager forfaitair spaarrendement, namelijk 0,13% in plaats van 0,36%.

Rekening houdend met de vermogensbelasting en de inflatie zien Nederlanders hun spaargeld jaarlijks minder waard worden. Zij kunnen hun spaargeld (gedeeltelijk) overzetten naar een hogere spaarrente:

●    Bekijk het aanbod deposito sparen (met interessante buitenlandse banken tot 1,81%).
●    Kies voor sparen met voorwaarden, zoals maandsparen of een spaarverzekering (maximaal 2,00%).