Ondanks lage rente blijven we sparen

Nederland blijft sparen, hoe snel de spaarrente ook daalt. Vorig jaar is ons totale spaargeld met ruim 5 miljard euro gegroeid.

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandsche Bank (DNB).

Vooral rente

De precieze toename van het spaarbedrag in 2016 was 5,3 miljard euro. De groei is vooral te danken aan bijgeschreven rente (3,5 miljard), ook al ligt die momenteel op een dieptepunt.

De overige 1,8 was nieuwe inleg van spaarders. In totaal ligt er op dit moment zo'n 340 miljard euro aan spaargeld bij de Nederlandse banken.

Verschuiving

Normaal gesproken is het spaargeld in Nederland in handen van een aantal kleine banken. De laatste jaren lijkt dit wat te verschuiven. Zeker na de crisis, door het faillissement van DSB Bank, de onrust rondom ABN Amro en de overname van Friesland Bank door Rabobank.

Overstappen

De laatste jaren lijkt dit wat te verschuiven. Dat komt vooral door de renteontwikkelingen. Meer mensen stappen over, omdat de verschillen in rente groot zijn tussen de kleine en grote banken. Ook de 'spaargarantie' (bescherming van kleine spaarders tegen faillissement van banken) zorgt voor meer verspreiding.

Sparen: dit zijn de trends van dit moment.

Bron: homefinance.nl

Trefwoorden: