Veel geldzorgen onder ouderen

Doordat de koopkracht van ouderen al jaren onder druk staat, hebben steeds meer ouderen geldzorgen. Volgens een onderzoek van de ANBO zelfs 80 procent van de ouderen. Hoe komt dat?

Ouderenorganisatie ANBO heeft onderzocht hoe ouderen hun financiële situatie zien. Uit dit onderzoek blijkt 80 procent zich zorgen te maken over de financiële situatie. Ruim een derde maakt zich zelfs regelmatig tot vaak zorgen. Van de onderzochte groep (1733 respondenten) zegt 10 procent zich vaak zorgen te maken.

Dat ouderen financiële zorgen hebben, vindt haar oorzaak in het feit dat de koopkracht van ouderen al jaren achtereen terugloopt. Ook voor volgend jaar verwacht het Centraal Plan Bureau weer een achteruitgang van gemiddeld 0,7 procent. Het teruglopen van de koopkracht komt enerzijds door de pensioenen die niet geïndexeerd zijn, eigen bijdragen toenemen en omdat tegemoetkomingen voor ziekte- en zorgkosten zijn weggevallen.

De respondenten van het onderzoek zien het liefst dat het eigen risico voor de zorgverzekering verlaagd wordt van €385 nu naar €285 (76 procent). Een ander oplossing lijkt hen de regels voor het indexeren van de pensioen te versoepelen (72 procent) of om de AOW te verhogen (50 procent).

Het kabinet vergadert deze weken over de begroting van 2017. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft vorige week nog aangegeven de koopkracht van ouderen te willen herstellen. Premier Rutte heeft daar vervolgens op gereageerd door een slag om de arm te houden.
 
Bron: ANBO

36 Comments

Door jan r (niet gecontroleerd) op za, 29-10-2016 - 11:18

mensen word eens wakker, en roep een halt toe aan de afbraak van ons sociale stelsel.in maart verkiezingen,laat ons de vvd decimeren of nog liever opruimen,en rutte die man aast alleen maar op een mooie baan in europa,daar wil hij alles en iedereen voor opofferen. wat een misselijk makend figuur die alle ouderen en zieken in de steek laat ook jongeren komen of zijn er al achter.ps ook de pvda heeft hieraan meegewerkt

Door meest geprofite... (niet gecontroleerd) op wo, 31-8-2016 - 01:08

Heb zelfs de postcode loterij durven opzeggen, dan moeiewel desperaat zijn toch?

Door euromovie (niet gecontroleerd) op di, 30-8-2016 - 14:21

Heeeeeeelemaal mee eens , weg met we zijn er bijna , leuk om te zien , maar alleen voor rijke vvd'ers .

Door Carin (niet gecontroleerd) op di, 30-8-2016 - 01:52

Mijn moeder heeft allen AOW.kan er ook van rondkomen,. Mits er geen grote onverwachte uitgaven zijn, dan springen wij als kinderen bij.

Door Bert (niet gecontroleerd) op wo, 24-8-2016 - 13:27

niet een slag om de arm houden maar een slag om ze arm te houden!!!

Door Johan (niet gecontroleerd) op wo, 24-8-2016 - 13:26

die geldzorgen gaan nog erger worden helaas. de regering heeft hele boze plannen....(wederom een greep uit de pensioenkassen, fiscalisering van de aow, belasting op de overwaarde van je huis, het kan niet op)wie kan dit stoppen?

Door Martin van den ... (niet gecontroleerd) op wo, 24-8-2016 - 12:45

@Willie + Jozeph, ik ben 56 jaar.
Iedereen die geen miljonair is en TOCH op een liberale partij stemt, moet nodig eens bij een professional op de lederen bank gaan liggen. Oh, nee, dat kan niet, want dan ben je gelijk je eigen risico kwijt.
Jullie blijven allemaal op dezelfde asociale partijen stemmen, terwijl die jullie nou juist keer op keer blijven pakken. En ja, jullie zijn extreem dom.

Enkele jaren geleden zei een gepensioneerde mevrouw het volgende.
De bijstand en de sociale huurwoningen mogen ze wel afschaffen, maar van de thuiszorg en de AOW moeten ze afblijven.
Punt 1 is dit extreem asociaal en punt 2: HET KAN HELEMAAL NIET.
De liberale ideologie schaft ALLE sociale voorzieningen af, niet alleen degene die jij wil.

En ik hoef me niet van kant te maken, ik ben niet zo achterlijk als jullie om op een liberale partij te stemmen.
Wie is hier nu een snotneus?

Door Jozeph (niet gecontroleerd) op di, 23-8-2016 - 19:21

Bestie Martin,
Tegen de tijd dat jij een jaar of 60 bent zal je jezelf wel van kant maken, anders ben je zelf net zo'n stom achterlijk ouwetje!

Door Willie (niet gecontroleerd) op di, 23-8-2016 - 15:10

Wat zou ik je graag eens in levende lijve willen ontmoeten, snotneus. Mijn handen jeuken nu al.

Door J.klein (niet gecontroleerd) op di, 23-8-2016 - 14:02

Wat mij nu opvalt is het feit dat ik niemand iets hoor zeggen over de belastingverhoging van maar liefst 5% in de eerste schjif v.d. Belasting .
De werknemers zijn hiervoor gecompenseerd doordat de werkgeverspremie zorgkosten niet meer bij het inkomen geteld word.
Bij gepensioneerden geld dit niet, over de aow en over het pensioen moeten zij zowel zelf de zogenaamde werkgeversbijdrage zorg betalen en ze moeten ook nog eens gewoon belasting betalen over hun bruto inkomen inlusief de werkgeversbijdrage !
Vreemd dat ik niemand hoor.
Waarom moeten gepensioneerden wel belasting betalen over de premie die ze zelf moeten betalen van hun bruto aow en pensioen.
Ze hebben geen werkgever meer ,maar nu word deze premie al jaren verhaald op hun aow en pensioen.