Pas op voor simkaart-kaping

Vergeet niet dat een provider nooit zomaar om een simkaartwisseling vraagt

Simkaart wordt gekaapt
Getty Images

Oplichters maken steeds vaker gebruik van 'simkaart-kaping': honderden klanten van Odido en KPN zijn al het slachtoffer van deze nieuwe truc.

Auteur 

Tussen januari en juni 2025 heeft de Fraudehelpdesk een aanzienlijke toename gezien in meldingen van deze specifieke vorm van oplichting, die ook wel 'simwissel' of 'sim-kaping' wordt genoemd. In de eerste helft van dit jaar zijn bijna 300 mensen benaderd door deze nepmedewerkers, terwijl dit in dezelfde periode vorig jaar nog om een klein aantal ging. De totale schade bedraagt al bijna 20.000 euro.

Sim-kaping

Bij 'sim-kaping' ontvangen slachtoffers telefoontjes of sms'jes van een zogenaamde provider, waarin ze worden aangespoord om op een link te klikken. Vooral bij KPN ontvangen klanten vaak een sms waarin staat dat hun simkaart binnenkort vervalt en ze hun gegevens moeten invoeren om de simkaart te 'verifiëren'. Dit houdt in dat ze persoonlijke informatie moeten geven, zoals hun e-mailadres of burgerservicenummer (BSN).

Bij Odido doen de oplichters zich voornamelijk telefonisch voor als medewerkers. Ze vertellen slachtoffers dat hun simkaart 'gevalideerd' moet worden of dat deze vanwege 'nieuwe wetgeving' snel omgezet moet worden naar een eSIM; anders dreigt afsluiting. Deze 'validatie' geeft de oplichters toegang tot de simkaart.

Soms sturen de nep-medewerkers van Odido ook een sms waarin ze vragen om uw e-mailadres zodat u uw wachtwoord moet wijzigen. Dit is echter een valse boodschap, die hen toegang tot de simkaart verleent.

Simkaart
Getty Images

Geld afhandig maken

Wanneer u op een van deze verzoeken ingaat, kunnen de oplichters uw simkaart kapen, waardoor u er geen controle meer over heeft. Ze hebben verschillende manieren om geld van u af te troggelen. Bijvoorbeeld door valse berichten te sturen naar uw contacten vanuit uw eigen nummer. Aan vrienden, (klein)kinderen of ouders vertellen ze dan een verhaal over vermeende financiële problemen, met een verzoek om geld.

Een ander risico is de tweestapsverificatie. Bij veel inlogprocedures ontvangt u een sms ter bevestiging, zoals bij DigiD. Als oplichters uw simkaart hebben overgenomen, krijgen zij die sms-controle en kunnen ze zomaar inloggen om bij allerlei privégegevens te komen.

Waar moet u op letten?

Vergeet niet dat een provider nooit zomaar om een simkaartwisseling vraagt. Zij hebben daar geen baat bij, alleen u in sommige gevallen. Ontvangt u dus een telefoontje van een provider die zegt dat u iets met uw simkaart moet doen, blijf dan kritisch. Zeg tegen de persoon aan de lijn dat u over een half uur terugbelt. Bel daarna het algemene nummer van de provider. Zij kunnen u vertellen of ze u echt hebben gebeld of dat het om oplichters gaat.