Wat doet de spaarrente in 2018? Dit is onze verwachting

Getty Images

De spaarrente is historisch laag. Kunnen we in 2018 meer rendement op onze spaarrekening verwachten? Of daalt de spaarrente verder, mogelijk zelfs naar negatief?

Spaarrente historisch laag

De spaarrente heeft een nieuw laagterecord bereikt. De gemiddelde rente op een vrij opneembare spaarrekening is nog maar 0,25%. Spaart u bij 1 van de 3 grootbanken, dan is het rendement voor uw spaargeld niet meer dan 0,05%.

En het kan nog lager; Triodos en Van Lanschot Bankiers hebben inmiddels een spaarrekening zonder spaarrente. Zij komen ermee weg omdat ze beide een specifieke doelgroep bedienen, respectievelijk ‘groene’ en vermogende klanten.

Waarom is de spaarrente laag?

De lage spaarrente is het gevolg van stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank drukt de spaarrente met als doel dat er meer geconsumeerd en geïnvesteerd wordt. De ECB heeft daarvoor twee belangrijke beleidsinstrumenten:

  • De beleidsrente van de ECB is -0,4%. Banken moeten dus betalen om geld te stallen bij de centrale bank.
  • De ECB pompt maandelijk miljarden in de economie. Banken kunnen dus goedkoop aan geld komen om uit te lenen.

Om dezelfde reden is de hypotheekrente laag en kun je goedkoop consumptief geld lenen.

Wat doet de spaarrente in 2018?

Recent heeft de ECB meer bekendgemaakt over het monetaire beleid in 2018. De economie groeit inmiddels dusdanig, dat de centrale bank heeft besloten om het stimuleringsbeleid voorzichtig af te bouwen. In 2018 pompt de ECB maandelijks 30 miljard in de economie, in plaats 60 miljard nu.

Deze verlichting zal vooralsnog weinig effect hebben op de spaarrente. De beleidsrente blijft negatief en ‘goedkoop geld’ blijft in de markt. De ECB wil de rentes blijven drukken omdat de inflatie achterblijft bij de economische groei. In september 2018 beslist de centrale bank weer over het verder afbouwen van de stimuleringsmaatregelen.

We verwachten dat de spaarrente in 2018 laag blijft en mogelijk verder daalt. Lees onze uitgebreide analyse.

Wordt spaarrente in Nederland negatief?

Hoewel de beleidsrente van de ECB in 2016 voor het laatst is verlaagd, daalt de spaarrente nog altijd. Banken hebben de lage marktrente blijkbaar (nog) niet volledig doorberekend aan de klant. Zolang de centrale bank de beleidsrente niet verhoogd, zal de spaarrente dus blijven dalen.

Met de lage rentestand van dit moment lijkt de eerste negatieve spaarrente in Nederland een kwestie van tijd, al neemt het aantal renteverlagingen de laatste maanden wat af. Betalen voor de spaarrekening is een psychologische grens die banken niet snel over zullen gaan. Nu al houden banken elkaar scherp in de gaten. Als 1 bank de spaarrente gaat verlagen volgen de andere banken snel.

Dit maakt een negatieve spaarrente in 2018 mogelijk, maar niet waarschijnlijk.

Tips voor een hogere spaarrente

U kunt uw spaargeld (gedeeltelijk) overzetten naar een hogere spaarrente. Hier vindt u de beste aanbiedingen van dit moment:

Niet sparen, maar wel meer rendement op je vermogen? Onderzoek eens de mogelijkheden van beleggen.