6 tips voor een goedkope vakantie

Getty Images

Nederlanders vinden vakantie erg belangrijk, maar een krappe portemonnee dwingt de toerist tot andere keuzes. Dit jaar gaat 73 procent op vakantie, vijf procent minder dan vorig jaar. Bovendien gaan meer mensen op zoek naar aanbiedingen, volgens onderzoeksbureau NBTC-NIPO Research. Met deze tips kun je met een beperkt budget toch je hart ophalen.

Minder vaak en korter op vakantie gaan zijn voor de hand liggende manieren om te besparen. Uit onderzoek blijkt dat consumenten dit ook van plan zijn. Helaas gaan deze besparingen wel ten koste van het vakantiegenot. Met de volgende tips hoeft dat niet het geval te zijn.

Blijf dichtbij
Minder reistijd, lagere kosten, evenveel plezier! Nederland heeft al heel veel in huis, waarover de website lekkerweg.nl haar bezoekers lekker maakt. En volgens Lonely Planet is Amsterdam de op twee na beste stad om te bezoeken, dus waarom verder zoeken? Zoek je het toch liever iets verder weg, dan hebben onze oosterburen ook veel te bieden. Met behulp van www.germany.travel/nl/ heb je zo je favoriete streek gevonden.

Kies een goedkoop land
In Hongarije liggen de prijzen van hotels en restaurants de helft lager dan in eigen land, Noorwegen is juist meer dan de helft duurder. Dat maakt nogal wat uit! Oost-Europa is relatief goedkoop. Polen, Tsjechië en Slowakije zijn zo’n 30 procent goedkoper. Ook Zuid-Europa is goedkoper dan Nederland. In Spanje en Portugal is het voordelig toeven, maar ook in een land als Kroatië liggen de prijzen voor uit eten gaan en cafébezoek een stuk lager dan hier.

Ga werken
Doe als een backpacker en ga werken voor de kost. Boeren in heel de wereld maken gebruik van vakantiegangers die willen komen helpen met seizoenswerk. Via WWOOF, World Wide Opportunities On Organic Farms, kun je een bedrijf vinden dat mensen zoekt. Werkwilligen kunnen in negentig landen terecht op twaalfduizend hostfarms. Ze moeten daarvoor wel eerst voor ongeveer 15 dollar lid worden van de organisatie in het land van hun keuze. Het aantal werkuren per dag verschilt, maar de beloning is royaal: een slaapplaats, eten en drinken, de kans om nieuwe mensen te ontmoeten en veel te leren over het werk op de boerderij.
Wie niet houdt van het boerenleven, maar wel van hulpbehoevende mensen, kan als vrijwilliger mee met de Zonnebloem. Belangrijke eisen zijn motivatie, kunnen functioneren in groepsverband en het vermogen contact te maken met zieke en gehandicapte deelnemers. De reisbestemmingen variëren van dichtbij tot Spanje en Turkije.  

Ga bij mensen in huis
Waarom een hotel of vakantiehuis huren, als er logeerkamers bestaan? Steeds meer gastvrouwen en –heren bieden een bed aan in hun eigen huis. De website Airbnb biedt een verzameling aan leuke adresjes over heel de wereld, in steden en op het platteland. De prijzen variëren. Goedkoop is een mogelijkheid, geen wetmatigheid. Kijk dus even wat je krijgt voor de prijs. Misschien brengt deze manier van overnachten op ideeën: voor hetzelfde geld verhuur je je eigen logeerkamer!

Ruil je huis
Een andere mogelijkheid is huizenruil: met gesloten beurs kun je op deze manier over de hele wereld accommodatie vinden. Het kan wel even duren om een goede ruil tot stand te brengen. In dit overzicht vind je enkele veelgebruikte huizenruilwebsites. Het lijkt in het begin een beetje eng om vreemden in huis te hebben, maar ervaren huizenruilers willen nooit meer iets anders.

Slaap op de bank
En wil je het nog eenvoudiger, dan kun je altijd nog gaan couchsurfen: letterlijk slapen op de bank bij een gastvrije local. Via de website couchsurfing.com bieden zij zich aan. Kijk wel even of de persoon in kwestie geverifieerd is, dat wil zeggen: dat zijn of haar gegevens controleerbaar zijn. Op de profielpagina van gastheren en –vrouwen zijn ook referenties van andere gasten te lezen. Dat geeft wat meer informatie over de wildvreemde die de slaapplaats aanbiedt. Verwacht geen luxe - couchsurfing is gratis - maar doe het vooral om de belevenis, die onvergelijkbaar is met een nachtje hotel.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl