Alcohol is gezond?

Een matige consumptie van alcohol wordt gezien als ‘gezond’. Ruim 20 jaar onderzoek staaft dit. Maar wat is matig, hoe sterk is dat gunstige effect? En zijn er ook negatieve gevolgen en dan speciaal voor ouderen?

Matige consumptie

Matig wil zeggen, 0,2-0,3 liter per dag, vrouwen 1, maximaal 2 glazen, mannen 2, maximaal 3 glazen per dag en 1 of 2 alcoholvrije dagen per week.  Een matige consumptie wordt gezien als gunstig tegen hart en vaatziekten, kanker en de ziekte van Alzheimer, maar de grens tussen gezond en ongezond is heel dun.

Kies liever voor wijn dan voor andere alcoholische dranken. Wijn bevat belangrijke mineralen en sporenelementen zoals calcium, magnesium, ijzer, koper, en mangaan Bier heeft een hoog gehalte aan niet uitvergiste suikers en is hierdoor rijk aan calorieën. Bier bevat wel weer meer vitamines van het B-complex. Vergeet niet dat door drinken het risico op andere ziekten toeneemt, met name het risico op (borst)kanker, en ook het risico op ongelukken door vallen en in het verkeer.

Wat zit er in wijn?

Wijn bestaat uit zo’n 100.000 verschillende stoffen, voornamelijk afkomstig van de druif, maar soms ook met toevoegingen zoals houtbestanddelen. Indien u gevoelig bent voor een van deze stoffen, kan deze hoofdpijn veroorzaken. Hoe goed de Chardonnay ook is of hoe duur de op eikenhouten fusten gerijpte witte wijn, het kan de volgende morgen een spijker in het ‘houten’ hoofd geven.

Gunstig effect

Een flink glas (jonge) wijn levert voor de dagelijkse behoefte:

  • 5% vitamine B6,
  • 10% magnesium en ijzer,
  • 12% calcium,
  • 15% mangaan en koper,
  • 17% vitamine C.
  • In most en wijn zitten zuren, zoals wijnsteenzuur, appelzuur, melkzuur en citroenzuur.
  • Wijn bevat een zeer geringe hoeveelheid eiwit histamine. Er zijn mensen die hierdoor allergisch zijn voor wijn.

Rode wijnen zijn rijk aan tannine (looistoffen), dat reageert met eiwit waardoor een gel ontstaat, dat op de tong een droog gevoel geeft.
Dan zijn er de natuurlijke kleurstoffen en (poli)fenolen zoals flavonoïden. Al deze stoffen spelen een belangrijke rol als antioxidant, waardoor bruinkleuring wordt tegen gegaan en dient als remstof voor enzymen. 
Het gehalte aan polifenolen in rode wijn ligt tussen de 500 en 4000 mg/l. Bij witte wijn schommelt het gehalte tussen de 150 en 400 mg/l. De uit witte wijn afkomstige polifenolen staan bekend als beter werkzaam voor de gezondheid.

Positieve lichamelijke effecten

Wijn stimuleert de activiteiten van het enzym paraoxanase, dat schadelijke vetten afbreekt, waardoor het dichtslibben van de bloedvaten wordt tegen gegaan. Uit onderzoek blijkt dat wijndrinkers minder 'buik' hebben dan bierdrinkers, dit komt deels doordat het minder grote plenzen vocht zijn, maar ook deels, doordat de suikers uitvergist zijn. De niet benutte suikers uit bier worden omgezet in buikvet.

Polifenolen zijn sterolen (vetachtige stoffen), zij verhogen het gehalte gunstige HDL-cholesterol. Doordat wij in lucht leven staan de lichaamscellen bloot aan zuurstof. Zuurstof kan LDL-cholesterol oxideren (laten doorroesten), waardoor een vetachtige ‘plaque’ aan de vaatwanden kleeft. Hierdoor kan aderverkalking ontstaan.

Door reacties met zuurstof, komen 'vrije radicalen' vrij. Dit zijn moleculen die snel met andere moleculen willen reageren. Deze tijdelijke versnelling kan plaatselijke groeiprocessen in de lichaamscel geven, hetgeen tot kanker kan leiden.

Alcohol helpt trombose (bloedstolling) te verhinderen, omdat het effect heeft op de stollingsfactoren. Het verkalken en afsterven van bloedvatweefsel in de hersenen wordt tegengegaan. De kans op een herseninfarct neemt met 50% af.

Door de dehydrerende werking van alcohol is extra plassen voor nier- en galsteenpatiënten gunstig.

Maagdarmproblemen

Wijn kan goed overweg met maag-  en darmstoornissen. Het heeft een reinigend effect door een combinatie van alcohol, zuren en bepaalde fenolen. Door het stimulerende effect op de maagwandspieren wordt de ontlasting rustiger en de voedselopname effectiever.

Negatieve effecten van alcohol

De kans op kanker in het algemeen, maar borstkanker in het bijzonder wordt groter bij toenemende alcoholconsumptie. Hoe meer alcohol, hoe groter het risico. De precieze werking is nog onbekend. Mond, keel -en slokdarmkanker liggen door voortdurende irritatie voor de hand. De combinatie met roken geeft extra gevaren.

Het afbreken van alcohol kost water. Dat moet wel worden aangevuld. Dat geeft ’s morgens dat ellendige nadorst gevoel.

De lever

De lever is onze chemische fabriek en zit onder de rechterrib. Door alcoholgebruik wordt de lever vergroot en de leverfuncties verstoord. Alcohol wordt als groot gif het eerste afgebroken, de rest wordt tijdelijk als voorraad opgeslagen, waardoor de lever groter wordt.

7 Comments

Door Ernestine (niet gecontroleerd) op di, 3-12-2013 - 10:51

Ik heb één nier en mag daardoor van de uroloog zo min mogelijk alcohol gebruiken. Is er alternatief voor al die gunstige effecten van wijn?

Door Free (niet gecontroleerd) op wo, 11-3-2009 - 10:28

een MATIGE consumptie zal heus niet slecht zijn, ik denk dat alles in mate moet gebeuren. één glaasje per dag is gezond denk ik?

Door AnnetJM (niet gecontroleerd) op ma, 9-3-2009 - 11:30

ik drink port en soms vermouth en ik wil graag weten; als men spreekt van "Wijn" vallen deze dranken dan ook onder Wijn?
Deze dranken vallen niet onder 'wijn', bevatten dus niet de gunstige flavonoïden, maar bevatten wel alcohol. Het alc. percentage van port en vermout is hoger dan in wijn, maar het glas waaruit gedronken wordt, kleiner. De hoeveelheid alcohol blijft daarom gelijk en dus ook de aanbevolen hoeveelheid. Sonja

Door rhoer000 (niet gecontroleerd) op zo, 25-1-2009 - 15:02

ik drink port en soms vermouth en ik wil graag weten; als men spreekt van "Wijn" vallen deze dranken dan ook onder Wijn?
Deze dranken vallen niet onder 'wijn', bevatten dus niet de gunstige flavonoïden, maar bevatten wel alcohol. Het alc. percentage van port en vermout is hoger dan in wijn, maar het glas waaruit gedronken wordt, kleiner. De hoeveelheid alcohol blijft daarom gelijk en dus ook de aanbevolen hoeveelheid. Sonja

Door hazie (niet gecontroleerd) op do, 22-1-2009 - 22:45

ik drink port en soms vermouth en ik wil graag weten; als men spreekt van "Wijn" vallen deze dranken dan ook onder Wijn?

Door rhoer000 (niet gecontroleerd) op do, 22-1-2009 - 17:40

Er is geen verschil mbt de reactie tussen zoete en droge wijn.
Met vriendelijke groet, Sonja van de Rhoer

Door delange (niet gecontroleerd) op do, 22-1-2009 - 17:10

kunt U ook zeggen of er nog verschil is tussen zoete en droge wijn wat werking betreft. Persoonlijk houden mijn vrouw en ik van een zoete witte Duitse wijn. Met vr. gr. G. de Lange