Grijs haar kleuren of nieuwe kleur? Negen haarkleurtips!

Zelf thuis uw haar kleuren is niet zo moeilijk.  Bedenk wel dat u uw haar niet in een kwartiertje kunt kleuren. Daar is echt wel even tijd, aandacht en zorg voor nodig. Met onze haarkleurtips helpen we u op weg!

Nadat u het juiste product en de kleur hebt uitgekozen gaat u lekker aan de slag.

Tip 1: Altijd het kleurproduct testen
Omdat een kleurproduct een allergische reactie zou kunnen veroorzaken is het noodzakelijk om 48 uur voor de behandeling een allergietest op een proefplekje te doen. Hoe dat precies in zijn werk gaat staat in de gebruiksaanwijzing van het kleurproduct. Doe de test ook als u het product al eerder gebruikt hebt. Er kan een wijziging in samenstelling zijn waardoor een allergische reactie ontstaat.

Tip 2: Lees de gebruiksaanwijzing en meng producten niet
Ook al hebt u het product eerder gebruikt, lees de gebruiksaanwijzing. Er kan immers iets veranderd zijn. Meng ook nooit verschillende producten met elkaar. Twee kleuren van hetzelfde product kan wel.

Tip 3: Zorg dat u alles bij de hand hebt
Niets is zo onhandig als het bij elkaar moeten zoeken van spullen terwijl u het product al gemengd hebt. Leg voor u begint alles klaar: een grote oude handdoek, grove kam, eventueel een kwastje om de verf op te brengen of een tandenborstel voor highlights. Niet vergeten: een (kook)wekker of horloge om de inwerktijd in de gaten te houden. Praktisch: een boekje om tijdens het inwerken te lezen.

Tip 4: Bescherm uw (hoofd)huid, maar ook uw badkamer
Op plaatsen waar u geen haarverf wilt hebben, zoals voorhoofd, oren en nek kunt u vooraf wat vette crème aanbrengen. Hierdoor is de verf gemakkelijk te verwijderen. Komt er toch wat kleurmiddel op uw huid, verwijder dat dan met reinigingsmelk. Voorkom spetteren omdat de verf lastig te verwijderen is uit kleding of witte kunststof voorwerpen. Ook uw bril heeft bescherming nodig: zet hem niet op tijdens het kleuren of, als dat nodig is om beter te zien, verwijder direct eventuele spetters.

Tip 5: Haar gezond, kleur gelukt
Haarkleuringen pakken het best op gezond haar. Haarkleuringen bevatten beschermende stoffen. Toch is het aan te raden om vier tot vijf weken te houden tussen kleurbehandelingen zodat uw haar in conditie blijft.

Tip 6: Nabehandelen
Zit er een nabehandeling in de kleurverpakking? Gebruik die dan ook. Deze verwijdert de laatste restjes kleurmiddel uit het haar, geeft het een mooie glans en zorgt voor het behoud van de kleur.

Tip 7: Na het kleuren
De haarkleur blijft langer mooi als u bij elke bij elke wasbeurt een verzorgende shampoo voor gekleurd haar gebruikt. Na het wassen kiest u voor een conditioner of speciale crèmespoeling voor gekleurd haar. Dep het haar met een handdoek droog en föhn het zo min mogelijk. Spoel het haar na gebruik van een conditioner na met koud water.

Tip 8: De uitgroei
Hebt u een permanente kleuring gebruikt dan krijgt u na een paar weken te maken met uitgroei. U kunt uitgroei bijwerken met uitgroeibehandelingen zodat u niet uw hele haar opnieuw hoeft te kleuren. Gebruikt u toon-op-toon highlights dan is uitgroei minder zichtbaar.

Tip 9: Eerste hulp bij:

  • Een groene kleur. Dit kan gebeuren na het blonderen van uw haar. De oorzaak is vaak te veel zon of onzuiverheden in het water zoals zout of chloor. De remedie: ketchup of tomatenpuree in het haar smeren, even laten inwerken en grondig uitspoelen.
  • Een rode gloed op blond gekleurd haar. Donker haar heeft van nature rood kleurpigment en goudblonde kleuring versterkt dat pigment. Gebruik een lichtere astint voor een helderder kleur blond.
  • Een te intense of te felle kleur. Was uw haar met een anti-roosshampoo en behandel het na met een haarkuur.