Veranderingen in de portemonnee per 1 juli

Het midden van het jaar is een moment waarop sommige wetten, regels en bijbehorende bedragen veranderen. Goed nieuws is er over bellen, slecht nieuws over de kinderbijslag.

Bellen in de EU
Net als vorige jaren gaan op 1 juli de tarieven voor mobiel bellen, sms'en en internetten binnen de EU omlaag. Vanaf 1 juli kost bellen in de EU 29 cent per minuut, gebeld worden kost 8 cent per minuut en voor een sms moet 10 cent worden betaald. Data gaat van 83 naar 54 cent per MB.

Een tweede voordeel is dat telecomproviders voortaan de datalimiet van €60,50 voor mobiel internetten in het buitenland laten aanstaan, ook als consumenten een vakantiebundel aanschaffen. Dit blijkt uit een verkenning van de Consumentenbond. In 2012 bleek nog dat sommige providers de limiet uitzetten zodra mensen een bundel voor internet in het buitenland kochten. Nu krijg je dus sowieso een waarschuwing als de limiet bijna is bereikt, of je nu een vakantiebundel hebt of niet.

Bellen naar servicenummers
Bellen naar een 0800-nummer wordt vanaf 1 juli helemaal gratis. Voor de vaste lijn was dat al zo, maar sommige aanbieders van mobieletelefoonabonnementen brachten nog wel belkosten in rekening. Dat mag nu niet meer.
Bellen met een mobieltje naar betaalde servicenummers zoals 0900, 0906 en 0909-nummers wordt vanaf ongeveer 15 cent per minuut goedkoper. Dat komt doordat de aanbieder van het mobieletelefoonabonnement de belkosten voor het bellen naar een 0900- of ander servicenummer niet meer buiten de bundel mag laten vallen. Bellen buiten de bundel kost vaak rond de 25 tot 35 cent per minuut. Deze kosten gaan nu dus omlaag. Bovenop de belkosten komen altijd de kosten van het servicenummer zelf. Deze kosten blijven gelijk.

Bellen naar servicenummers met een vaste lijn wordt iets duurder. Net als met een mobieltje, worden daarvoor vanaf 1 juli 2013 belkosten in rekening gebracht. Deze kosten mogen niet hoger zijn dan de kosten die u betaalt als u naar een vast telefoonnummer in Nederland belt.

Geen tientje extra kinderbijslag
De kinderbijslag wordt per 1 juli niet aangepast aan de prijsontwikkeling. Normaal zou het bedrag halverwege het jaar met een tientje per kind worden verhoogd. Door de bezuinigingen gaat dat nu niet door.

Hogere uitkeringen
Het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen gaan wel omhoog. Denk aan de AOW, ANW, WW, WIA, WAO, TW, Wajong, Wwb, IOAW en IOAZ. De actuele bedragen staan op de website van de Rijksoverheid.

Huren
Per 1 juli worden meestal ook de huren verhoogd. Huurders die daarmee te maken krijgen, moeten hierover twee maanden geleden al zijn geïnformeerd. Op de website Huurverhogingcheck kunnen zij nagaan of de verhoging binnen de toegestane perken blijft. De maximale huurverhoging voor huishoudens met een inkomen tot € 33.314 bedraagt 4 procent. Huishoudens met een inkomen tussen € 33.614 en € 43.000 kunnen een huurverhoging van 4,5 procent voor hun kiezen krijgen. Wie meer verdient dan € 43.000 moet maximaal 6,5 procent meer betalen. Deze huurverhogingspercentages gelden niet voor geliberaliseerde huurwoningen, dat wil zeggen: huurwoningen met een huur boven de €681,02.

Verhuren
Het wordt voor woningbezitters eenvoudiger om een te koop staande woning tijdelijk te verhuren. Ze mogen zelf een huurprijs overeenkomen met de tijdelijke huurder en zijn niet langer gebonden aan een maximale huursom. Dat is het gevolg van wijzigingen in de Leegstandwet die per 1 juli gelden.

Voor tijdelijke verhuur is nog wel een vergunning van de gemeente nodig. Die vergunning garandeert dat de tijdelijke huurovereenkomst ook echt eindigt als de termijn is verstreken en dat de normale huurbescherming niet geldt.

Bron(nen):
  • geldenrecht.nl