Verdienen aan gratis museumbezoek

Museumkaarthouders gaan dankzij de museumkaart vaker naar het museum, omdat een bezoek gratis is. De musea verdienen aan deze extra, gratis bezoeken €27 miljoen per jaar.

Dit blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. De extra verdiensten bestaan uit een vergoeding van de Stichting Museumkaart, maar ook uit inkomsten uit horeca en de museumwinkel. De vergoeding die de Stichting Museumkaart betaalt, is hoger dan de entreekosten die kaarthouders zouden hebben betaald als de kaart niet had bestaan. Zonder kaart zouden ze namelijk minder vaak naar het museum zijn gegaan. Het SEO heeft becijferd dat de 900 duizend museumkaarthouders 5 miljoen keer een deelnemend musea hebben bezocht. Had de museumkaart niet bestaan, dan was dit waarschijnlijk 1,6 miljoen keer geweest.

Museumkaart
Wie regelmatig een museum bezoek kan met een museumkaart fors besparen. Een museumkaart kost €50 per jaar. In de bijna 400 aangesloten musea is de entree met een museumkaart gratis, hoewel er soms moet worden bijbetaald voor een speciale tentoonstelling.
Ter vergelijking: een los kaartje voor het Rijksmuseum (Amsterdam) kost €15, voor de Hermitage (Amsterdam) €15, voor het Maritiem Museum (Rotterdam) €7,50 voor Naturalis (Leiden) €11, voor het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) €9,50,  voor het Groninger Museum €10 en voor het Bonnefantenmuseum (Maastricht) €9.

www.seo.nl/pagina/article/effecten-van-de-museumkaart-op-museumbezoek-en-inkomsten/

www.museumkaart.nl/

Bron(nen):
  • geldenrecht.nl

1 Reactie

Door Kleton (niet gecontroleerd) op za, 16-11-2019 - 10:25

Iknqeem geen mus kaart meerte duuu ook als je. Afentoe gaat