Wie weet raad: moeten we onze zoon geld geven?

Onze zoon en dochter zijn allebei getrouwd en hebben elk twee kinderen. Een paar jaar geleden is onze zoon voor zichzelf begonnen en nu heeft hij het zwaar. Hij verdient bijna niets en van het salaris van zijn vrouw kunnen ze niet rondkomen. Ze wonen in een duur koophuis. Mijn vrouw wil het gezin ondersteunen met zo’n €500 per maand. Maar ik twijfel. Onze dochter krijgt dat geld niet. En ons spaargeld is eindig.

Doe het niet

Stel dat de crisis nog vier jaar duurt, dan hebt u €24.000 ingeteerd op uw vermogen. Wat als u hulpbehoevend wordt en voor zorg moet betalen? Hebt u daar dan nog geld voor? Of als uw dochter in een soortgelijke situatie belandt? Kunt u haar dan in dezelfde mate steunen? Hoe goed de onderlinge verhoudingen ook zijn, ik ontraad u ten sterkste om uw zoon op deze manier geld te geven.
Jeannette van Kapel (50), Assen

Doe het eerlijk

Wij hebben twee dochters. Eén van hen is na haar scheiding met haar twee zoons in de koopwoning blijven wonen. Met een werkweek van 28 uur is het geen vetpot. Na overleg met de notaris hebben wij contractueel een financiële ondersteuning geregeld. Ze krijgt maandelijks een vast bedrag, de totale som overschrijdt de belastingvrije schenking per kind per jaar niet. En het geld wordt na ons overlijden verrekend met de erfenis. Zo ontvangt ze niet meer dan onze andere dochter.
Cees Speklé (62), Lochem

Geen geld, wel boodschappen

Mijn advies is: niet doen. Het was de keuze van uw zoon om voor zichzelf te beginnen. Hij kan zijn huis verkopen of er een baan bij nemen. Wel kunt u het gezin helpen door zo nu en dan een tas boodschappen te geven of eens nieuwe kleren te kopen voor uw kleinkinderen. Uw dochter kunt u dan ook iets leuks geven. Dat houdt de verhoudingen zuiver.
Diny Stelling (73), Voorburg

Denk eens aan een schenking

Het is moeilijk om te zien dat je kind het zwaar heeft. Uw zoon heeft echt wel iets in zijn mars, anders begin je geen eigen zaak. Maar hou dit zakelijk en voorkom een familiedrama door nooit meer te geven dan het kindsdeel (het gedeelte van de nalatenschap dat door de kinderen wordt geërfd als er geen testament is, red.). Waarom geeft u beide kinderen geen belastingvrije gift? Schenken kan dit jaar tot maximaal €5141.
Jan van den Berg (66), Lelystad

Er bestaat een speciale regeling

Ik weet niet in welke sector uw zoon werkt, maar er zijn mogelijkheden. Zoals een lening bij de bank, microfinanciering of een durfkapitaal­regeling. Ik zou zeker informeren bij de gemeente naar de regeling bijstand voor zelfstandigen (Bbz), speciaal bedoeld voor zzp’ers als tijdelijke ondersteuning. Lukt dit allemaal niet, dan is een parttime baan misschien een tijdelijke oplossing voor hem?
Elisabeth van Ham (35), Groningen

Bron(nen):
  • Plus Magazine
Trefwoorden: