Nostalgie: deze lekkernijen stonden bij verjaardagen op tafel

De hele familie kwam op bezoek als je vroeger jarig was. Moeder was uren in de keuken bezig met zelfgemaakte hapjes en drankjes. Die werden uitgestald op een tafel in de woonkamer waar al het bezoek in een kring omheen zat. Welke van deze negen lekkernijen stonden bij u op tafel?

1.    Bowl met vruchten uit blik
Dames dronken op verjaardagen bowl, zoete witte wijn of bessenjenever. Bowl werd zelf gemaakt van rode wijn met fruit uit blik. Bovenop een beetje slagroom en het feest was compleet. 

2.    Glaasjes met sigaretten
Speciaal voor het bezoek stonden glazen met sigaretten op tafel. Hier zaten meestal verschillende soorten in, zoals Belinda of Caballero. In een mum van de tijd stond de kamer blauw van de rook en de glazen werden de hele avond bijgevuld met nieuwe sigaretten. Voor mannen lagen vaak ook een paar Bolknak-sigaren klaar. Voor verjaardagen werd ook de luxe aansteker uit de kast gehaald, net als een mooie asbak.   

3.    Prikkertjes met augurk, kaas en ui
De prikkertjes met augurk, kaas en zilveruitjes ontbraken op geen enkele verjaardag. Plakjes worst deden het ook goed op een prikker en soms varieerde moeder met een bolletje gember of druiven erbij.

4.    Gevulde eieren
De meer creatieve huisvrouw ging aan de slag met gevulde eieren, asperges in ham en ei of rookvlees. Ook populair: toastjes met plakjes ei. 

5.    Huzarensalade
In de jaren ’80 en ’90 stond steevast een zelfgemaakte huzarensalade op tafel. Gegarneerd met halve eieren en waaiertjes van augurk. Heerlijk!

6.    Schaaltje met zoutjes
Schalen met verschillende soorten zoutjes konden zéker niet op tafel ontbreken. Zoute pinda’s waren favoriet.

7.    Exota
Wie kent de limonade van Exota nog? Het favoriete drankje van kinderen. Je had de limonade in de kleuren rood (frambozen), groen (grenadine), bruin (champagnepils), geel (citroen) en wit (cider). Vanaf de jaren '50 was het een groot succes in ons land. Tot bleek dat de glazen konden exploderen. Daarna was het snel afgelopen met Exota. In 1973 ging het bedrijf failliet. 

8.    Plakjes worst 
Plakjes worst zaten vaak op een prikker met augurk en ui, maar je kon het ook gewoon los eten met een beetje mosterd erbij. Vooral gekookte worst, ossenworst en leverworst waren in trek.

9.    Haring met uitjes
Ook vroeger werd de zoute haring al op feestjes geserveerd. In stukken gesneden met een Hollands vlaggetje in het mootje. In het midden van de schaal met haring lag een berg vers gesneden uitjes en een schaaltje met plakjes zuur.

Wat stond nog meer bij u op tafel dat niet in de lijstje is genoemd? Laat het weten in de reacties. 

Reactie toevoegen

118 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 27-2-2022 - 20:12

Toostje met zalmsalade zelf gemaakt bitterbal ,

Door Annemieke De Br... (niet gecontroleerd) op zo, 27-2-2022 - 06:32

Bijna allemaal behalve nummer 2 en 9. Vooral de vruchtenbowl en de huzarensalade werdeb bij ons met oud en nieuw op tafel gezet. Wat een feest was dat--

Door Anton (niet gecontroleerd) op za, 26-2-2022 - 20:01

Errr... Exota, tot bleek dat de glazen konden exploderen?
"De Exota-affaire was een conflict en daarop volgend juridisch steekspel naar aanleiding van een televisie-uitzending in Nederland waarbij de (vermeende) onveiligheid van limonadeflessen mede werd geïllustreerd met een filmpje van een zogenaamd ontploffende fles met limonade van het merk Exota. De verkopen van dat merk frisdrank kelderden, wat tot een faillissement van de fabrikant leidde.

De verantwoordelijke omroepvereniging VARA en presentator Marcel van Dam werden aansprakelijk gesteld voor de geleden schade. Bij de langdurige juridische nasleep waren verschillende partijen betrokken: de familie Van Tuijn (voormalig eigenaar van een frisdrankfabriek te Dongen), de zakenman Jakob Leutscher (latere eigenaar van deze fabriek), de omroepvereniging VARA en de televisiepresentator/programmamaker (en latere VARA-voorzitter) Marcel van Dam." "Op 12 december 1996 veroordeelde het gerechtshof van Amsterdam de VARA tot betaling van 2,2 miljoen gulden plus rente..."

Door Annelies (niet gecontroleerd) op vr, 31-12-2021 - 14:24

Zouten pinda's, in een grote houten bak met lepel er in en 6 kleine schaaltjes me de lepel,pinda's in ern klein bakje doen en dan eten.

Door Hilda Boer (niet gecontroleerd) op wo, 29-12-2021 - 16:17

Rolletje van augurk met daaromheen boterhamworst.

Door Miek Laban (niet gecontroleerd) op di, 21-12-2021 - 18:58

Zelfgemaakte kaas bolletjes,
Emping ( soort kroepoek)
Vliespinda’s
Rampahballetjes, ( kleine Indische gebraden gehaktballetjes)

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 9-12-2021 - 11:26

Er werd nog niet vaak fruit uit blik gebruikt, wij hadden allerlei fruit geweckt en daar werd de bowl van gemaakt

Door Vickie (niet gecontroleerd) op di, 7-12-2021 - 22:27

Mijn oma draaide kleine balletjes gehakt met een uitje erin, succes verzekerd. Bij ons stond zelf gebakken emping en zelf gepofte popcorn op de tafel.

Door Thea Kuijpers-E... (niet gecontroleerd) op di, 7-12-2021 - 20:20

Bij ons stond ook een bakje met water op tafel met een spons daarin. Daar moest de rook intrekken die in de kamer hing ;-)

Door Ellen (niet gecontroleerd) op zo, 21-11-2021 - 20:22

Shandy