NS gaat reizigers 'genderneutraal' aanspreken

Voortaan horen we geen 'dames en heren' meer uit de speakers op het station en in de trein, maar 'beste reizigers'. Dat heeft de NS bekendgemaakt.

Het is een reactie op de gemeente Amsterdam, die eerder deze week liet weten alle inwoners voortaan op sekseneutrale wijze aan te spreken. Ook in de Londense metro is 'Ladies and gentlemen' vervangen door 'Good morning everyone'. 

'Iedereen moet zich welkom voelen'

Volgens NS-topman Roger van Boxtel gaat het om een kleine wijziging en is het tegelijkertijd ook heel logisch om mensen aan te spreken met 'beste reizigers'. "Wij willen graag dat iedereen zich welkom voelt. In gesprekken is het natuurlijk aan de conducteur zelf hoe hij of zij het aanpakt. Iedere reiziger is ons even lief.''

Per dag worden er in de trein zo'n 24.000 automatische omroepberichten afgespeeld. Deze teksten worden aangepast. Op alle stations in Nederland spreken NS-omroepers de reizigers wekelijks gemiddeld 70.000 keer aan. De wijziging wordt in december dit jaar doorgevoerd. 

Sociale media ontploffen

Op Facebook en Twitter wordt massaal gereageerd op het besluit van de NS, zowel positief als negatief. We hebben een aantal berichten op Twitter verzameld. 

Uw mening

Wat vindt u van de wijziging van de NS? Is het begrijpelijk om 'dames en heren' te veranderen in 'beste reizigers'? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

26 Comments

Door Corrie (niet gecontroleerd) op wo, 30-8-2017 - 08:57

Ik vind dat alles veranderd de laatste jaren sinds de komst van de euro.vroeger hoorde je nooit iets over transgenders lijkt wel een hyp nu.ik heb niks tegen die mensen maar ik vind als ze vab man naar vrouw veranderen ze dan ook als mevrouw aangesproken worden en andersom ook bij mannen.dat willen ze zelf ook wel denk ik.wij roepen toch ook niet dat we hetero zijn.je bent wat je bent maar ik vind dat je de mensen gewoon aanspreekt op menner of mevrouw.

Door Christina (niet gecontroleerd) op zo, 27-8-2017 - 00:03

Beste mensen is toch goed, we zijn toch allemaal mensen of niet dan.

Door Joop (niet gecontroleerd) op do, 24-8-2017 - 23:14

God heeft ons geschapen als man en vrouw.
Wat wel kan is: Dames en Heren geachte reizigers.

Door A. Brans (niet gecontroleerd) op wo, 23-8-2017 - 13:38

En hoe gaan de conducteurs ons aanspreken als zij komen controleren voor een vervoersbewijs en rest mij de vraag hoe een N.S. medewerker aan te spreken , moet dat dan ook met medewerker gebeuren ?

Door Garfield007 (niet gecontroleerd) op zo, 20-8-2017 - 17:12

Inderdaad je bent man of vrouw of vrouw of man meer smaken bestaan er niet.
De Topman van de NS een vergane glorie uit het D66 kamp dus is het begrijpelijk dat dit soort idiote dingen worden ingevoerd.
Want die club doet er alles aan om de Mens geen mens meer te laten en dus de fatsoensnormen te negeren.

Door Frony (niet gecontroleerd) op zo, 20-8-2017 - 14:16

Hoe nu met Hare Majesteit.ZijneKHoogheid? Secretaresse..advokate enz: waarom niet gewoon met Beste mensen?

Door martha (niet gecontroleerd) op za, 19-8-2017 - 20:08

Allemaal onzin laat het gewoon dames en heren of meneer of mevrouw blijven...mannen veranderen in vrouwen en vrouwen in mannen dus hoezo gender neutraal?

Door Irene visser (niet gecontroleerd) op vr, 18-8-2017 - 20:10

De NS kan beter zorgen dat alle genders kunnen zitten in de spits. Verder zijn ze al aardig genderneutraal. Tenslotte hebben zij 1 toilet voor iedereen.

Door Rosasophie (niet gecontroleerd) op do, 17-8-2017 - 16:06

Reizigers is mannelijk.
Ik ben vrouw dus beste reizigster

Door Johanna Hollander (niet gecontroleerd) op do, 17-8-2017 - 14:39

Er zijn maar twee soorten geslachten, het zei mannelijk of vrouwelijk.
Als iemand in een verkeerd lichaam zit kan die persoon er in deze tijd iets aan laten doen.
Man of vrouw worden, een andere keuze is er niet.
M.a.w. men moet zich niet in hokjes gaan plaatsen