Stelling: Als iemand iets doet wat niet mag, durf ik diegene daarop aan te spreken

Jongeren zeggen elkaar sneller aan te spreken op onwenselijk gedrag dan ouderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat om 53 procent van de jongeren tegenover 40 procent van de ouderen.

Met onwenselijk gedrag wordt bijvoorbeeld troep op straat, niet betalen in het openbaar vervoer of je auto parkeren op een parkeerplaats voor invaliden terwijl dat niet mag, bedoeld. Dat laat een woordvoerder van het CBS aan RTL Nieuws weten. "Maar ook jongeren die in een portiekje staan te drinken of blowen."

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders die op het platteland wonen hun buren eerder aanspreken op gedrag dan mensen die in de stad wonen. Voor mannen ligt de drempel over het algemeen ook lager dan bij vrouwen.

Hoe zit dat bij u? Als iemand troep op straat gooit, durft u daar dan wat van te zeggen? Waarom wel of niet? Vul de stelling in en laat een reactie achter onder dit artikel. 

Bron: CBS

Reactie toevoegen

39 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 10-7-2020 - 07:39

Afhankelijk van de situatie

Door Bette (niet gecontroleerd) op vr, 10-7-2020 - 00:43

Vooral als kinderen lastig gevallen worden, bemoei ik me er zeker mee. Ook als de aanvallers junks zijn, zoals laatst in mijn buurt. Daarna richtten ze hun agressie wekenlang op mij en mijn 70-jarige man. Toen hebben we meerdere meldingen naar de politie gestuurd. Uiteindelijk heeft de politie ervoor gezorgd dat ze wegbleven en ons met rust lieten. Daar hebben ze bepaalde "trucjes" voor, heeft de wijkagent me toevertrouwd. Dus bij serieus onrecht... "Ga ervoor, maar zorg wel voor voor je eigen veiligheid!"

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op zo, 5-7-2020 - 18:28

In deze tijd moet je al HEEL goed oppassen wi je niet voor het geringste neerestoken of in elkaar geslagen worden...vanwege bijv. een zgn. aanstaren of bijvoorbeeld een verkeerd begrepen opmerking..dan vind ik het geen goedidee om daar in je uppiewat van te zeggen...Als oudere..(61) al ZEKER NIET...Bij een aanranding/verkrachting of zo is dat wat anders...Iedereen zou bijvoorbeeld een Alarm moeten bij zich dragen..en meteen alarmerend optreden als Hij/Zij iets verdachts ziet...Dat schrikt in eerste instantie af...

Door M (niet gecontroleerd) op zo, 5-7-2020 - 15:27

Als het gaat over de idiote verwarrende maatregelen dan durf ik dat wel maar WIL ik dat niet

Door Jos Elferink (niet gecontroleerd) op zo, 5-7-2020 - 11:49

Onlangs vroeg mijn echtgenote in de winkel aan een andere mevrouw die haar in de nek hijgde, of ze enig afstand van haar wilde nemen ivm de Corona voorschriften. Ze kreeg een grote mond en er werd haar toegesnauwd: "als je bang bent te gaan winkelen dan moet je niet gaan!"

Door Marianne (niet gecontroleerd) op vr, 3-7-2020 - 13:18

bijna altijd wijs ik mensen erop op een rustige toon in de hoop dat het blijft hangen.
regelmatig krijg je een schouderophalen of :"ik bepaal zelf wat ik doe"!

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 2-7-2020 - 18:40

Als je het netjes zegt moet dat kunnen

Door Marianne (niet gecontroleerd) op wo, 1-7-2020 - 11:21

Vooral met een vriendelijk gezicht en een vriendelijke ondertoon, dat wekt geen agressie op. Dat is althans mijn ervaring. Alhoewel het niet erg vaak voorkomt dat de situatie om mijn reactie “vraagt”.

Door Noor (niet gecontroleerd) op di, 30-6-2020 - 23:15

Alleen wanneer het veilig voelt. Dus als iemand er geirriteerd, boos, groot uit ziet laat ik het wel.
Maar ik laat mij niet tegen houden door leeftijd; jonger, mijn leeftijd of ouder; Ik geef gewoon aan dat ik het niet vind kunnen. Meestal op een nette manier, maar men reageert hoe dan ook geïrriteerd of boos. Dat waren ze al, anders hadden ze zich in de eerste plaats vaak al wel netter gedragen.

Door Mayke (niet gecontroleerd) op ma, 29-6-2020 - 17:27

Ik zeg vaak, afhankelijk van de situatie: gaat uw gang meneer/mevrouw.
Of: het is en blijft moeilijk hè. Het overkomt mij ook wel eens, dat ik er niet aan denk.
Tegen de hele brutale durf ik te zeggen: sommige mensen leren het nooit.