Stelling: apotheken moeten contant geld blijven accepteren

Steeds meer apotheken weigeren contant geld en verplichten patiënten daarmee om met de pinpas te betalen. CDA en 50PLUS, gesteund door onder andere de Consumentenbond en verschillende ouderenorganisaties, vinden dit een slechte zaak. Wat vindt u hiervan?

De laatste jaren is het aantal pinbetalingen gestegen; steeds minder mensen hebben contant geld op zak en verschillende organisaties – winkeliers, horeca en overheden – accepteren contant geld dan ook niet meer. Uit hygiënisch oogpunt, of gewoon om praktische redenen. Wettelijk gezien is het weigeren van contante betaling toegestaan.

Toch zijn er nog altijd mensen die bij voorkeur contant betalen. Sommigen van hen kiezen hier bewust voor, om bijvoorbeeld meer grip te houden op hun uitgaven of om privacy redenen. Voor anderen, bijvoorbeeld ouderen, kinderen of mensen met een beperking is het betalen met een pinpas lastig. “Door cash niet te accepteren, sluit je hen buiten. Apothekers hebben een zorgplicht en mogen geen drempels opwerpen”, stelt directeur Olof King van de Consumentenbond.

Moet het mogelijk blijven om bij de apotheek contant te betalen? Of rekent u uw medicijnen liever af met de pinpas? Laat hieronder een reactie achter.

Reactie toevoegen

78 Comments

Door Karin van Bracht (niet gecontroleerd) op do, 11-7-2019 - 20:35

Ik heb vandaag geprobeerd om een andere apotheek te vinden die wel contant geld accepteert omdat ik graag naar zo'n apotheek wil overstappen. Niet omdat ik niet kan pinnen maar omdat ik met contant geld mijn uitgaven beter in de hand heb. Ik ben ook erg getraumatiseerd door de Rabobank die in mijn studententijd ineens mijn pinpas blokkeerde waardoor ik het hele weekend niet bij mijn geld kon. Sindsdien het ik altijd cashgeld achter de hand, maar als dat niet meer geaccepteerd wordt, heb ik daar niets aan.

Door Lilian Biserta (niet gecontroleerd) op wo, 26-6-2019 - 21:19

Doordat er regelmatig vele elektronische storingen onstaan vind ik dat wij overal en nog gewoon met contant moeten blijven betalen want elektronisch betalen is geen wettig betaal middel en mag niet en nergens geweigerd worden .

Door egroen (niet gecontroleerd) op za, 22-6-2019 - 23:31

zo is het. U heeft groot gelijk

Door Cora (niet gecontroleerd) op za, 22-6-2019 - 20:41

Ik word kwaad om de dwingelandij van banken, apothekers enz. Ik betaal contant

Door Simon Bakker (niet gecontroleerd) op do, 20-6-2019 - 10:41

Men heeft de mond vol over privacy bescherming, maar via pinbetalingen is exact bekend waar u uw geld aan besteed. Via contante betaling bescherm ik juist mijn privacy!

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 12-6-2019 - 20:27

Geld is wettig betaalmiddel.
Volstrekt onzin om dat niet te accepteren!

Door Wim Lammers. (niet gecontroleerd) op di, 11-6-2019 - 19:47

Contant betalen mag niet afgeschaft worden.

Door Jaap (niet gecontroleerd) op di, 12-3-2019 - 22:07

Dat contant geld een wettig betaalmiddel is, is een verkeerd argument. Cheques zijn ook een wettig betaalmiddel en worden b.v. in Frankrijk en de USA nog veel toegepast, zelfs in supermarkten, maar daarom hoeft een apotheek of winkel die nog niet te accepteren. Vrijwel elke winkel accepteert geen biljetten van 100 euro en hoger (ook wettelijke betaalmiddelen)of muntjes van 1 of 2 cent. Vooral in stedelijke gebieden worden veel winkels en apotheken overvallen om contant geld te roven, dus het is logisch dat de eigenaren daarvan alleen pinnen proberen aan te houden en contant geld willen vermijden. Ook is wisselgeld en het storten van contant geld voor zaken enorm duur geworden in Nederland.

Door P.Redering (niet gecontroleerd) op ma, 11-3-2019 - 22:46

Bij mijn gemeente kan ik, b.v. voor een paspoort,niet eens met geld betalen, dat moet dan toch ook niet goed gevonden worden.

Door Diny ten have (niet gecontroleerd) op ma, 11-3-2019 - 13:45

vind contant betaling is noodzakelijk en moet blijven.