Stelling: Contant geld mag ook na de coronacrisis niet verdwijnen

Betalen met contant geld legt het al jaren af tegenover pinbetalingen. Door het coronavirus wordt de kloof tussen die twee groter, nu in veel winkels vanwege hygiëne met pinpas moet worden betaald. Sommige mensen zijn bang dat na het coronatijdperk het contante geld helemaal zal verdwijnen. Wat zou u daarvan vinden?

Uit cijfers van Betaalvereniging Nederland blijkt dat het aantal cash opnames bij geldautomaten de afgelopen weken met 30 procent is gedaald. Logisch, want we worden aangespoord vaker contactloos te betalen vanwege het coronavirus. Banken hebben de limieten om contactloos te betalen tijdelijk verhoogd, zodat we minder vaak een pincode hoeven in te voeren. Deze maatregelen hebben tot gevolg dat mensen die normaal gesproken contant betalen nu vaker (contactloos) pinnen.

Ook voor de crisis werd het in winkels en horecagelegenheden al steeds normaler om alleen met een pinpas te kunnen betalen. Cash geld wordt bijvoorbeeld vanwege de veiligheid niet geaccepteerd. Zou het erg zijn als steeds meer winkels en horecagelegenheden dat in de toekomst gaan doen?

Ja, zeggen voorstanders van contant geld. Zij hechten belang aan contant geld, dat tastbaar en zichtbaar is. Je weet hoeveel je nog over hebt van het budget dat je hebt gesteld, en dat helpt om verleidingen te weerstaan en grip te houden. Privacy kan ook een reden zijn om met cash geld te betalen, omdat je niet wil dat de bank inzicht heeft in al je uitgaven. Voor anderen is pinnen en internetbankieren lastig.

Wat vindt u? Is het logisch om na de coronacrisis langzaamaan met contant geld te stoppen, of moet cash geld blijven bestaan? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

465 Comments

Door Corneel de ethi... (niet gecontroleerd) op zo, 16-5-2021 - 16:55

De belangrijkste reden dat we cash geld kostte wat kost moeten houden is dat de overheid betalingen naar bankrekeningen kan stopzetten, zoals ze nu al met drugscriminelen doen. Als geld compleet digitaal wordt, kan men al je uitgaves volledig controleren. U heeft nu wel genoeg vlees gegeten, u mag maar 1x op vakantie, u doet zaken met ongewenste 'gecancelde' personen.

Door JS (niet gecontroleerd) op vr, 14-5-2021 - 02:46

Voor kleine uitgaven en als reserve voor onvoorzien onderweg.

Door Karin (niet gecontroleerd) op vr, 14-5-2021 - 00:35

Contant geld moet zeker blijven,je moet die keus zelf kunnen blijven maken. De ene keer is pinnen handig de andere keer contant.

Door Loek (niet gecontroleerd) op di, 11-5-2021 - 20:28

Toen de banken klanten probeerden te werven kreeg je enveloppen, overschrijvingskaarten, afschriften gratis. Je kreeg rente op je tegoed.
En dat in een tijd dat alles met de hand werd geregistreerd.
Nu moeten steeds meer handelingen worden betaald.
Als contant geld verdwijnt, gaat digitaal betalen ook geld kosten.

Door Laila Zahra (niet gecontroleerd) op di, 11-5-2021 - 12:56

Contant geld mag niet verdwijnen.

Door H.sleurink (niet gecontroleerd) op ma, 10-5-2021 - 17:17

Nee contantgeld moet blijven

Door Mariet (niet gecontroleerd) op ma, 10-5-2021 - 16:49

Betaal nog dagelijks met contant.
Daarom mag contant geld niet verdwijnen.

Door Claudi (niet gecontroleerd) op ma, 10-5-2021 - 01:52

wat heeft dat er nu mee te maken,misschien is de man/vrouw wel Frans,kunt u perfekt Frans schijven mevrouw prikkebeen?

Door HGraaf (niet gecontroleerd) op zo, 9-5-2021 - 10:00

Heb net eens gestemd, als je iets prive verkoopt zoals een bank dan wordt dat geregistreerd, en met een uitkering kan je de klos zijn. Het voordeel is misschien geen vals geld, en geen illegaal drugs verkoop.

Door Krijnnl (niet gecontroleerd) op zo, 9-5-2021 - 08:23

Geld wat op de bank staat heb ik een 'vordering' op. Niet meer niet minder. Zijn de banken te vertrouwen? Die vraag moet eenieder voor zichzelf maar beantwoorden. Persoonlijk denk ik dat we niet moeten doorschieten met de digitalisering en zeker, zoals de Europese Unie lijkt te willen, China niet als lichtend voorbeeld zien om een gehele bevolking te controleren. een Tom Tom is een prima uitvinding om op de plaats van bestemming te komen zonder wegenkaarten. E-mailen hetzelfde verhaal etc. Echter, een overheid zal deze technieken altijd misbruiken en daar dienen we ons voor te behoeden.