Stelling: Contant geld mag ook na de coronacrisis niet verdwijnen

Betalen met contant geld legt het al jaren af tegenover pinbetalingen. Door het coronavirus wordt de kloof tussen die twee groter, nu in veel winkels vanwege hygiëne met pinpas moet worden betaald. Sommige mensen zijn bang dat na het coronatijdperk het contante geld helemaal zal verdwijnen. Wat zou u daarvan vinden?

Uit cijfers van Betaalvereniging Nederland blijkt dat het aantal cash opnames bij geldautomaten de afgelopen weken met 30 procent is gedaald. Logisch, want we worden aangespoord vaker contactloos te betalen vanwege het coronavirus. Banken hebben de limieten om contactloos te betalen tijdelijk verhoogd, zodat we minder vaak een pincode hoeven in te voeren. Deze maatregelen hebben tot gevolg dat mensen die normaal gesproken contant betalen nu vaker (contactloos) pinnen.

Ook voor de crisis werd het in winkels en horecagelegenheden al steeds normaler om alleen met een pinpas te kunnen betalen. Cash geld wordt bijvoorbeeld vanwege de veiligheid niet geaccepteerd. Zou het erg zijn als steeds meer winkels en horecagelegenheden dat in de toekomst gaan doen?

Ja, zeggen voorstanders van contant geld. Zij hechten belang aan contant geld, dat tastbaar en zichtbaar is. Je weet hoeveel je nog over hebt van het budget dat je hebt gesteld, en dat helpt om verleidingen te weerstaan en grip te houden. Privacy kan ook een reden zijn om met cash geld te betalen, omdat je niet wil dat de bank inzicht heeft in al je uitgaven. Voor anderen is pinnen en internetbankieren lastig.

Wat vindt u? Is het logisch om na de coronacrisis langzaamaan met contant geld te stoppen, of moet cash geld blijven bestaan? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

324 Comments

Door Aad (niet gecontroleerd) op zo, 28-6-2020 - 17:26

Je hebt altijd winkels en markten waar je niet kunt pinnen en het is heel makkelijk om je kleinkinderen wat geld toe te stoppen ... !

Door Jo Janssen (niet gecontroleerd) op zo, 28-6-2020 - 16:04

Onze vrijheden worden steeds meer ingeperkt en de overheids- en bankencontrole wordt steeds meer uitgebreid! Een griezelige ontwikkeling!!

Door j.van.weijen (niet gecontroleerd) op zo, 28-6-2020 - 15:08

ik wil gewoon mijn geld op kunnen nemen, er wordt al veel te veel over mij beslist,en het is mijn geld dat op de bank staat en daar krijg ik geen rente van maar moet er maandelijks zelfs voor betalen

Door Willy M. (niet gecontroleerd) op za, 27-6-2020 - 16:36

zeker mag dit niet verdwijnen denk aan mensen die het alleen begrijpen als ze het zien, dus contant, anders zet je een bepaalde groep buiten spel, we zouden niet discrimineren!

Door Julia (niet gecontroleerd) op vr, 26-6-2020 - 22:45

Contant geld moet zeker blijven! Voor onze privacy, voor onze vrije wil, voor de tijden dat pin-apparaten uitvallen, voor mensen die geen bankpas meer kunnen krijgen, voor mensen die van weinig geld moeten rondkomen en hun uitgaven strak in de hand moeten houden. Een portemonnee met weekgeld geef overzicht, een bankpas niet. Dat geldt ook voor kinderen,fysiek zakgeld of verjaardagsgeld geeft plezier en leert ze ermee omgaan. En verder om een fooi te geven, iets te kopen aan een kraam of stalletje. Of een bijdrage te geven, voor een collecte, aan een straatmuzikant. Fysiek geld is intermenselijk,bankgeld is afstandelijk.

Door Monique van den... (niet gecontroleerd) op vr, 26-6-2020 - 12:59

Ik wil graag zelf blijven bepalen hoe en waarmee ik afreken. het zijn gelukkig nog steeds allebei wettige betaalmiddelen. Mijn kleinkinderen geef ik met behaalde rapporten en/of diploma"s cash geld zodat de jeugd ook de waarde van het geld leert kennen doordat het zichtbaar en tastbaar is...wat je niet hebt , kun je namelijk ook niet uitgeven..

Door Cor Lub (niet gecontroleerd) op wo, 24-6-2020 - 10:49

Gewoon geld afschaffen? Geen probleem.

Door Ria (niet gecontroleerd) op di, 23-6-2020 - 23:39

Contant betalen moet gewoon kunnen,want niet iedereen kan pinnen. Je moet zelf kunnen beslissen.

Door Els (niet gecontroleerd) op di, 23-6-2020 - 22:25

Waar blijft mijn komkommer-, bloemen-, groenten stelletje? Ja cash geld moet blijven.

Door Els (niet gecontroleerd) op di, 23-6-2020 - 22:23

Cash betalen MOET blijven. Hema en Kruitvat kom ik niet meer omdat ik daar verplicht ben met pin te betalen.