Stelling: Contant geld mag ook na de coronacrisis niet verdwijnen

Betalen met contant geld legt het al jaren af tegenover pinbetalingen. Door het coronavirus wordt de kloof tussen die twee groter, nu in veel winkels vanwege hygiëne met pinpas moet worden betaald. Sommige mensen zijn bang dat na het coronatijdperk het contante geld helemaal zal verdwijnen. Wat zou u daarvan vinden?

Uit cijfers van Betaalvereniging Nederland blijkt dat het aantal cash opnames bij geldautomaten de afgelopen weken met 30 procent is gedaald. Logisch, want we worden aangespoord vaker contactloos te betalen vanwege het coronavirus. Banken hebben de limieten om contactloos te betalen tijdelijk verhoogd, zodat we minder vaak een pincode hoeven in te voeren. Deze maatregelen hebben tot gevolg dat mensen die normaal gesproken contant betalen nu vaker (contactloos) pinnen.

Ook voor de crisis werd het in winkels en horecagelegenheden al steeds normaler om alleen met een pinpas te kunnen betalen. Cash geld wordt bijvoorbeeld vanwege de veiligheid niet geaccepteerd. Zou het erg zijn als steeds meer winkels en horecagelegenheden dat in de toekomst gaan doen?

Ja, zeggen voorstanders van contant geld. Zij hechten belang aan contant geld, dat tastbaar en zichtbaar is. Je weet hoeveel je nog over hebt van het budget dat je hebt gesteld, en dat helpt om verleidingen te weerstaan en grip te houden. Privacy kan ook een reden zijn om met cash geld te betalen, omdat je niet wil dat de bank inzicht heeft in al je uitgaven. Voor anderen is pinnen en internetbankieren lastig.

Wat vindt u? Is het logisch om na de coronacrisis langzaamaan met contant geld te stoppen, of moet cash geld blijven bestaan? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

447 Comments

Door Mieke Kroon (niet gecontroleerd) op zo, 24-1-2021 - 19:21

Heb graag contant geld omhanden. Mag niet verdwijnen.

Door Ron (niet gecontroleerd) op za, 23-1-2021 - 13:48

Hoe willen al onze mensen in de regering of belasting en vele voorbeeld gevende beroepen hun werkster tuinman of klusjesman en andere kleine dienstverleners betalen ??
Veel mensen komen niet meer werken

Door erik van der maal (niet gecontroleerd) op vr, 22-1-2021 - 14:09

afschaffing van contant geld is de natte droom van Big Brother: de overheid kan dan met één druk op de knop een onwelgevallig persoon uitschakelen, door zijn digitale betalingsmogelijkheden te blokkeren. Bovendien: bij internetstoringen kunnen de gewone mensen dan geen noodzakelijke levensbenodigdheden (brood, aardappelen, groente, enz.) kopen zolang de storing duurt.

Door smeijs (niet gecontroleerd) op vr, 22-1-2021 - 13:35

Het verdwijnen van contant geld mag nooit gebeuren

Door Catharina (niet gecontroleerd) op vr, 22-1-2021 - 13:25

Wat een onaardige opmerking! Mag ik u erop attent maken dat u uw Nederlands niet correct beheerst?

Door Mw. E. Verhoeven (niet gecontroleerd) op wo, 20-1-2021 - 14:43

L.S.
-Door contant te betalen, houd ik in de gaten met wat ik uitgeef/ ben me er meer van bewust.
-Talloze kleine bedragen op het overzicht van de afschrijvingen, vind ik vervelend en niet overzichtelijk.

Door Louise (niet gecontroleerd) op wo, 20-1-2021 - 00:05

De belastingdienst weet al alles van je, je moet toch gewoon iets anoniem kunnen kopen of weggeven.
We moeten veiligheids gordels in je eigen auto om, we zijn al bijna in een communistische staat aan beland.
Zwarte Piet al ingeleverd, nu willen ze de carnaval ook al verbieden, te gek voor woorden, Nederland is Nederland niet meer. Het is dat ik al boven de 65 ben jaren heb gewerkt als ondernemer, heel veel belasting heb betaald, een magere 850,00 aow krijg, 43 jaar sociale premies heb betaald. Was ik jonger ging ik emigreren.
Ben voor het pinnen, maar het geld moet blijven, je geeft de horeca toch straks weer een fooi, ook de jongen bij de autowasserette en de taxichauffeur.
Jammer dat de GULDEN weg is.

Door Sanne (niet gecontroleerd) op di, 19-1-2021 - 21:02

Door contant geld ben je gevrijwaard van impuls inkopen.En kun je even nadenken of hetgeen je wilt kopen ook .nodig hebt

Door van Dijck (niet gecontroleerd) op ma, 18-1-2021 - 11:13

Zo kan ik beter mijn uitgaven in de gaten houden dus moet gewoon blijven.
Is toch normaal is altijd zo geweest bij storingen heb je niets aan alleen pinnen maar wel aan cash. Deze vragen zouden niet gesteld moeten worden brengt alleen verwijderingen tussen mensen en politiek.

Door Akky Bron (niet gecontroleerd) op zo, 17-1-2021 - 16:56

Contantgeld blijft op alle fronten overzichtelijker!!