Stelling: Contant geld mag ook na de coronacrisis niet verdwijnen

Betalen met contant geld legt het al jaren af tegenover pinbetalingen. Door het coronavirus wordt de kloof tussen die twee groter, nu in veel winkels vanwege hygiëne met pinpas moet worden betaald. Sommige mensen zijn bang dat na het coronatijdperk het contante geld helemaal zal verdwijnen. Wat zou u daarvan vinden?

Uit cijfers van Betaalvereniging Nederland blijkt dat het aantal cash opnames bij geldautomaten de afgelopen weken met 30 procent is gedaald. Logisch, want we worden aangespoord vaker contactloos te betalen vanwege het coronavirus. Banken hebben de limieten om contactloos te betalen tijdelijk verhoogd, zodat we minder vaak een pincode hoeven in te voeren. Deze maatregelen hebben tot gevolg dat mensen die normaal gesproken contant betalen nu vaker (contactloos) pinnen.

Ook voor de crisis werd het in winkels en horecagelegenheden al steeds normaler om alleen met een pinpas te kunnen betalen. Cash geld wordt bijvoorbeeld vanwege de veiligheid niet geaccepteerd. Zou het erg zijn als steeds meer winkels en horecagelegenheden dat in de toekomst gaan doen?

Ja, zeggen voorstanders van contant geld. Zij hechten belang aan contant geld, dat tastbaar en zichtbaar is. Je weet hoeveel je nog over hebt van het budget dat je hebt gesteld, en dat helpt om verleidingen te weerstaan en grip te houden. Privacy kan ook een reden zijn om met cash geld te betalen, omdat je niet wil dat de bank inzicht heeft in al je uitgaven. Voor anderen is pinnen en internetbankieren lastig.

Wat vindt u? Is het logisch om na de coronacrisis langzaamaan met contant geld te stoppen, of moet cash geld blijven bestaan? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

259 Comments

Door Jan (niet gecontroleerd) op wo, 27-5-2020 - 23:00

Afschaffen is dom we geven alle macht aan de regering en banken.kinderen leren niet meer met geld omgaan waardoor ze later een soort van slaaf van de maatschappij worden.

Door Marijke Achten (niet gecontroleerd) op wo, 27-5-2020 - 15:22

Voor ouderen is contant geld belangrijk. Een buur meisje een boodschap laten doen met los geld. Of..een tip geven aan de besteller. Tijdens een fietsritje bij een ijsco kar een ijsje betalen. Op terrasje is het leuk wat kleingeld achter te laten als tip. Etc. etc. En je houdt overzicht over de uitgaven.

Door Klein de Groot (niet gecontroleerd) op wo, 27-5-2020 - 15:06

Mag niet verdwijnen

Door Ber Maesen (niet gecontroleerd) op di, 26-5-2020 - 19:09

Natuurlijk niet afschaffen. Ik kan altijd zien wat ik uitgeef.

Door Nellij de Bruij... (niet gecontroleerd) op di, 26-5-2020 - 19:00

Zeker niet afschaffen.!!!!!!!!!

Door C.J. Bouts (niet gecontroleerd) op di, 26-5-2020 - 10:18

Natuurlijk niet afschaffen, wat een onzin.

Door m.josee (niet gecontroleerd) op ma, 25-5-2020 - 18:19

Laat het in godsnaam bestaan. Overzichtelijk in wat je hebt.Pinnen?? Liever niet Krijg bijna dagelijks een telefoontje van een oudere kennis van me die niet weet wat er op * haar pin *staat.Ze heeft geen pc en kan dus ook niet kijken wat saldo is voordat ze gaat winkelen.Een kennis van haar overleden man houdt haar financien op vraag van man in de gaten en t is wekelijks: heb je weer nieuwe kleding gekocht?? Die man ziet alles wat ze doet met *de pin*Ze wordt er doodnerveus van en wil t cash hebben en betalen...zodatze vrijheid heeft.
Toch belachelijk dat je eerst moet kijken of er genoeg op de bank staat om te winkelen??

Verder vind ik t persoonlijk gewoon bijna noodzaakte laten bestaan om bv jarig kind of kleinkinderen te verrassen met een envelopje met inhoud.. Maar ook andere dingen kun je liever cash doen..

Door joke (niet gecontroleerd) op ma, 25-5-2020 - 13:53

helemaal mee eens nooit afschaffen

Door P. Jansen (niet gecontroleerd) op zo, 24-5-2020 - 22:25

Zonder contant geld kunnen de overheden en instanties
Digitaal iedereen controleren en manipuleren. Levens
Gevaarlijk. Contant geld is een backup in geval van
Storingen en andere noodgevallen. NOOIT AFSCHAFFEN

Door Fenna (niet gecontroleerd) op zo, 24-5-2020 - 11:07

Als de contanten verdwijnen heeft de overheid en banken de Nederlandse bevolking volledig in de tang.
Alles is dan te controleren , dat willen wij toch niet in een (nog vrij) Nederland.
Dus contanten moeten ALTIJD blijven om elkaar te verrassen zonder dat de overheid of bank het weet, het enige stukje vrijheid dat we nog hebben.