Stelling: de papieren belastingaangifte moet blijven bestaan

Burgers hebben bij de Belastingdienst per ongeluk inzage gekregen in de privégegevens van anderen. Vindt u dat de digitalisering van gegevens te snel of te ver gaat?

Maatregelen

Mensen kregen onder meer het burgerservicenummer en gegevens over het inkomen te zien van willekeurige 'spookbewoners' op hun adres. De Autoriteit Persoonsgegevens droeg de Belastingdienst op om de problemen op te lossen.

De fiscus neemt nu maatregelen om te voorkomen dat privégegevens zomaar openbaar worden voor anderen. Burgerservicenummers worden nu voor een deel geanonimiseerd.

Extra check

Daarnaast moet iedereen die in de toekomst toeslagen aanvraagt eerst controleren of zijn gegevens overeenkomen met de gegevens uit de 'Basisregistratie Personen'. Als het allemaal klopt, krijgen mensen privacygevoelige informatie te zien. Deze maatregel wordt naar verwachting op 1 juni 2017 doorgevoerd.

Blauwe envelop

De Belastingdienst werkt steeds meer via internet. De blauwe envelop zou eerder verdwijnen, maar na een stroom van klachten en een motie in de Tweede Kamer is dat afgewezen. Wie de aangifte met de blauwe envelop wil doen, moet dat momenteel zelf aangeven. Uiteindelijk zal de Belastingdienst volledig digitaal gaan werken.

Wat vindt u?

De digitalisering heeft het veel eenvoudiger (en sneller) gemaakt om aangifte te doen. Maar bij een fout in het systeem kunnen persoonlijke gegevens zomaar in verkeerde handen vallen. Vertrouwt u op een zo veilig mogelijk systeem en vindt u het online gemak belangrijk? Of ziet u liever de papieren aangifte blijven bestaan?

Breng hierboven aan de linkerzijde uw stem uit, en laat hieronder een reactie achter.

59 Comments

Door P Groenland (niet gecontroleerd) op wo, 8-2-2017 - 16:10

Met een papieren aangifte kan ook van alles fout gaan, dus de druk bij het digitale leggen is niet juist. Men moet wel de keuze laten. Ik heb bijv. wel aangegeven post te willen ontvangen via "Mijn Overheid". Dan verwacht ik ze niet meer via de post want dat is dubbel. Helaas, leuker kunnen ze het niet maken.

Door bert diender (niet gecontroleerd) op vr, 9-12-2016 - 14:43

Onzin dat papieren exemplaar veel duurder is!
Toename van de kosten bij minder papieren opgave wordt opgevangen door het goedkoper worden met digitale opvang.
Nee zegt de fiscus gelijk het gehele voordeel binnenhalen.
Wat zijn we (ficus) met elkaar maatschappelijk (fout) bezig.
Hoezo overheid mond vol van discrimineren, hele bevolkingsgroep wordt zo gediscremineerd (als achterlijk als men niet bij blijft!!)!
Er wordt bij vele andere zaken (bv. flut onderzoeken en adviezen)) geld uitgegeven waar grote vraagtekens bij kunnen worden gezet.

Door Jan de lange (niet gecontroleerd) op wo, 30-11-2016 - 21:40

De Nederlandse Staat bestaat ook uit miljoenen burgers die , om welke reden dan ook, NIET kunnen of willen werken met een computer. Al deze miljoenen moeten gerespecteerd worden in hun keuze.
Dus gewoon papieren aangifte als keuze . Nog liever>>>>> Geheel geen gedigitaliseer gedoe meer.
Laat de digitale aangiftes van alle topfunctionarissen, hoge ambtenaren, de C.E.O.'s ministers en het Koningshuis , ministers , etc, uitlekken en "op straat "belanden.
Zijn we waarschijnlijk snel waar we wezen willen.
Dan schrijven ze hopelijk wel gauw een andere wet .............

Door Harry Klok (niet gecontroleerd) op ma, 28-11-2016 - 23:40

a. Digitale beveiliging wordt steeds moeilijker, wat het ook duurder maakt. Is het dan nog goedkoper dan papier?
b. De vraagstelling is niet altijd even helder, daarom is papier beter en heb je de tijd om even off line goed na te denken.

Door nanda (niet gecontroleerd) op ma, 28-11-2016 - 21:27

laat ze gewoon de papieren aangifte laten houden dan kunnen mensen die gewoon blijven invullen als ze dit willen
digitaal is ook niet alles blijft slecht

Door Petra (niet gecontroleerd) op zo, 27-11-2016 - 17:55

Papieren aangifte moet blijven bestaan. Er gaat al heel veel digitaal, ook waar je niet om gevraagd hebt. Leeftijd doet er niet toe.

Door klasina (niet gecontroleerd) op zo, 27-11-2016 - 16:54

de papieren moeten blijven, zijn nog veel mensen zonder internet, maar ook ik die wel internet heb, heb liever de papieren envelop dan digitaal.

Door j peeters (niet gecontroleerd) op zo, 27-11-2016 - 15:39

ze maken alles digitaal, maar wat gebeurd er als je geen computer
meer hebt, of als je computer stuk gaat, en dat je geen nieuwe meer kan kopen, dan heb je een GROOT PROBLEEM, hoe moet je dan je zaken doen, ik vind dat je terug moet kunnen vallen op het papieren gedeelte, zoals we met zijn allen gewend waren.

Door Gerard Bastiaans (niet gecontroleerd) op zo, 27-11-2016 - 10:58

Iedereen (gemeente, belasting, zorgverzekering)probeert tegenwoordig uit beweerde milieu-, maar veronderstelde kosten-overwegingen alles digital te doen. Geef dan een optie om zaken digital te doen tegen een kostenreductie of - omgekeerd - papier te blijven doen tegen een opslag.

Door engels (niet gecontroleerd) op zo, 27-11-2016 - 10:42

het is te gek dat iedereen maar zo je gegevens kan inkijken waar is onze privacy