Stelling: de spoorwegpolitie moet terugkeren op de stations

Getty Images

Het geweld tegen NS-personeel neemt toe. Ook dit paasweekend vonden er weer drie incidenten plaats. In Tilburg kreeg een conducteur een mes op de keel gedrukt, in Roosendaal werd een conducteur met de dood bedreigd en in Abcoude kreeg een personeelslid klappen van een reiziger.

De NS en de vakbonden zijn opnieuw in overleg over deze toenemende agressie. De ondernemingsraad en de vakbonden riepen de politiek al eerder op niet langer weg te kijken, maar echt iets te doen tegen de toenemende agressie tegen het NS-personeel. Wim Eilert van de vakbond voor rijdend personeel (VVMC) laat in een reactie weten: ''Als de gesprekken niets opleveren, moeten we overwegen dat conducteurs meer voor hun eigen veiligheid opkomen door bijvoorbeeld geen controles meer te doen."

Toenemende agressie

Veel NS-personeelsleden willen na het zoveelste incident dat de spoorwegpolitie terugkeert. De spoorwegpolitie had op haar hoogtepunt bureaus op vijftien stations door heel het land. In 2013 ging de eenheid op in de Nationale Politie. Uit cijfers van de NS-veiligheidscentrale blijkt dat in de eerste tien maanden van 2013 er 858 meldingen binnen kwamen van agressie. In dezelfde periode het jaar ervoor waren dat er nog 579. Volgens de FNV Spoor tonen deze cijfers aan dat de spoorwegpolitie hard nodig is.
 
Oud-directeur van de spoorwegpolitie, Gert van Beek, begrijpt dit standpunt maar geeft aan: „Ook wij waren niet overal waar incidenten waren. Incidenten kunnen altijd gebeuren, ook als de spoorwegpolitie zou terugkeren.” Volgens van Beek moet de 'gewone' politie er alles aan doen om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn.

Wat vindt u?

Moet de spoorwegpolitie terugkeren op de stations? Of moet de 'gewone’ politie gewoon sneller ter plaatse komen? Breng rechtsboven uw stem uit en reageer of Like de Plus Magazine Facebookpagina en discussier mee!

Auteur