Stelling: er moet een hogere kiesdrempel komen om kleine partijen te weren

Leden van de Provinciale Staten kiezen vandaag een nieuwe Eerste Kamer. De 570 Statenleden hebben in totaal 75 zetels te verdelen. Volgens de VVD zijn er te veel kleine politieke partijen waardoor de bestuurbaarheid van Nederland in gevaar komt.

De uitslag van de verkiezingen is al min of meer bekend omdat Statenleden vrijwel altijd op iemand van de eigen partij stemmen. Vanaf 16.00 is bekend hoe de nieuwe zetelverdeling er exact eruit gaat zien. Een kiesdrempel is het minimum aantal stemmen dat een partij moet halen om een zetel te krijgen. De VVD pleit voor een hogere kiesdrempel waardoor sommige partijen dan niet meer in de Eerste en Tweede Kamer terecht zullen komen.

Bijzonder pleidooi

Partijvoorzitter Henry Keizer kiest voor een bijzondere dag met dit pleidooi, want de VVD heeft de steun van kleinere partijen hard nodig. D66, een van de kleinere partijen die het kabinet op belangrijke momenten met bezuinigingen en hervormingen heeft gesteund, is niet te spreken over het idee. Of andere partijen enthousiast zijn over dit idee is nog maar zeer de vraag, zeker omdat kleine partijen er geen belang bij hebben. Binnen de VVD verschillende meningen over het invoeren van een kiesdrempel.

Wat vindt u?

Bent u het eens met de partijvoorzitter van de VVD en lijkt u dit een goede maatregel om versplintering van de politiek tegen te gaan? Of bent u van mening dat kleinere partijen noodzakelijk zijn voor het vormen van een kabinet? Breng rechtsboven uw stem uit en reageer of like de Plus Magazine Facebookpagina en discussieer mee!

Bron(nen):
  • NOS.nl, Nu.nl

6 Comments

Door Marijn (niet gecontroleerd) op ma, 19-12-2016 - 20:10

Je begrijpt wat er bedoeld word dus stop maar met mierenneuken en ga meteen in op de inhoud, Groetjes Herman

Door Aat42 (niet gecontroleerd) op do, 4-6-2015 - 13:47

In mijn reactie van 1 juni j.l. is een foutje genaakt door mij. Het laatste woord had moeten zijn voorkomen i.p.v. gereguleerd.

Door Aat42 (niet gecontroleerd) op ma, 1-6-2015 - 13:15

Om te beginnen het volgende. De stelling is incorrect. We hebben geen kiesdrempel, dus de stelling dat er een "hogere kiesdrempel" moet komen slaat nergens op. Ik ben het eens met de gedachte dat er een kiesdrempel moet komen. Alleen niet met de reden van de stelling. In een democratie heeft eenieder het recht om zich politiek te profileren, maar onze politieke geschiedenis laat zien dat versplintering niet leidt tot makkelijker en sneller besluitvorming. Dat is de enige reden waarom in mijn optiek er een kiesdrempel moet komen. Een partij die mee wil doen aan de verkiezingen moet b.v. tenminste vijf zetels halen anders kom je niet in de volksvertegenwoordiging. Haal je na vier jaar niet minimaal dat aantal zetels, jammer dan, maar dan is het einde oefening. Dan heeft jouw electoraat toch niet de behoefte aan jouw mening. Simpel en doeltreffend om de versplintering tegen te gaan. Het uiteindelijke doel moet zijn het bestuurbaar maken, c.q. houden van Nederland en niet het weren van kleine partijen. De "grote" partijen zijn tenslotte allemaal ooit begonnen als kleine groeperingen die vanwege hun gedachtegoed steeds groter werden. Hierdoor verdienden zij hun plaats in de volksvertegenwoordiging. Als we dan toch bezig zijn moeten we meteen een einde maken aan het afsplitsen van de partij en op eigen naam verder gaan. Als Kamerlid wordt je zelden gekozen op persoonlijke titel maar op de inhoud van het partijprogramma. De door jou ingenomen zetel behoort toe aan de partij en niet aan jou. Simpel kan dan de versplintering en als gevolg daarvan het steeds moeilijker tot afspraken te komen worden gereguleerd.

Door de winter (niet gecontroleerd) op do, 28-5-2015 - 14:13

Maximaal 5-7 partijen is meer dan voldoende. Het maakt de besluitvorming veel sneller. Nu moeten alle partijen hun zegje doen, prachtig hoor, maar daarom duurt het zo lang voordat er tot actie overgegaan kan worden. De huidige democratie is totaal vastgelopen.

Door Fred van der Hoek (niet gecontroleerd) op do, 28-5-2015 - 12:51

Er kunnen niet genoeg partijen meedoen. Dat is het toppunt van democratie. Als we het alleen overlaten aan de grote partijen dan ontstaat er arrogantie en machtsmisbruik. Laat Rutte en Samson maar zweten!

Door Just (niet gecontroleerd) op do, 28-5-2015 - 11:36

7 Partijen is voldoende!
Momenteel veel te veel partijen, vervuiling van de politiek.
Uit de partij stappen en vervolgens als eenmans fractie verder is onaanvaardbaar, het schaad de partij.