Stelling: er moet een sociale dienstplicht worden ingevoerd voor jongeren om eenzame ouderen te bezoeken

Van 24 september tot en met 3 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. En zo'n initiatief is hard nodig: een half miljoen Nederlanders is eenzaam.

De groep waarin eenzaamheid het meest voorkomt zijn mannen van 75 jaar en ouder, één op de acht senioren voelt zich eenzaam. De cijfers hebben alleen betrekking op ouderen die zelfstandig wonen. Bewoners van een instelling of tehuis zijn dus nog niet eens meegeteld.

Stelling: er zou een sociale dienstplicht moeten worden ingevoerd voor jongeren die van de middelbare school af komen, voordat ze gaan studeren of werken. Op deze manier kunnen zij bijvoorbeeld een paar keer in de week een bezoek brengen aan ouderen die zich eenzaam voelen.

Wat vindt u? Geef uw mening linksboven op deze pagina.

11 Comments

Door Alice (niet gecontroleerd) op do, 1-10-2015 - 17:14

Je gaat jongeren toch niet een verplichting opleggen, als zij dat zouden willen doen dan op een vrijwillige basis.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 1-10-2015 - 15:06

Goed plan.
Geldt ook voor werklozen, arbeidsongeschikten, en andere uitkeringstrekkers zoals bijstand

Door Jenny (niet gecontroleerd) op do, 1-10-2015 - 14:29

Mijn nichtje was in het kader van de maatschappelijke stage ook een week actief met ouderen, in een verzorgingstehuis. Tot haar verrassing vond ze het hartstikke leuk omdat ouderen zo vaak leuke verhalen te vertellen hebben.
Ze zou uit zichzelf nooit zoiets zijn gaan doen en dankzij de maatschappelijke stage heeft ze toch iets kunnen betekenen voor anderen en ze had er zelf ook nog plezier in. Het hoeft bij een sociale dienstplicht dus echt niet zo te zijn dat je dan geheid iemand op bezoek krijgt die per se niet wil.

En waarom zou u, Bette, alleen met leeftijdgenoten iets willen ondernemen? Ik (46) vind omgang met de jongere (en oudere!) generaties een verrijking voor mijn leven. Waarom alleen leeftijdgenoten? Dat maakt uw wereld wel klein. Gelukkig denken mijn ouders daar anders over. Ze zijn in de leeftijd dat veel leeftijdgenoten te ziek zijn of zelfs zijn overleden. Als zij geen plezier zouden kunnen beleven aan gezelschap van andere generaties zou hun wereld wel erg leeg worden.

Door Jeane van der V... (niet gecontroleerd) op do, 1-10-2015 - 13:32

Je kunt de regering niet overal de schuld van geven, dat is te gemakkelijk, maar met het ouderen-beleid zitten ze goed fout. Dat de mens eenzaam is en wordt is logisch. In jouw eigen huis blijven. Geweldig. Ja, als je mobiel bent en eruit kunt gaan als jij je alleen voelt. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Hulpbehoevend worden en dan nog zelfstandig wonen is een ellende. Wachten op de thuiszorg die vliegensvlug iets komt doen. Wel vlug, want tijd is geld. En geld is er niet dus ook geen tijd.
Jongeren naar ouderen sturen lijkt me geen optie. Als het jouw eigen kinderen of kleinkinderen zijn is het wat anders, dan heb je een klik, kun je ergens over praten. Weet je meer van elkaar.Ikzelf ben heel erg bevoorrecht. Mijn huis staat tegen het huis van mijn kinderen aangebouwd. Dat is vroeger ook veel gedaan, dus ouderwets. Nou, ik hoop hier "antiek" te worden.

Door J.A,Meijeren (niet gecontroleerd) op do, 1-10-2015 - 13:29

Definitie van eenzaamheid is in mijn ogen niet gericht op sociale contacten maar is vooral een hechtingsprobleem. Naar mijn mening is loslaten van alles waar je aan gehecht bent de enige oplossing. Andere oplossingen werken niet of tijdelijk. Joop

Door J.A.Meijeren (niet gecontroleerd) op do, 1-10-2015 - 13:25

Absoluut niet.
Eenzaamheid is een hechtingsprobleem.
Eenzaamheid verwijst naar hechting aan zowel materieel als het immateriële.
Het is zaak dit los te laten tijdens het leven.

Door Rita Grupper (niet gecontroleerd) op do, 1-10-2015 - 13:08

als je het ksn meer vrijwilligerswerk doen dat geeft voldoening en een ander is er mee geholpen

Door an (niet gecontroleerd) op do, 1-10-2015 - 13:00

Beetje vreemde vraagstelling.verplichte sociale dienstplicht ben ik voor.maar niet voor dit doel.
Zoals er al gereageerd is. je zult maar een geïnteresseerd iemand op bezoek krijgen. kun je gelijk je spullen nakijken of alles er nog is.
Gebeurd nu al bij verplichte stages in ziekenhuis of verpleeghuizen .

Door aupers (niet gecontroleerd) op do, 1-10-2015 - 12:57

geweldig een Sociale DienstPlicht ,dat heeft een positieve werking op de jeugd die zich verveelt er waar wij alles voor uit de kast halen om aan hun vragen tegemoet te komen.
SDP voor de jeugd die zich verveelt werkt dus naar twee kanten.
Bovendien, kunnen wij dan ook van elkaar leren en dat is beter dan elkaar te corrigeren

Door Bette (niet gecontroleerd) op wo, 30-9-2015 - 15:17

Ik zou er niet aan moeten denken om iemand op bezoek te krijgen die daartoe gedwongen wordt. Nog afgezien van het feit dat ik waarschijnlijk weinig raakvlakken zal hebben met iemand die een halve eeuw jonger is. Ik heb behoefte aan ontmoetingen met mensen van mijn leeftijd, behoefte aan samen dingen ondernemen. Maar de overheid heeft ons alles afgenomen en er is nergens meer geld voor.