Stelling: er moet een verbod op wegwerpplastic komen

Als het aan de Europese Commissie ligt, komt er een verbod op wegwerpplastic, zoals borden, bestek, rietjes, wattenstaafjes en ballonnenstokjes. Wat vindt u: is dit een goed initiatief?

Het voorstel voor een verbod werd onlangs ingediend door vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. Uiteindelijke doel van dit initiatief is het halveren van de hoeveelheid plastic afval die in het milieu en vooral de oceanen terechtkomt.

Welke soorten plastic?

Met het voorstel doelt Timmermans vooral op wegwerpplastic voor eenmalig gebruik. Hierbij kunt u denken aan wattenstaafjes, rietjes, wegwerpbestek en -borden, ballonnenstokjes, drink- en maaltijdverpakkingen en snoepwikkels. Dit soort producten vormt samen ruim 70 procent van het zwerfafval in zee.

Belangrijk is hierbij volgens Brussel wel dat er een betaalbaar alternatief beschikbaar is, bijvoorbeeld kartonnen bekertjes in plaats van plastic varianten. Ook vindt de Commissie dat voor alles waar plastic in zit, een heffing of statiegeld betaald moet worden. Lidstaten moeten bijvoorbeeld binnen zeven jaar een statiegeldsysteem invoeren voor plastic flessen, met het doel 90 procent van alle plastic flessen weer in te zamelen.

Fabrikanten van wegwerpproducten waar plastic in verwerkt is, bijvoorbeeld maandverband en natte doekjes, moeten dit ook duidelijker op hun verpakkingen vermelden. Hiermee wil Brussel voorkomen dat er te veel van dit soort producten in het milieu terechtkomen.

Veroorzaker van het probleem betaalt

Degenen die het milieuprobleem veroorzaken, moeten de rekening betalen, vindt vicevoorzitter Timmermans. Producenten van visnetten en vistuig – bijna 30 procent van het zwerfafval op stranden – moeten meebetalen aan het opruimen. Dit geldt ook voor producenten van plastic artikelen en verpakkingen.

Tegenstanders

Niet iedereen is positief over het voorstel. Op sociale media spreken mensen hun zorgen uit over hoe dit verbod gehandhaafd zal worden. Ook zien verschillende mensen plastic – dat veelal recyclebaar is – niet als het probleem, maar de mensen die het maar gewoon van zich af gooien.

Wat vindt u?

Bent u het eens met dit voorstel van de Europese Commissie? Of wordt er volgens u al veel te veel verboden? Stem eens of oneens en laat onderaan een reactie achter.

Bron(nen):

63 Comments

Door Jhstrijker (niet gecontroleerd) op do, 26-7-2018 - 19:26

Hoe eerder hoe beter. Sommige mensen trekken zich nergens iets van aan en mijn indruk is dat dat er steeds weer worden!!

Door Maria Wouters (niet gecontroleerd) op do, 26-7-2018 - 11:42

Het moet zo snel mogelijk gebeuren, het produceren moet ook zwaar belast worden en er moet geld gestoken worden in onderzoek naar alternatieven.

Door W.L.A. Köhler (niet gecontroleerd) op wo, 18-7-2018 - 13:19

Ja graag een verbod op wegwerp want het kan gebeuren dat het in je gezicht wordt geworpen. Dan kun je je lelijk bezeren.

Door Thea (niet gecontroleerd) op wo, 4-7-2018 - 12:55

Ik vind dat het plastic, moet worden gemaakt van bio dat afbreekbaar is in de natuur,
nu gooit iedereen alles maar van zich af, slaat echt nergens op, of ze dat thuis ook doen alles achter je laten vallen!laten we met zijn alle zorg dragen voor het milieu
en dat de dieren niet in deze onze rotzooi hoeven rond te zwemmen of te lopen.

Door A.Strooker (niet gecontroleerd) op di, 3-7-2018 - 22:22

weg met de pet flessen gewoon weer glazen flessen met statiegeld

Door raats (niet gecontroleerd) op di, 26-6-2018 - 18:37

de mensen lijken niet na te denken en gooien alles zo maar weg en vooral de jongeren wordt niet geleerd waar ze het moeten laten zo ouders zo de jongeren

Door Will Scholten (niet gecontroleerd) op do, 14-6-2018 - 17:39

Al die toetjes in de winkel schappen vreselijk,al dat plastic om de worst kaas sla brocolie enz enz wiebis hier de verand woordelijk voor ? Al dat plastic er uit

Door laurens dorst (niet gecontroleerd) op wo, 13-6-2018 - 22:05

het is niet nodig al die plastic verpakkingen een schroevedraaier b.v. kan je ook los in een schap leggen hoeft niet op een kaart en in plastic te zitten b.v. zo zijn er nog veel meer mogelijk heden

Door Linda van Veen (niet gecontroleerd) op wo, 13-6-2018 - 12:30

Laten we het probleem eens eindelijk gaan aanpakken, eigenlijk al veel te laat. Mensen komen pas in actie als het te laat is. Dan maar van boven af want fabrikanten zullen het nooit met elkaar eens worden dan maar centraal regelen

Door Zefke (niet gecontroleerd) op di, 12-6-2018 - 23:04

Plastic producten voor eenmalig kort gebruik moeten zoveel mogelijk afgeschaft worden.
Gebruik van plastic voor korter gabruik dan b.v. 10 jaar afschaffen of verplicht dezelfde hoeveelheid recyclen. Laat de fabrikanten hiervoor maar oplossingen zoeken. Een nieuwe toepassing alleen als de oplossing voor recyclen meegeleverd wordt. Zo wordt ook voorkomen dat er toepassingen voor plastic die niet recyclerbaar is worden toegepast.