Stelling: er moet een verbod op wegwerpplastic komen

Getty Images

Als het aan de Europese Commissie ligt, komt er een verbod op wegwerpplastic, zoals borden, bestek, rietjes, wattenstaafjes en ballonnenstokjes. Wat vindt u: is dit een goed initiatief?

Het voorstel voor een verbod werd onlangs ingediend door vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. Uiteindelijke doel van dit initiatief is het halveren van de hoeveelheid plastic afval die in het milieu en vooral de oceanen terechtkomt.

Welke soorten plastic?

Met het voorstel doelt Timmermans vooral op wegwerpplastic voor eenmalig gebruik. Hierbij kunt u denken aan wattenstaafjes, rietjes, wegwerpbestek en -borden, ballonnenstokjes, drink- en maaltijdverpakkingen en snoepwikkels. Dit soort producten vormt samen ruim 70 procent van het zwerfafval in zee.

Belangrijk is hierbij volgens Brussel wel dat er een betaalbaar alternatief beschikbaar is, bijvoorbeeld kartonnen bekertjes in plaats van plastic varianten. Ook vindt de Commissie dat voor alles waar plastic in zit, een heffing of statiegeld betaald moet worden. Lidstaten moeten bijvoorbeeld binnen zeven jaar een statiegeldsysteem invoeren voor plastic flessen, met het doel 90 procent van alle plastic flessen weer in te zamelen.

Fabrikanten van wegwerpproducten waar plastic in verwerkt is, bijvoorbeeld maandverband en natte doekjes, moeten dit ook duidelijker op hun verpakkingen vermelden. Hiermee wil Brussel voorkomen dat er te veel van dit soort producten in het milieu terechtkomen.

Veroorzaker van het probleem betaalt

Degenen die het milieuprobleem veroorzaken, moeten de rekening betalen, vindt vicevoorzitter Timmermans. Producenten van visnetten en vistuig – bijna 30 procent van het zwerfafval op stranden – moeten meebetalen aan het opruimen. Dit geldt ook voor producenten van plastic artikelen en verpakkingen.

Tegenstanders

Niet iedereen is positief over het voorstel. Op sociale media spreken mensen hun zorgen uit over hoe dit verbod gehandhaafd zal worden. Ook zien verschillende mensen plastic – dat veelal recyclebaar is – niet als het probleem, maar de mensen die het maar gewoon van zich af gooien.

Wat vindt u?

Bent u het eens met dit voorstel van de Europese Commissie? Of wordt er volgens u al veel te veel verboden? Stem eens of oneens en laat onderaan een reactie achter.

Auteur 
  • Herman Keizer
Bron 
  • NOS