Stelling: er moet meer eerbied komen voor ouderen

Grijs, slecht ter been en duur. Zo worden ouderen weleens bestempeld. Is dat beeld wel terecht? Zou het ook niet meer moeten gaan over kansen en de waarde van het ouder worden?

Campagne voor ouderen

'Hou op met dat eeuwige geklaag over ouderen', schrijft predikant Robbert Jansen in Trouw. In zijn column vraagt hij zich hardop af waarom er bijna altijd alleen over problemen en zwaktes wordt gesproken als het over grijze haren gaat, en niet over kansen. 'Laten we campagne voeren om een positief beeld van ouderen te schetsen. Mag ouderdom ook nog een toegevoegde waarde hebben ten opzichte van jong zijn?'

Opvallende rekensom

Ouderen worden vaak meteen geassocieerd met hoge zorgkosten. Ze moeten gemiddeld nu eenmaal vaker naar de huisarts of het ziekenhuis en hebben over het algemeen meer medicijnen nodig dan jongere generaties.

Maar wat als we nou eens bekijken wat ouderen ópleveren? Plus schreef eerder over de inzet van oudere mantelzorgers en vrijwilligers. De rekensom die hieruit kwam zal velen nog verbazen: stel dat alle uren die 50-plussers op vrijwillige basis maken betaald zouden worden, komen we uit op een waarde van 3,5 miljard euro per jaar.

Wat vindt u?

Onze stelling: er moet meer eerbied komen voor ouderen. Bent u het hiermee eens of niet? Laat het ons weten door linksboven uw stem uit te brengen en hieronder een reactie achter te laten.

80 Comments

Door Hans Leonards (niet gecontroleerd) op di, 23-8-2016 - 16:48

Kan deze stelling volkomen onderschrijven en hoop op sukses

Door Martin van den ... (niet gecontroleerd) op do, 28-7-2016 - 11:32

Door wie worden de ouderen gekort op hun pensioen? Door de politieke partijen waar ze ZELF op stemmen: de liberale partijen VVD, PVV, D66, CDA en de Partij voor de Armoede. VVD-ers zijn niet alleen voor het uitkleden van ouderen, ook de rest zal er aan moeten geloven.

Liberaal betekent dat de overheid zich alleen met politie, justitie en leger bemoeit. Alle ander zaken worden overgeheveld naar het bedrijfsleven. Dat betekent dus dat alle uitkeringen en subsidies verdwijnen en dat van alle overheidsinstellingen een commercieel bedrijf wordt gemaakt. En inderdaad, de woningbouwvereniging, de provinciale energiemaatschappij, de waterleidingmaatschappij, het ziekenfonds, de ziektewet, de wijkverpleegster en nog vele ander zaken, zijn verkocht aan bedrijven. Bedrijven die maar 1 ding zien: winst. Dat het hier om mensen gaat, interesseert ze geen biet. Maar wie stemt er nou voornamelijk op al die liberale partijen, terwijl er speciaal voor hun een politieke partij is opgericht? Juist: alle mensen die hier klagen. Kijk eens op je stembriefje, jullie zorgen allemaal zelf voor alle problemen.

En over de pensioenen? http://politiek.tpo.nl/column/de-grote-pensioenleugen-er-dreigen-helemaa...

Door AS willemsen (niet gecontroleerd) op di, 26-7-2016 - 14:37

Kennen we het spreekwoord nog.Wie wind zaaid zal storm oogsten.Ik heb medelijden met de jeugd die negatief denkt over ouderen.

Door W. van den Berg (niet gecontroleerd) op do, 16-6-2016 - 17:27

Iedereen wordt als hij of zij geen pech heeft, ná een arbeidzaam leven. Als je daarvoor geen respect op kan brengen zeg dat iets van jou en niet van die ouder. Veel ouderen hebben gespaard en zijn in een periode beland dat zij het geld kunnen laten rollen. De economie kan er flink van profiteren, of ... de overheid roomt het vermogen van ouderen dramatisch af, zoals op dit moment al flink aan de orde is. Werkenden betalen veel te weinig premie voor het pensioen met het gevolg dat gepensioneerden en zij die dat binnen enkele jaren hopen te worden, zich matigen bij het uitgeven van geld.

Door Jeanne (niet gecontroleerd) op do, 16-6-2016 - 12:03

We moeten eens af van het in hokjes plaatsen van mensen. Want wanneer ben je oud? Ik ken mensen van 40 die zich oud voelen en mensen van 80 die zich nog jong voelen. Dat jongeren geen respect voor ouderen zouden hebben is niet waar, al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. Mijn ervaring is dat ook ouderen lang niet altijd kwetsbare zielige personen zijn en dat er genoeg tussen zitten die je het bloed onder de nagels vandaan halen! Het is gewoon een feit dat ouderen niet afwijken van andere leeftijden, ook al zijn ze minder goed ter been of hebben ze een of meerdere kwalen. Respect moet je ook verdienen. Uiteraard heb ik het hier niet over de meest kwetsbare groep van pakweg tussen de 85/90 en 110 jaar. Daar moeten we gewoon goed en met respect voor blijven zorgen.

Door Gerard B (niet gecontroleerd) op wo, 15-6-2016 - 12:49

Heb eerbied voor onze grijze haren.

Door paul (niet gecontroleerd) op wo, 15-6-2016 - 12:01

respect voor ouderen ja; begrip voor ouderen ja dat zou wel beter kunnen. Jongeren schreeuwen om het hardst dat zij de vergrijzing niet willen betalen maar vergeten dat de ouderen van nu vanaf hun 14e jaar al heel hard gewerkt hebben om de jongeren van nu in welvaart te kunnen laten leven. Die ouderen hebben heel hun leven gespaard om een goed pensioen te krijgen maar worden al 10 jaar gekort in hun inkomen. Dat willen de jongeren van vandaag niet zien, zij sluiten daarvoor hun ogen en plukken het lieftst de ouderen kaal. Vooral VVDers zij voor het uitkleden van ouderen.Daar moet snel verandering in komen.De jongern van vandaag beginnen ná hun 25e pas met werken en premiebetaling dus stop met de leus "wij willen de vergrijzing niet betalen"

Door Johan (niet gecontroleerd) op ma, 13-6-2016 - 12:52

de jeugd vergeet maar al te graag dat ze zelf ook ouder worden, dat is jammer!

Door N.V. (niet gecontroleerd) op zo, 12-6-2016 - 12:13

Tegenwoordig krijgen kinderen alleen -voeding, ze vergeten dat er ook nog OP voor hoort, dus OPvoeding! Respect (voor ouderen) is een woord, dat niet op hun smartphones voorkomt, dus kan het niet bestaan??? veel succes ouders met het opvoeden van jullie kinderen, het valt niet mee in deze wereld van ik,ik ik eerst!

Door Karel J. den Haan (niet gecontroleerd) op za, 11-6-2016 - 17:09

Niks geen eerbied - respect - en gezeik over ouderen, de jeugd moet alleen maar nadenken als zij zelf ouder zijn en deze bezwaren moeten aanhoren.
En op zeker bewuster omgaan met allerlei subsidies en steun aan de vele zogenaamde hulporganisaties die ons land alleen maar zwakker maken.