Stelling: Eten in het openbaar vervoer vind ik asociaal

In veel bussen, metro’s en trams is het verboden om te eten. In NS-treinen is het wel toegestaan, maar alleen als het andere reizigers niet stoort. Wat vindt u: moet eten in het openbaar vervoer overal kunnen, of is het juist asociaal?

Vanaf 1 januari 2020 mag in Rotterdamse metro’s en trams gegeten en gedronken worden, zolang het geen overlast veroorzaakt. In trams en bussen in Amsterdam, Utrecht en Den Haag mag het juist niet. Zowel eten als drinken is daar verboden. In bussen van Connexxion en Arriva mag alleen water worden genuttigd.

Broodje hamburger

Etiquettedeskundige Jan Jaap van Weering vindt eten in het openbaar vervoer geen porem, vertelt hij tegen EditieNL: "Eten doe je gewoon thuis. Als je gebruik maakt van het ov heb je rekening te houden met andere passagiers."

Koffie of water drinken kan volgens hem wel, maar een sinaasappel of een broodje hamburger eten gaat te ver.

Een reiziger op Twitter sluit zich daarbij aan. "Als het ruikt, is het asociaal. En zwaar ook. Als je wat wil eten in de trein doe dat dan in het halletje en niet in de coupé."

Prullenbakken

Lang niet iedereen is het daarmee eens. "Eten in de trein vind ik geen probleem, iedereen moet eten. In de bus hebben ze vaak wel een verbod, maar ook daar vind ik dat het moet kunnen. Wat nu als je een uur in de trein/bus moet zitten, dan wil je toch graag de mogelijkheid hebben om wat te eten?", zegt Nick op Twitter.

Weer een ander vindt het ook geen probleem, zolang het eten maar wel netjes wordt opgeruimd. En dat is nog weleens lastig als prullenbakken vol zitten, aldus John op Twitter.

Stelling

Wat vindt u? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

102 Comments

Door Jo. (niet gecontroleerd) op wo, 1-4-2020 - 14:13

Liever overmatig parfum/aftershave gebruik verbieden. Ik wordt regelmatig misselijk van die mensen die een hele fles over zich heen gegooid hebben getsiederrie. Dat is pas vies....

Door M.N. van der Geer (niet gecontroleerd) op wo, 18-3-2020 - 15:30

Ligt eraan wat er gegeten wordt, bv reep chocolade, cracker, koek of boterham moet kunnen.

Door LL (niet gecontroleerd) op ma, 9-3-2020 - 17:00

Mits het geen overlast veroorzaakte en niet ruikt.

Door Jan (niet gecontroleerd) op ma, 9-3-2020 - 13:44

Eten in het openbaar vervoer moet niet er zijn altijd resten die dan in het vervoermiddel achtergelaten worden en dan kleding van andere passagiers beschadigen ook het interieur van het voertuig beschadigen

Door Miny Nales (niet gecontroleerd) op zo, 8-3-2020 - 16:44

Ik ken nog de tijd dat als de trein stil stond er iemand langs kwam met drinken en broodjes etc. En waarom ook niet. Het probleem zit niet in het eten of drinken maar om het gedrag van mensen. Manier van eten en de rommel die ze achter laten. Begin thuis met opvoeden en ook op school.

Door Marinus (niet gecontroleerd) op vr, 6-3-2020 - 14:08

Ook daardoor wordt er veel afval achter gelaten...

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 5-3-2020 - 21:51

We eten de hele dag maar door overal en altijd,.. dat zou bes wat minder kunnen. En zeker vieze stinkende vette happen kunnen ook niet een bus veel mensen worden misselijk in de bus. Bij het ruiken van dit soort eten al helemaal.Bij sommige aandoeningen moet men wat eten om de zoveel tijd, dat is natuurlijk wat anders.bovendien gaat de bekleding van trein en bus met vet eten mee naar binnen nemen er binnen de kortste keren zeer onsmakelijk uitzien.

Door j a claessen (niet gecontroleerd) op za, 29-2-2020 - 16:02

ik vind ook dat je niet iets moet eten wat erg ruikt.en als maar iedereen alles netjes opruimt.bij een treinreis van 3 uur eet ik ook graag een broodje kaas.

Door Joost (niet gecontroleerd) op za, 29-2-2020 - 15:46

Niemand zal zich storen aan het eten van een belegd broodje, worstenbroodje, of iets van dien aard. Het eten - en vaak dan ook hoe - van frites, mayonaise, frikadel en/of alles wat een cafetaria zoal biedt dient moest worden verboden. Pak de volgende trein of bus maar...... nadat de "versnapering" is genuttigd.
Ook het nuttigen van de beruchte krakende zakken met b.v. chips getuigen van een a-sociaal gedrag jegens medepassagiers.

Door Reiziger (niet gecontroleerd) op za, 29-2-2020 - 10:16

Het punt is: het eten mag geen overlast geven. Dus geen sterk ruikend eten, geen grote lawaai en geen troep maken. Zelf zit ik dagelijks, weliswaar overdag, vele uren in het openbaar vervoer en zie ik bijna alleen maar goed gedrag hierin. Het advies "eten doe je maar thuis" is niet voor iedere situatie redelijk.