Stelling: Eten in het openbaar vervoer vind ik asociaal

In veel bussen, metro’s en trams is het verboden om te eten. In NS-treinen is het wel toegestaan, maar alleen als het andere reizigers niet stoort. Wat vindt u: moet eten in het openbaar vervoer overal kunnen, of is het juist asociaal?

Vanaf 1 januari 2020 mag in Rotterdamse metro’s en trams gegeten en gedronken worden, zolang het geen overlast veroorzaakt. In trams en bussen in Amsterdam, Utrecht en Den Haag mag het juist niet. Zowel eten als drinken is daar verboden. In bussen van Connexxion en Arriva mag alleen water worden genuttigd.

Broodje hamburger

Etiquettedeskundige Jan Jaap van Weering vindt eten in het openbaar vervoer geen porem, vertelt hij tegen EditieNL: "Eten doe je gewoon thuis. Als je gebruik maakt van het ov heb je rekening te houden met andere passagiers."

Koffie of water drinken kan volgens hem wel, maar een sinaasappel of een broodje hamburger eten gaat te ver.

Een reiziger op Twitter sluit zich daarbij aan. "Als het ruikt, is het asociaal. En zwaar ook. Als je wat wil eten in de trein doe dat dan in het halletje en niet in de coupé."

Prullenbakken

Lang niet iedereen is het daarmee eens. "Eten in de trein vind ik geen probleem, iedereen moet eten. In de bus hebben ze vaak wel een verbod, maar ook daar vind ik dat het moet kunnen. Wat nu als je een uur in de trein/bus moet zitten, dan wil je toch graag de mogelijkheid hebben om wat te eten?", zegt Nick op Twitter.

Weer een ander vindt het ook geen probleem, zolang het eten maar wel netjes wordt opgeruimd. En dat is nog weleens lastig als prullenbakken vol zitten, aldus John op Twitter.

Stelling

Wat vindt u? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

106 Comments

Door Advocaat (niet gecontroleerd) op vr, 1-5-2020 - 15:35

Als ik twee en half uur in de trein zit komt er vaak iemand langs met koffie en koeken.Je moet het wel fatsoenlijk doen als je een broodje eet.

Door Frans van Beek (niet gecontroleerd) op do, 30-4-2020 - 12:23

De stilte coupé in de trein is pas echt Asociaal maar eten in de trein mits op een nette manier moet kunnen hoewel ik het eens ben met het feit dat sterk ruikende produkten als b.v. broodje kebab beter niet in trein of bus worden opgegeten !

Door Harige Harrie (niet gecontroleerd) op di, 28-4-2020 - 22:40

Soms heb je passagiers die naast je kebab zitten te eten, nou dan ga ik lopen. Het ruikt alsof ze een bak met hondenvoer leeg zitten te eten.

Door Corine (niet gecontroleerd) op ma, 27-4-2020 - 13:40

Het kan asociaal zijn!! Als je de troep soms ziet die mensen achterlaten!!Dan is deze stelling zwart, wit.Dat is natuurlijk vaak zo.Er zijn vrijwilligers(ouderen) die straatvuil ophalen van jongeren.Laat jongeren straatvuil op gaan halen.En anders ook maar boetes uit gaan delen.Het leven is geen feest!!! Dat wordt ze voorgespiegeld.
Je kunt ouders niet overal de schuld van geven.
Laat ze ook treinen schoon gaan maken!!!Ze vervelen zich stierlijk of zitten uren achter internet of de televisie.

Door Jo. (niet gecontroleerd) op wo, 1-4-2020 - 14:13

Liever overmatig parfum/aftershave gebruik verbieden. Ik wordt regelmatig misselijk van die mensen die een hele fles over zich heen gegooid hebben getsiederrie. Dat is pas vies....

Door M.N. van der Geer (niet gecontroleerd) op wo, 18-3-2020 - 15:30

Ligt eraan wat er gegeten wordt, bv reep chocolade, cracker, koek of boterham moet kunnen.

Door LL (niet gecontroleerd) op ma, 9-3-2020 - 17:00

Mits het geen overlast veroorzaakte en niet ruikt.

Door Jan (niet gecontroleerd) op ma, 9-3-2020 - 13:44

Eten in het openbaar vervoer moet niet er zijn altijd resten die dan in het vervoermiddel achtergelaten worden en dan kleding van andere passagiers beschadigen ook het interieur van het voertuig beschadigen

Door Miny Nales (niet gecontroleerd) op zo, 8-3-2020 - 16:44

Ik ken nog de tijd dat als de trein stil stond er iemand langs kwam met drinken en broodjes etc. En waarom ook niet. Het probleem zit niet in het eten of drinken maar om het gedrag van mensen. Manier van eten en de rommel die ze achter laten. Begin thuis met opvoeden en ook op school.

Door Marinus (niet gecontroleerd) op vr, 6-3-2020 - 14:08

Ook daardoor wordt er veel afval achter gelaten...