Stelling: Eten in het openbaar vervoer vind ik asociaal

In veel bussen, metro’s en trams is het verboden om te eten. In NS-treinen is het wel toegestaan, maar alleen als het andere reizigers niet stoort. Wat vindt u: moet eten in het openbaar vervoer overal kunnen, of is het juist asociaal?

Vanaf 1 januari 2020 mag in Rotterdamse metro’s en trams gegeten en gedronken worden, zolang het geen overlast veroorzaakt. In trams en bussen in Amsterdam, Utrecht en Den Haag mag het juist niet. Zowel eten als drinken is daar verboden. In bussen van Connexxion en Arriva mag alleen water worden genuttigd.

Broodje hamburger

Etiquettedeskundige Jan Jaap van Weering vindt eten in het openbaar vervoer geen porem, vertelt hij tegen EditieNL: "Eten doe je gewoon thuis. Als je gebruik maakt van het ov heb je rekening te houden met andere passagiers."

Koffie of water drinken kan volgens hem wel, maar een sinaasappel of een broodje hamburger eten gaat te ver.

Een reiziger op Twitter sluit zich daarbij aan. "Als het ruikt, is het asociaal. En zwaar ook. Als je wat wil eten in de trein doe dat dan in het halletje en niet in de coupé."

Prullenbakken

Lang niet iedereen is het daarmee eens. "Eten in de trein vind ik geen probleem, iedereen moet eten. In de bus hebben ze vaak wel een verbod, maar ook daar vind ik dat het moet kunnen. Wat nu als je een uur in de trein/bus moet zitten, dan wil je toch graag de mogelijkheid hebben om wat te eten?", zegt Nick op Twitter.

Weer een ander vindt het ook geen probleem, zolang het eten maar wel netjes wordt opgeruimd. En dat is nog weleens lastig als prullenbakken vol zitten, aldus John op Twitter.

Stelling

Wat vindt u? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

70 Comments

Door Thea (niet gecontroleerd) op zo, 19-1-2020 - 19:10

Ze hebben het er over als het niet te sterk ruikt, maar koffie of thee zou wel kunnen. Ik vind koffie verschrikkelijk stinken dus dan maar niet. Och het is zo over als het op is. Laat ze toch en inderdaad alles opruimen.

Door Hans Haas (niet gecontroleerd) op vr, 10-1-2020 - 21:18

Beste Ria , ben je wel eens - zoals milliarden medemensen - met de vliegtuig naar overzee geweest , zoals wij , de familie bezoeken ? Uurtje of 11 , 12 , 13 onderweg .
Denk jij dat , in tegenstelling tot alle anderen , eventjes zonder je natje & je droogje te doen - nou success ermee !!
en als ik van A'dam Oost naar A'dam West ( zeg maar de 'Belastingen' zou gaan , toch liever niet met me eige Auto !! ,
dan wil jij me 'verbieten' , mij met een appéltje of een halve boterham moed toe te 'voegen'.
je nodigd me zowat uit om jou te 'verbieden' om onder de mensen te komen , ga terug naar op de hei en blijf onder je steen !! ( - ik kom je wel bezoeken , zal niet met de volle mond gaan praten ... ) De Groeten ! Hans ( - heel erg 'oudere' jongere )))

Door Henna (niet gecontroleerd) op vr, 10-1-2020 - 09:59

Eigenlijk vind ik het smerig, maar begrijpen doe ik het wel. Hoe kun je het verbieden aan passagiers als vervoersmaatschappijen zoals de RET personeel op de bok ook laten eten, als ze te weinig eetpauzes hebben? Of de regels gelden voor iedereen of voor niemand. Dat sommigen moeten eten vanwege hun aandoening begrijp ik prima.
Zal nooit vergeten dat we eens naar Mexico vlogen en dat toen bij de Mexicanen in de lucht, de picknickmanden opengingen: pannenkoekjes, gebraden kippen...van alles kwam er uit. Ik keek mijn ogen uit!

Door Joanne Hollaar (niet gecontroleerd) op do, 9-1-2020 - 13:35

Ronduit erg onaangenaam om vreemden om je heen te zien (of zelfs horen) eten, laat staan ruiken. Water en koffie of thee moet kunnen. Eet voor- of na de reis in de buitenlucht of restauraties! Graag een unaniem verbod hierop in ALLE openbaar vervoer in Nederland.

Door Louise (niet gecontroleerd) op wo, 8-1-2020 - 16:16

Ze moeten alles verbieden behalve water, want dat kan geen kwaad. Ze kunnen wat dat betreft een voorbeeld gaan nemen aan Griekenland, waar al jaren een boete staat op eten in metro en openbaar vervoer.

Door Stara (niet gecontroleerd) op wo, 8-1-2020 - 08:46

Vaak wordt er warm eten meegebracht en dat geeft een onprettige geur in de trein. Bovendien zijn de afvalbakken vaak overvol doordat er en masse ontbeten en gedronken wordt met alle afval van dien. Sta een half uur eerder op en eet thuis.

Door M van der Meer (niet gecontroleerd) op di, 7-1-2020 - 17:50

Zolang het netjes gebeurd en geen geuren achterlaat en opgeruimd.

Door Irene (niet gecontroleerd) op ma, 6-1-2020 - 23:53

Hangt vanaf wat je eet en hoe je eet!...een broodje kaas kan toch geen kwaad?!...en vooral alles netjes achter laten! Maar ja, van alles wat ik om meheen zie, is dat niet meer van deze tijd! Veel mensen zijn zo smerig...geen normen en waarden, helaas!----

Door agnes riel reij... (niet gecontroleerd) op ma, 6-1-2020 - 13:42

ik vind het zeker asociaal, een ander komt daardoor wellicht met vlekken te zitten en soms is de stank van het eten niet te harden. En dan die mensen die met hun mond open eten. walgelijk.

Door Zoë Toon (niet gecontroleerd) op zo, 5-1-2020 - 18:40

Eten is openbaar vervoer is voor bijvoorbeeld mensen met diabetici of die leiden asn andere ziektes echt nodig dit kan je niet verbieden. Belachelijk!