Stelling: Eten in het openbaar vervoer vind ik asociaal

Getty Images

In veel bussen, metro’s en trams is het verboden om te eten. In NS-treinen is het wel toegestaan, maar alleen als het andere reizigers niet stoort. Wat vindt u: moet eten in het openbaar vervoer overal kunnen, of is het juist asociaal?

Vanaf 1 januari 2020 mag in Rotterdamse metro’s en trams gegeten en gedronken worden, zolang het geen overlast veroorzaakt. In trams en bussen in Amsterdam, Utrecht en Den Haag mag het juist niet. Zowel eten als drinken is daar verboden. In bussen van Connexxion en Arriva mag alleen water worden genuttigd.

Broodje hamburger

Etiquettedeskundige Jan Jaap van Weering vindt eten in het openbaar vervoer geen porem, vertelt hij tegen EditieNL: "Eten doe je gewoon thuis. Als je gebruik maakt van het ov heb je rekening te houden met andere passagiers."

Koffie of water drinken kan volgens hem wel, maar een sinaasappel of een broodje hamburger eten gaat te ver.

Een reiziger op Twitter sluit zich daarbij aan. "Als het ruikt, is het asociaal. En zwaar ook. Als je wat wil eten in de trein doe dat dan in het halletje en niet in de coupé."

Prullenbakken

Lang niet iedereen is het daarmee eens. "Eten in de trein vind ik geen probleem, iedereen moet eten. In de bus hebben ze vaak wel een verbod, maar ook daar vind ik dat het moet kunnen. Wat nu als je een uur in de trein/bus moet zitten, dan wil je toch graag de mogelijkheid hebben om wat te eten?", zegt Nick op Twitter.

Weer een ander vindt het ook geen probleem, zolang het eten maar wel netjes wordt opgeruimd. En dat is nog weleens lastig als prullenbakken vol zitten, aldus John op Twitter.

Stelling

Wat vindt u? Reageer op onze stelling.

Auteur