Stelling: Eten op straat moet verboden worden op toeristische plekken in Nederland

Rommel op De Wallen in Amsterdam: het is Arre Zuurmond, de ombudsman van onze hoofdstad, een doorn in het oog. Daarom wil hij dat eten op straat in de Amsterdamse binnenstad verboden wordt.

In delen van Florence, Venetië en Rome is het tijdens ‘piekuren’ al verboden om op populaire, veelbezochte straten te eten. Eet je toch een ijsje of een zelfgesmeerde boterham uit het vuistje, dan kun je daar een boete van maximaal 500 euro voor krijgen.

Zuurmond ziet die maatregel in Amsterdam ook wel zitten. Toeristen vertonen volgens hem met name op drukke plekken in de stad 'lomp gedrag', aldus de ombudsman in Het Parool. Fastfood wordt door toeristen bijvoorbeeld op straat opgegeten. Ook andere grote steden in Nederland, zoals Den-Haag, Rotterdam en Utrecht kampen met rommel op straat. Zou zo’n maatregel landelijk voor schonere straten kunnen zorgen?

Op sociale media zijn de meningen verdeeld. Zichtbaar meer prullenbakken zouden het probleem ook kunnen verhelpen, klinkt het op Facebook. Een ander vindt het niet bij het vrije karakter van de hoofdstad passen. Burgemeester Femke Halsema is het niet met Zuurmond eens. "Het is een beetje tussen de duivel en de diepzee door. Je moet grenzen stellen aan wangedrag, maar tegelijkertijd moet het wel een vrije ruimte blijven", zegt ze tegen AT5.

Wat vindt u? Gaat het verbieden van eten op straat te ver? Of denkt u dat het voor schonere straten gaat zorgen en ziet u de maatregel wel zitten?

Laat het ons weten.