Stelling: het is tijd voor een CO2-taks

Van 30 november t/m 11 december is de klimaattop in Parijs, waar de wereldleiders milieuvraagstukken bespreken. Naar aanleiding van de klimaatconferentie formuleert Plus een nieuwe stelling.

Voor- en tegenstanders 

Jesse Klaver (GroenLinks) en Diederik Samsom (PvdA) presenteerden eerder hun zogenaamde 'klimaatwet'. Het wetsvoorstel moet volgens hen leiden tot een dwingend milieubeleid om opwarming van de aarde zoveel mogelijk af te remmen. Samsom: "De urgentie is toegenomen, Europa moet nu eensgezind optrekken."

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra relativeert de rol van Nederland rond het internationale klimaatprobleem: "Als wij heel veel meer zouden doen, zou de wereld daar niks van merken. Nederland is verantwoordelijk voor 0,4 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot." Zijn partij vreest daarnaast dat bedrijven door strenge milieuregels over de grens worden gejaagd.

Inzet EU

Nederland zal zich tijdens de klimaattop in Parijs scharen achter de inzet van de Europese Unie: een reductie van de CO2-uitstoot van 40 procent in 2030 ten opzichte van 1990.

CO2-uitstoot

Ondernemer Maurits Groen werd door dagblad Trouw verkozen tot 'duurzaamste Nederlander van 2015'. Hij houdt zich bezig met milieuvraagstukken en heeft tot nu toe ruim 200.000 zonnelampjes ontwikkeld voor de noodhulp aan vluchtelingen in Irak, Syrië en de Gazastrook. Groen: "Het is toch vreemd dat we in Nederland wel moeten betalen voor ons afval, maar niet voor de uitstoot van CO2-gassen. Bedrijven kunnen gewoon hun gang gaan."

Wat vindt u?

De stelling: er moet een CO2-heffing komen om de uitstoot te verminderen en het broeikaseffect tegen te gaan. Geef uw mening linksboven op deze pagina.

Ruimtevaarder en hoogleraar Wubbo Ockels sprak vlak voor zijn dood nog over de klimaatkwestie. Volgens hem zouden mensen meer zorg moeten dragen voor de aarde.

Bron(nen):

36 Comments

Door joh (niet gecontroleerd) op vr, 4-12-2015 - 22:34

Had er al heel lang moeten zijn !

Hoogste tijd !

Door Rupert (niet gecontroleerd) op vr, 4-12-2015 - 17:20

Samsom: "Europa moet nu eensgezind optrekken". Dat is de oplossing! Bij het (niet) oplossen van de voortwoekerende asielzoekerscrisis hebben we kunnen zien hoe dat samenwerken binnen Europa wel niet gaat. Als de wet van het komische duo Klaver en Samsom er echt komt is het weer het oude liedje, Nederland is braaf,de Nederlandse burger krijgt er weer een belasting bij en alle andere landen doen gewoon niet mee. Het PVDA motto is niet alleen maar "nivelleren is een feestje", maar ook "nieuwe belasting heffen is een feestje".
Deze zinloze wet is ook kwalijk omdat sommige grote landen zoals India en China een heel ander motto hebben: groeien, groeien. Heeft het duo u de recente beelden uit China gezien? en dan maar geloven dat Nederland het verschil kan maken, of is het toch gewoon een ordinaire graaimaatregel.

Door han (niet gecontroleerd) op do, 3-12-2015 - 21:45

tja, die CO2 problemen. helaas is de mens zelf de grootste veroorzaker van CO2. bij iedere keer uitademen verhoog je de hoeveelheid CO2. dus niet extra belasting op auto's enz. maar op de aanwezigheid van jou als mens.

Door Aat42 (niet gecontroleerd) op do, 3-12-2015 - 17:21

Ik heb de reacties zo eens bekeken en wat mij opvalt is dat de meeste reacties niet uitblinken in inzicht waar het over gaat. Sommige reacties zijn zelfs uitermate dom te noemen en dan doel ik op die waarin men stelt dat de wereld al miljoenen jaren verandert en dat het niet aan de mensheid ligt dat we sinds de industriële revolutie onze wereld steeds meer aan het vervuilen zijn. Deze mensen lijken veel op de Amerikaanse Republikeinen die ook hun kop in het zand steken. Mensen die allerhande onzin uitkramen over dat Nederland weer het braafste jongetje van de klas wil zijn zouden zich eens moeten verdiepen in de stelling. Die gaat niet over Nederland, maar over de wereld. Nadenken en dan pas reageren lijkt niet meer te bestaan. Op internet in fora kan iedereen maar de grootst mogelijke onzin uitkramen. Jammer, maar het zal niet anders kunnen.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 3-12-2015 - 17:02

Absolut niet door de rotzooi die o.a. fabrieken de lucht in blazen moet zonder taks, ( door ons te betalen ) de fabrieken die dat doen kunnen het boekhoud kundig wel ergens van terug krijgen. Wij storten het in bodemloze put. De politiek kan er ook wat mee, met al gehakketak los niets op het is alleen een druk middel om ons te laten betalen. Kees U te B

Door Rien van Meel (niet gecontroleerd) op wo, 2-12-2015 - 21:01

Het klimaat verandert inderdaad ... dat gebeurt al miljoenen jaren.!
Wat een arrogantie of onnozelheid, dat dit opeens de laatste 100 jaar wordt veroorzaakt door "de mens". En dat "de regeringsleiders er wel even voor zullen zorgen, dat het klimaat zich naar hun politieke afspraken zal voegen".!

Door R.Mienstra (niet gecontroleerd) op wo, 2-12-2015 - 19:47

Probeer landen zoals China om minder CO2 uit te stoten, dat kan helpen

Door J.A.L. Smeets (niet gecontroleerd) op wo, 2-12-2015 - 14:37

Samson heeft een gezegd,te hard rijden is een miliuedelict. en de boete moet dan ook 3000euro zijn,dezelfde Samson gaat accord met snelheid verhoging van 100 en120 naar 130 km/h
een omgedraaide jas dus

Door egidia paap (niet gecontroleerd) op wo, 2-12-2015 - 13:58

mee eens

Door Wim Koster (niet gecontroleerd) op wo, 2-12-2015 - 12:31

Natuurlijk moeten wij goed op onze aarde passen. Dat doen we ook steeds beter. Maar de overheid maakt er een potje van. Hebben we zoveel mogelijk gedaan aan energiebesparing, met spaarlampen, HR ketels, Isolatie, dubbel glas, enz, komt de overheid met een milieubelasting. Deze is al hoger dan de kosten voor energie! Hoe onbetrouwbaar kun je zijn. Hetzelfde dreigt natuurlijk weer na aanschaf van zonnecellen. Onze investeringen spekken gewoon de schatkist.
CO2 wordt slechts in zeer beperkte mate veroorzaakt door de mensheid. De meeste CO2 ontstaat in de natuur door rottend hout, blad, etc. Ook de oceanen zijn een zeer grote bron voor CO2 en stoten veel methaangas uit. De invloed van de mensheid op het milieu is wat CO2 betreft zeer gering. We ademen grotendeels CO2 uit, evenals de dieren. Kunnen we daar wat aan doen?