Stelling: het verlagen van het alcoholpercentage is betuttelend

Getty Images

Verslavingswetenschappers komen met een nieuw proefballonnetje: verlaag het alcoholpercentage in bier en andere dranken zoals wijn om alcoholgebruik terug te dringen. Is dat niet erg betuttelend? Of vindt u het wel een goed plan?

Onderzoekers van het CAMH, een verslavingscentrum in Canada, hebben verschillende onderzoeken over drinkgedrag naast elkaar gelegd. Wat zou de beste manier zijn om alcoholconsumptie terug te dringen? De conclusie was dat het verlagen van het alcoholpercentage het meest effectief zou zijn. Mensen gaan niet meer drinken als er minder alcohol in het bier zit, en krijgen uiteindelijk minder alcohol binnen. Het CAMH denkt aan het verlagen van het gemiddelde 5,5 procent naar 4,5 procent. Dit zouden de meeste mensen volgens de onderzoekers 'nauwelijks merken', blijkt uit een blinde test. De vraag is natuurlijk wel of dit placebo-effect nog zou werken als mensen daadwerkelijk wisten hoeveel alcohol er in hun bier zat

Er is ook voordeel voor de productenen: de verkoop blijft gelijk terwijl productiekosten dalen.

Uit een onderzoek dat is gedaan door het Centraal Bureau voor de Statistiek, het RIVM en het Trimbos-Instituut, blijkt dat met name veel ouderen (65+) te veel drinken.

Met dit voorstel wordt dus een beroep gedaan op 'verandering vanaf de aanbodkant' in plaats van de verantwoordelijkheid bij de consument te laten. De vraag is of dit wenselijk is. Zou u een van boven opgelegd lager alcoholpromillage in uw bier of wijn accepteren? Of kunnen ze beter van uw biertje afblijven? We zijn benieuwd naar uw mening. Breng linksboven uw stem uit en laat hieronder een reactie achter.

 

Auteur