Stelling: het verlagen van het alcoholpercentage is betuttelend

Verslavingswetenschappers komen met een nieuw proefballonnetje: verlaag het alcoholpercentage in bier en andere dranken zoals wijn om alcoholgebruik terug te dringen. Is dat niet erg betuttelend? Of vindt u het wel een goed plan?

Onderzoekers van het CAMH, een verslavingscentrum in Canada, hebben verschillende onderzoeken over drinkgedrag naast elkaar gelegd. Wat zou de beste manier zijn om alcoholconsumptie terug te dringen? De conclusie was dat het verlagen van het alcoholpercentage het meest effectief zou zijn. Mensen gaan niet meer drinken als er minder alcohol in het bier zit, en krijgen uiteindelijk minder alcohol binnen. Het CAMH denkt aan het verlagen van het gemiddelde 5,5 procent naar 4,5 procent. Dit zouden de meeste mensen volgens de onderzoekers 'nauwelijks merken', blijkt uit een blinde test. De vraag is natuurlijk wel of dit placebo-effect nog zou werken als mensen daadwerkelijk wisten hoeveel alcohol er in hun bier zat

Er is ook voordeel voor de productenen: de verkoop blijft gelijk terwijl productiekosten dalen.

Uit een onderzoek dat is gedaan door het Centraal Bureau voor de Statistiek, het RIVM en het Trimbos-Instituut, blijkt dat met name veel ouderen (65+) te veel drinken.

Met dit voorstel wordt dus een beroep gedaan op 'verandering vanaf de aanbodkant' in plaats van de verantwoordelijkheid bij de consument te laten. De vraag is of dit wenselijk is. Zou u een van boven opgelegd lager alcoholpromillage in uw bier of wijn accepteren? Of kunnen ze beter van uw biertje afblijven? We zijn benieuwd naar uw mening. Breng linksboven uw stem uit en laat hieronder een reactie achter.

 

41 Comments

Door C van Alten (niet gecontroleerd) op wo, 24-8-2016 - 16:37

Het zou goed zijn dat er een keuze komt om wijn te kunnen kopen met minder alcohol.

Door hillegers (niet gecontroleerd) op wo, 24-8-2016 - 08:45

Veel hoogopgeleide 65+ hebben tijdens hun loopbaan veel gedronken zakenlunches, zakendiners het was aan de orde van de dag. Ik ken uit mijn omgeving inmiddels 70+ veel mensen die eigenlijk te veel drinken uit een slechte gewoonte uit die tijd, ze zijn eraan gewend geraakt

Door Marijke (niet gecontroleerd) op di, 23-8-2016 - 21:08

Vroeger dronk ik graag een paar glaasjes wijn, maar toen was het alcohol percentage 11 of 12 %. Tegenwoordig 13%. Dat valt slecht bij mij. Daarom drink ik alleen bij uitzondering bij het eten een glaasje wijn. De wijnhandelaren zouden bij mij dus meer gaan verdienen bij een lager alcohol percentage.

Door Theo (niet gecontroleerd) op di, 23-8-2016 - 15:46

Ik denk dat men oud en wijs genoeg is als men drinkt de alcoholisten blijven toch wel drinken dus waarom beperking van alcohol percentages aanpassen we worden al genoeg door de regering en instanties betutteld moet eens ophouden.

Door Jos den Boer (niet gecontroleerd) op ma, 22-8-2016 - 17:32

Er is al pils met een lager percentage bijv Warsteiner. Het is inderdaad net zo lekker als pils met een hoger percentage. Maar tegenwoordig wordt veel speciaalbier gedronken en dat heeft bijna altijd een hoger percentage alcohol.

Door jeanne (niet gecontroleerd) op vr, 19-8-2016 - 22:28

we worden al zo betutteld,ik kan het ergens wel begrijpen maar ik denk dat sommige dan gewoon glaasje extra drinken

Door R. plaizier (niet gecontroleerd) op vr, 19-8-2016 - 15:33

Totaal onzinnig, ze gaan gewoon meer drinken, laat de verantwoording bij de consument. Straks bepalen zon nog wanneer je naar bed moet of nog erger, wanneer en hoe laat je moet overlijden. zonde van de tijd en energie die, onderzoekers?, in dergelijke onderzoeken steken.

Door cinderella (niet gecontroleerd) op wo, 17-8-2016 - 21:18

Onzin! Dan neem je toch een borreltje naast je biertje.......
Mensen verzinnen dan wel weer iets anders om toch de alcohol binnen te krijgen.

Door N. v.d. Linden (niet gecontroleerd) op wo, 17-8-2016 - 12:51

Dit gaat gewoonweg niet werken. De meesten, die dagelijks of in grotere hoeveelheden alcohol drinken, zijn verslaafd aan de alcohol (hoewel het grootste gedeelte dit niet/nooit zal toegeven). Ze zullen meer gaan innemen om aan hun tax te komen. Het lost niets op. Diegenen, die niet verslaafd zijn, zullen er niets van merken, maar die groep wordt steeds kleiner. M.i. heeft het geen nut en maakt het voor de consumenten alleen maar weer duurder. Er moet veel meer het besef komen wanneer iemand verslaafd is aan alcohol en wat voor schadelijke invloeden alcohol op je lichaam heeft (o.a. veroorzaker van 7 kankersoorten). Meer en meer voorlichting zou mogelijk kunnen helpen.

Door Lisa (niet gecontroleerd) op wo, 17-8-2016 - 12:00

Ik zeg DOEN, net als op de pakjes sigaretten een foto op de flessen plakken met leverkanker!
Op auto's een grote sticker met een ernstig ongeluk, zodat je niet te hard rijdt..!
Hou toch eens op met al die betuttelingen en kijk naar wat echt nodig is, b.v de ouderenzorg.