Stelling: Ik ga het WK niet kijken vanwege misstanden in Qatar

Qatar voetbal WK
Getty Images

Het WK moet nog beginnen, maar de keuze voor Qatar als gastland is controversieel vanwege de behandeling van gastarbeiders. Wat vindt u ervan? Kijkt u uit naar het WK, of laat u het toernooi dit jaar links liggen?

Volgens Human Rights Watch werken er zo'n twee miljoen arbeidsmigranten in Qatar, voornamelijk uit Nepal, Bangladesh en India. Ook bij het bouwen van voetbalstations en de tribunes voor het WK werden ze ingezet. Lange werkdagen in de hitte, gebrekkige veiligheidsmaatregelen en slechte woonomstandigheden hebben volgens experts geleid tot zo'n 12.000 dodelijke slachtoffers.

Eénvandaag heeft de mening van de bevolking gepeild. 65% van de Nederlanders wil dat Oranje helemaal uit Qatar wegblijft. 75% wil dat in ieder geval de koning en bewindslieden niet gaan. Toch heeft de regering onlangs besloten juist wél te gaan.

'Gewoon naar Qatar'

Door Poetins illegale oorlog in Oekraïne is de gaslevering naar Europa op losse schroeven komen te staan. 'We zijn nu eenmaal afhankelijk van landen als Qatar', waarschuwen pragmatici. Premier Rutte (VVD) is er helder over: 'We juichen voor het Nederlands elftal, niet voor de tribunes. De mensenrechten zijn een punt van zorg, maar als je er niet heengaat, kun je het gesprek ook niet voeren.' Volgens hem is het juist belangrijk om wél te gaan. 

Ook hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk is die mening toegedaan.

'Dit kan echt niet'

Maar tegenstanders wijzen erop dat het Nederlandse kabinet momenteel aanstuurt op internationaal excuses maken voor de Nederlandse rol in de trans-Atlantische slavenhandel, ruim twee eeuwen geleden. Het is dan vreemd om een regime dat hedendaagse slavernij bedrijft te steunen door deelname aan het toernooi. 'Nederlandse bewindspersonen hebben niks te zoeken daar, laat staan de koning. Slavernij en homohaat, wegblijven.' aldus senator Annabel Nanninga (JA21).

'Dat hele WK had nooit naar moderne slavenstaat Qatar mogen gaan. Nu Oranje erheen moet, moeten politici niet buigen voor walgelijke regimes maar opstaan voor mensenrechten.' zegt ook politiek leider Lilian Marijnissen (SP).

Wat voor gevoel heeft u? Gaat u het WK volgen op de televisie? Of boycot u dit WK? Stem nu en reageer!

Ik ga het WK niet kijken vanwege misstanden in Qatar

Keuzen
Auteur 
  • David de Wilde

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Ik ga zelfs alle wedstrijden kijken. Kom maar op met dat WK.

Waarom komt er geen landelijke aktie, die ondersteund om niet naar het wk in Qatar te kijken.
Kijk NIET naar WK in Qatar!

politiek is niets anders dan hielen likken naar boven en anderen naar beneden trappen om je eigen hachie te redden. vertel mij wat. ben zelf ambtenaar geweest. nam daarom ook juist ontslag. echt blij dat ik weg was.

zolang het maar niet je eigen kind is, en je persoonlijk treft toch? en mochten er beelden van zijn, toch nog even kijken. Zo zijn er dan ook meer leedvermakers/sadisten onder ons, maat het zelf niet beseffen. je zou dus maar een filmpje zien van je eigen kind. dàn ga je pas beseffen. en dus zeker niet voetbal desnoods over lijken moeten gaan. zelfs naar schatting meer dan 6.500!! je zal er dus maar schijt aan hebben. totdat het dus jezelf treft. en dan nog respect hebben voor onze politieke afgezanten en zelfs het koningshuis. het zal ze maar treffen. èlke kijk hoort dus respect te tonen en juist níet te kijken en helemáál zelfs niet te gaan. mis je voetbal anders? die ouders, broertjes en zusjes missen hun kind 10.000 keer zo veel. dus kijk NIET!

Hoe betrouwbaar zijn de getallen van slachtoffers? Door wie zijn ze aangeleverd, door wie gecontroleerd. Boycot van bouwmaterialen was beter geweest, dan stond er nu geen stadion. Bouwmaterialen zijn ingevoerd en daar is goed aan verdiend denk ik zo.

Hoe betrouwbaar zijn de getallen van slachtoffers? Door wie zijn ze aangeleverd, door wie gecontroleerd. Boycot van bouwmaterialen was beter geweest, dan stond er nu geen stadion.

Eigenlijk kijk ik nooit voetballen op TV, behalve wat ze op het 20 uur journaal laten zien, dat is voor mij ruim voldoende. Ook kijk ik nauwelijks andere sporten, misschien een enkele Tour de France bergetappe in een omgeving die ik zelf ook gefietst heb. Sport moet je doen, niet kijken. Ik heb dan ook altijd mijn twijfels als ik van iemand hoor: Ik houd van voetballen, ik mis geen enkele wedstrijd. Die moet zeggen: Ik houd van voetballen kijken!

Waarom wij gewone burgers niet en de zogenaamde grootverdieners wel.
De enige die hier wat aan kan doen is de FIFA.

Geen zwarte piet wel daar heen wat is het krom ja geld ha ik ga nooit kijken alleen ajax

Waarom altijd achteraf? Het was toch toen al bekent. Het had nooit aan dit land toe gekent mogen worden. De verantwoordelijke hebben
hun zakken goed gevuld, die moeten gestraft worden. Verziek niet het
plezier van de mensen die graag kijken.
Gr.B