Stelling: Ik slaap (bijna) nooit langer dan 7 uur per nacht

Getty Images

Een goede nachtrust is cruciaal voor gezonde hersenen. Uit onderzoek blijkt dat ons geheugen en onze concentratie zelfs na een paar nachten slecht slapen, al verslechteren. En een chronisch slaaptekort vergroot bovendien de kans op aandoeningen zoals depressie, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en mogelijk zelfs dementie.

Maar wat is slecht slapen? Over het algemeen wordt voor volwassenen tussen de 7 en 9 uur slaap aangeraden. Helemaal in beton gegoten is dat natuurlijk niet. De één staat verkwikt op na 5 of 6 uur slaap, de ander is niets waard als hij of zij niet minstens 8 uur heeft liggen pitten. Met het ouder worden neemt de slaapduur af en is het normaal om vaker tussendoor wakker te liggen.

Uit een onderzoek van de Hersenstichting blijkt echter, dat 90 procent van de Nederlanders inderdaad die 7 tot 9 uur slaap per nacht haalt. Meer vrouwen dan mannen hebben slaapproblemen. Vrouwen vallen lastiger in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen. 17,5 procent van de vrouwen boven de 65 gebruikt slaapmedicatie, tegenover 6,1 procent van de mannen.

Er zijn tal van trucs en trips om slapen te vergemakkelijken. Geen telefoon naast het bed, geen alcohol voor het slapen gaan, drink melk of eet een banaan, voorkom stress, dim het licht in de slaapkamer, zorg voor een goede ventilatie, enz.enz. Hoe is het met u? Slaapt u iedere nacht als een roos? Of bent u blij met ieder uurtje slaap dat u te pakken krijgt?

Breng hieronder uw stem uit. Onderaan dit artikel kunt u ook een (anonieme) reactie achterlaten.

 

Auteur