Stelling: mensen zouden een zelfdodingsmiddel moeten kunnen kopen

Getty Images

Een pil of poeder om je leven mee te kunnen beëindigen, ook als je niet ziek bent. Zonder minimumleeftijd, zonder arts of begeleider. Zo'n middel zou nu op de markt zijn. Wat vindt u hiervan?

Doorbraak

De coöperatie Laatste Wil pleit er al jaren voor en noemt het een doorbraak dat het nu beschikbaar is. Het is geen medicijn, maar een conserveermiddel in de vorm van poeder. Het zou nog geen tien euro kosten, legaal verkrijgbaar zijn in Nederland en binnen een halfuur tot een uur tot de dood leiden. 

Alles in eigen hand

Leden van de coöperatie - zo'n 3500 mensen - willen met zo'n middel snel en pijnloos kunnen sterven op een zelfgekozen moment. De gemiddelde leeftijd van deze groep mensen is 70 jaar. Ziekte speelt lang niet bij allemaal een rol. Zij willen geen arts of stervensbegeleider aan hun bed en geen minimumleeftijd. Alles in eigen hand en niet met vage poeders uit een ver land of een overdosis medicijnen. Volgens Laatste Wil komt het middel dicht in de buurt van een zelfmoordpil: de 'Pil van Drion', een voorstel uit 1991. 

Geen toetsing 

Iedereen vanaf 18 jaar kan lid worden van de coöperatie. Na een halfjaar lidmaatschap krijgt iemand informatie over de stof en de verkoopadressen. "Wij mogen de leden wijzen op groothandels en internetadressen", zegt woordvoerder Gert Rebergen. "En hoe je het zo ongeveer moet innemen." De coöperatie vindt toetsing niet nodig. Er wordt dus niet onderzocht of iemand nog te behandelen is. 

Juridisch moeilijk

Of het wettelijk geregeld kan worden, betwijfelt advocaat Wim Anker: "De Hoge Raad is heel streng geweest en heeft gezegd dat iedere gedraging van een burger waardoor de zelfdoding mogelijk wordt strafbaar is. Met dit middel is dat zo het geval."

Wat vindt u ervan als iedereen vanaf 18 jaar op een legale manier aan dit middel kan komen? En is 18 dan een goede leeftijd, of zou dat omhoog moeten gaan? Breng uw stem uit en plaats onderaan uw reactie.

Bron: NOS