Stelling: mensen zouden een zelfdodingsmiddel moeten kunnen kopen

Een pil of poeder om je leven mee te kunnen beëindigen, ook als je niet ziek bent. Zonder minimumleeftijd, zonder arts of begeleider. Zo'n middel zou nu op de markt zijn. Wat vindt u hiervan?

Doorbraak

De coöperatie Laatste Wil pleit er al jaren voor en noemt het een doorbraak dat het nu beschikbaar is. Het is geen medicijn, maar een conserveermiddel in de vorm van poeder. Het zou nog geen tien euro kosten, legaal verkrijgbaar zijn in Nederland en binnen een halfuur tot een uur tot de dood leiden. 

Alles in eigen hand

Leden van de coöperatie - zo'n 3500 mensen - willen met zo'n middel snel en pijnloos kunnen sterven op een zelfgekozen moment. De gemiddelde leeftijd van deze groep mensen is 70 jaar. Ziekte speelt lang niet bij allemaal een rol. Zij willen geen arts of stervensbegeleider aan hun bed en geen minimumleeftijd. Alles in eigen hand en niet met vage poeders uit een ver land of een overdosis medicijnen. Volgens Laatste Wil komt het middel dicht in de buurt van een zelfmoordpil: de 'Pil van Drion', een voorstel uit 1991. 

Geen toetsing 

Iedereen vanaf 18 jaar kan lid worden van de coöperatie. Na een halfjaar lidmaatschap krijgt iemand informatie over de stof en de verkoopadressen. "Wij mogen de leden wijzen op groothandels en internetadressen", zegt woordvoerder Gert Rebergen. "En hoe je het zo ongeveer moet innemen." De coöperatie vindt toetsing niet nodig. Er wordt dus niet onderzocht of iemand nog te behandelen is. 

Juridisch moeilijk

Of het wettelijk geregeld kan worden, betwijfelt advocaat Wim Anker: "De Hoge Raad is heel streng geweest en heeft gezegd dat iedere gedraging van een burger waardoor de zelfdoding mogelijk wordt strafbaar is. Met dit middel is dat zo het geval."

Wat vindt u ervan als iedereen vanaf 18 jaar op een legale manier aan dit middel kan komen? En is 18 dan een goede leeftijd, of zou dat omhoog moeten gaan? Breng uw stem uit en plaats onderaan uw reactie.

Bron: NOS

94 Comments

Door Robin Goldstein (niet gecontroleerd) op wo, 14-3-2018 - 01:57

Waarde Heer / Mevrouw

Ik wil graag aangeven dat het z.g zelfdodingsmiddel wat zo graag verkocht word door sommige individuen tevens subsidiaire gevolgen gaat hebben.

1- Wat als iemand dit middel besteld en gebruikt om even voor de grap of doelbewust dit reuk, kleur en smaakloze product om iemand anders te doden? Moord dus. Ik bedoel, Arsenicum is ook niet zomaar verkrijgbaar.

2- Wat als drugsdealers dit geur, kleur en smaakloze product om wat voor reden dan ook gaan versnijden met bv Cocaïne of Heroïne?

3- En de belangrijkste factor is dat er bedrijven zijn die dit product zomaar even kunnen gaan verkopen via internet. Deze personen zijn te gek om los te lopen en overzien de eventuele consequenties totaal niet.

Hulp bij Euthanasie is strafbaar maar vergif verkopen kan gewoon. Deze verkopers zijn geen artsen en/of psychiaters. Het zijn burgers die geld willen verdienen.

Ik hoop dat u mijn bericht mee wilt nemen in de discussie want ik vind deze situatie op zijn minst walgelijk en onverantwoordelijk. De verkoop van dit product moet met onmiddellijke ingang verboden worden naar onze mening.

Mvg

Robin Goldstein

Door betterdays81 (niet gecontroleerd) op do, 15-2-2018 - 12:20

laat ieder voor zich zelf bepalen wat ze willen,ik zelf dat ik niks meer kan of veel pijn hebt is dit middel idiaal

Door E van Calck (niet gecontroleerd) op vr, 20-10-2017 - 10:47

Zo'n zelfdodingspil kan ook door kwaadwillenden worden gebruikt,
zeker als die pil zo maar gekocht kan worden.

Door Nefkens (niet gecontroleerd) op wo, 18-10-2017 - 20:53

Dit kabinet laat weer eens zien hoe asociaal ze zijn en dat het CDA zich verkoopt aan de VVD had niemand verwacht Je verwacht van een kristelijke partij een sociaal belijd maar niets is minder waar, dit is de laatste keer dat ik er op heb gestemd nevver en nooit meer

Door pietje (niet gecontroleerd) op di, 17-10-2017 - 21:32

weet u hoe het voelt als u jong ben en door ieder een buiten gesloten word ?graag antwoord ik ken er ook een die lag te vloeken van de pijn 87 jaar stoma hij wilde zelf stoppen met leven mag het dan een keer met zo veel pijn maar het werd rekken e rekken + on nodig lijden .

Door Donata (niet gecontroleerd) op ma, 9-10-2017 - 17:36

Als zelfdoding geaccepteerd gaat worden, zal zelf-MOORD sterk afnemen, want degene die wil sterven kan er dan openlijk over praten en kan er ook afscheid genomen worden. Dat is voor alle partijen belangrijk. Ik ben nu 70 en mijn kinderen weten al 40 jaar hoe ik er over denk: ik wil geen inmenging in mijn leven en ook niet in mijn 'huishouden' en mijn persoonlijke verzorging. Wat willen nabestaanden liever? Dat je met een pil of poedertje inslaapt of dat je onder de trein springt??? Lijkt me niet moeilijk om te kiezen...

Door Donata (niet gecontroleerd) op ma, 9-10-2017 - 17:18

Wat een onzin Pietje! Ben je nu dan wel 'je leven zeker'...?

Door coco (niet gecontroleerd) op zo, 17-9-2017 - 13:59

ik ben nu 75 jaar maar als ik zelf de regie verlies DAN WIL IK ZELF KUNNEN BESLISSEN

Door A.D. Wechgelaar... (niet gecontroleerd) op za, 16-9-2017 - 14:06

Geen enkel mens heeft er zelf voor gekozen op de wereld gezet te worden. Waarom mag deze persoon dan niet zelf kiezen om welke reden dan ook (geestelijk of lichamelijk) dat het leven klaar is, ongeacht leeftijd? Er zijn steeds meer jongeren die de druk niet meer aankunnen en een eind aan hun leven maken. Ik ben blij dat ik niet meer jong ben (60+) in deze drukke tijd.

Door A.D. Wechgelaar... (niet gecontroleerd) op za, 16-9-2017 - 13:37

Geen enkel mens heeft er zelf voor gekozen op de wereld gezet te worden. Waarom mag deze persoon dan niet zelf kiezen om welke reden dan ook (geestelijk of lichamelijk) dat het leven klaar is, ongeacht leeftijd? Er zijn steeds meer jongeren die de druk niet meer aankunnen en een eind aan hun leven maken. Ik ben blij dat ik niet meer jong ben (60+) in deze drukke tijd.