Stelling: stop met de sollicitatieregels voor werkloze 55-plussers

Schrap alle toeslagen en regels en geef een werkloze 55-plussser een basisinkomen, zodat werken loont en de 'vernedering' stopt. Dat zegt Antoinette Hertsenberg. Bent u het met haar eens?

Hertsenberg biedt de Tweede Kamer 100.000 handtekeningen aan van mensen die haar strijd voor een basisinkomen voor werkloze 55-plussers ondersteunen. De boodschap luidt: schrap alle toeslagen en regels en geef iemand een basisinkomen, zodat werken loont en de 'vernedering' stopt. 

Niet effectief

Er waren ooit goede redenen om de druk op mensen met een uitkering te verhogen. De WW werd vaak gezien als 'tussenstap' naar het pensioen. Als tegenprestatie voor een uitkering werd besloten dat werklozen van 55 jaar en ouder moesten voldoen aan regels die misschien goed bedoeld zijn, maar niet tot werk leiden. Ondanks alle initiatieven die oudere werklozen weer aan de bak moeten helpen, vindt slechts 10 procent van de 55-plussers en 3 procent van de 60-plussers een nieuwe baan.

Wat vindt u?

Bent u het met Hertsenberg eens? Breng uw stem uit en laat onderaan een reactie achter!

Langdurig werkloos? Blijf positief en lees onze tips

89 Comments

Door Willemien (niet gecontroleerd) op vr, 8-5-2020 - 20:33

Het ligt aan de situatie waarom je werkloos bent door ziekte of zwaar werk...als je werken kunt moet je werken...van 55 tot 66 zijn 11 jaar in de uitkering.

Door Trijn (niet gecontroleerd) op zo, 17-11-2019 - 19:11

Zet basisinkomen direct in voor 50 plus
Ze hebben het verdiend na 30 jaar op hun manier gewerkt. Een goede beloning mag er ook op staan !

Door P (niet gecontroleerd) op zo, 17-11-2019 - 19:01

Fulltime gemoederd. Nette burgers geworden in de maatschappij. Wie respecteerde financieel uit de maatschappij full moederschap? Geen cent voor gezien. Dan word geacht om te Moeten gaan werken en solliciteren
En ja. In de bedrijven zitten kraaiege bazen te wachten om nog minder dan minimum te betalen. Als je werk Moet aannemen mag je geen nee zeggen bij uitbuiting. Dank je regering voor disprespect financieel naar moeders toe. Die na het moederschap nog weer de maatschappij in Moeten Waar als je er 30 jaar uitligt geen voet meer vooruit krijgt met alle controleregels die burgers tegenhouden om nog een leven op te bouwen
Met lege handen blijf je achter.
Bedankt politiek en gemeentes voor het vastzetten in minimum moeten leven.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 6-10-2019 - 12:12

UBI Universeel Basis Inkomen!

Door Edward (niet gecontroleerd) op zo, 18-2-2018 - 00:06

Vrijwilligerswerk moet onmiddellijk afgeschaft worden. Schaf je het af dan levert dit werkgelegenheid (betaalde banen) op.
Het bestaande werk moet verdeeld worden dus werkweken van, ik noem maar iets, maximaal 30 uur voor iedereen. Getalenteerde mensen hebben hun talent(en) en dit kun je zien als iets wat ze meer hebben dan mensen met weinig talent(en). Dat hebben ze dus gewoon maar eventjes extra en hier hoeven ze niet extra voor beloond worden. Zeer oneerlijk. Kijk naar een Zuckerberg die dankzij zijn talenten en al die FB verslaafden nu multimiljardair is. Als mensen nu eens wat minder bezig gaan met social media en in die tijd de stoep van hun bejaarde buur aanvegen of whatever dan zou het er al een stuk beter van worden voor social mediaverslaafde en de buur.
Geen grotere voldoening dan iets voor iemand kunnen betekenen. Mensen die zwaar- en/of heel verantwoordelijk werk doen mogen ietsje meer verdienen maar niet heel veel meer want ze doen iets waar ze goed in zijn, waar ze voor kiezen en wat ze leuk vinden. Er is niets leuker dan uitgedaagd te worden in werk wat je leuk vindt. De Balkenende norm ligt veel te hoog. Inkomens nivellering, gratis onderwijs en gratis gezondheidszorg zijn een must. Ook kinderen van arme ouders (en die zijn er veel) moeten de kans hebben om te studeren zonder studieSCHULDSCHULDSCHULD na afloop. De overheid denkt dat mensen met schulden goed zijn voor banken en incassobureaux. Bovendien zitten schuldigen (mensen (studenten) met een schuld) vast aan hun aflossingsverplichtingen dus harder werken (dubbelbaantjes...)
Ook arme mensen hebben recht op goede gezondheidszorg.In plaats van consumptie stimulering (reclame, second love), waar de overheid heel blij mee is (hoe meer scheidingen hoe meer huishoudens, hoe meer meubeltjes, hoe meer gas/water/licht/internet rekeningen etc) moeten we gestimuleerd worden om juist te minderen in ons consumptiegedrag, wat de overheid overigens absoluut niet wil al doet ze overkomen dat we spaarzaam, zuinig en trouw moeten zijn.
Meer consumptie betekend meer geldstromen dus economische groei..... Lang leve de 24/7 economie!
Ondertussen hebben we een staatsschuld van € 480.000.000.000.
Maar het zal niet beter worden dan het nu is....
We hebben het te ver laten komen en kunnen niet terug. We zijn zo gewend om te leven van geld wat nog verdient moet worden (uiteindelijk schuiven we onze staatsschuld, om over priveschulden nog maar te zwijgen, door naar onze kinderen en kindskinderen) en laten de schuld per seconde met bijna € 350 oplopen.
Daarbij zuigen we de aarde leeg en vervuilen het milieu wat ooit schoon was. Ook dat laten we na aan onze kinderen.
Gaan we het ooit beter doen?
Helaas, het antwoord is nee. We zijn een stelletje trieste, zelfzuchtige narcistische, individualistische, ondemocratische, hebzuchtige ellendelingen.

Door mevr. C. de Zwart (niet gecontroleerd) op di, 6-2-2018 - 20:10

Inderdaad: stop met dat starre beleid om 50/55+ te verplichten om (nog) te solliciteren!
Laat de jongeren aan het werk gaan, jeugdwerkloosheid bestaat immers ook nog steeds.
Voer de VUT weer in en geef de 50/55+ werklozen een basisbeurs.
En voor degenen die toch nog wat wil doen: vrijwilligerswerk zat!

Door Biker (niet gecontroleerd) op vr, 2-2-2018 - 17:49

Iedereen weet dat het alleen maar voor de show is.
Ook bewindslieden weten dat. Maar ja, het is onderdeel van het beleid.
Overigens vraag ik mij af of het veel moeite is.
je maakt 1 brief, past de datum en de geadresseerde aan en mailt deze vervolgens naar het bedrijf dat een vacature heeft.
Eigenlijk zou je moeten verplichten om bij de aanhef te vermelde dat het om een verplichtte sollicitatie gaat, dan de ontvanger de brief gelijk weggooien zonder deze eerst te moeten lezen.

Door ap (niet gecontroleerd) op vr, 26-1-2018 - 12:07

Voer gewoon het basisinkomen in. Dat maakt ook het flexibiliseren van het werk een stuk gemakkelijker.

Door Bartina (niet gecontroleerd) op zo, 21-1-2018 - 14:51

Wanneer je werkloos wordt na 31,2 jaar in dienst bent geweest dan is dat zwaar.
Dan ben je blij met je uitkering en je wilt dan wel of niet direct gaan solliciteren.
Men zou moeten kijken naar je arbeidsverleden voordat ze je van alles gaan opleggen.
Ik pleit sowieso voor vrijstelling van solliciteren vanaf je 55e levensjaar. Zo kan een ieder zelf besluiten wat te doen.
Nadat je recht op WW vervalt en voordat je in de bijstand terechtkomt moet je verder nadenken wat je wilt of kunt.

Door Cor (niet gecontroleerd) op wo, 17-1-2018 - 14:57

Martien (van 24-11), dan heb je kennelijk een baan die goed in de markt ligt, ik ben bijna 65, al 20 maanden bij huis, solliciteer me rot en ook op banen die op mijn lijf geschreven zijn. Ben in die 20 maanden nog nooit uitgenodigd en krijg zelden een reactie op mijn brieven. Mijn lichte been-handicap werkt natuurlijk niet in mijn voordeel, al zouden diverse werkgevers daar zelfs subsidie voor kunnen krijgen. Aan mijn CV en werkervaring op vele fronten ligt het niet.