Stelling: Verbale agressie tegen o.a. de politie is even erg als fysiek geweld

Hufterig gedrag is tegenwoordig alom aanwezig. Zorgpersoneel moet zich bijna dagelijks verweren tegen bedreigingen en scheldpartijen. Boa’s, brandweerlieden en ambulancemedewerkers worden in hun werk veelvuldig agressief bejegend. Net als politieagenten, leraren en journalisten.

Agressie tijdens het werk is een serieuze bedreiging geworden voor werknemers in Nederland. En de ellende is dat agressie een prima manier is om iets voor elkaar te krijgen. Dreigen en intimideren helpt, bijvoorbeeld om je zin te krijgen bij de balie. En zo is agressie gaan woekeren in onze samenleving en zijn omgangsvormen verhard.

Wat moeten we doen om de verhuftering van Nederland te stoppen? In 2020 werd een wetsvoorstel aangenomen waarin is geregeld dat elke vorm van fysieke geweld tegen bijvoorbeeld politiemensen, medewerkers van de brandweer of ambulance en boa’s leidt tot gevangenisstraf. Geweld tegen “mensen met een publieke taak in het kader van handhaving de orde of veiligheid” moet stevig worden aangepakt, vond de politiek. Die vergrijpen zijn te ernstig voor alleen een taakstraf. 

Maar hoe zit het met pesten, uitschelden, dreigen en intimideren? Dat is in Nederland niet strafbaar. In Frankrijk daarentegen, werd recentelijk een wetsvoorstel aangenomen waarmee pesten rondom scholen strafbaar wordt. Wat vindt u? Moeten we in de wet regelen dat schelden, dreigen en intimideren nét zo strafbaar wordt als fysiek geweld? Zodat we beter in staat zijn om mensen die zich misdragen op hun plaats te zetten?

Reactie toevoegen

71 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 25-3-2022 - 14:53

schelden op politie is geen strafbaar feit waar bedreigen en intimideren hier wel onder kunnen vallen, dus de vraagstelling is al niet correct.

Door M. Kok (niet gecontroleerd) op do, 17-3-2022 - 22:06

Volgens mij was er een gezegde:

Schelden doet geen pijn!

We worden wel erg kleinzielig in Nederland.

Door Herman (niet gecontroleerd) op zo, 13-3-2022 - 11:48

Als je in Nederland bent geboren zoals je beweert denk ik dat je even hulp moet gaan zoeken over je kennis van de Nederlandse taal en je schrijfwijze.
Succes

Door Herman (niet gecontroleerd) op zo, 13-3-2022 - 11:42

Wat je misschien bedoelt te zeggen is dat er normen en waarden bestaan maar om maar te roepen dat wij betalen en dus bepalen m.b.t de politie is erg kortzichtig.
De politie bestaat niet
Wel een politieagent die je waarschijnlijk benoemt en juist deze mensen worden opgeleid om iedereen respectvol te behandelen en te benaderen.
Ik zeg actie geeft reactie en zaken hebben oorzaken.

Door Uw naam (niet g... (niet gecontroleerd) op za, 12-3-2022 - 15:37

Beste "Plusonline" redactie:

Waarom word hier doelbewust de indruk gewekt dat
- de ene vorm van geweld wel "goed" is (zoals kerken en regeringen die al eeuwenlang de rest van de mensheid doelbewust kleineren en onderdrukken)
- maar als de zich bewustwordende mensen menigte het echt zat is en hiertegen in opstand komt het niet goed is?

Voor alle religieuze en fysieke mensheid-onderdrukkers geldt "The Law of Karma":
- The act of violence is a primitive cavemans-way of conflict resolution.
- Those who rules by the sword, die by that same sword
- What goes around, comes around

Dus hou eens op om het eeuwige slachtoffer te spelen, want wat jullie zelf collectief al eeuwenlang in de onschuldige mensheid hebben ingezaaid.

Door G. 't Hoen (niet gecontroleerd) op vr, 11-3-2022 - 15:52

De dienstplicht zo snel mogelijk terug zowel voor jongens als meisjes.

Door Henk Uiterwijk (niet gecontroleerd) op vr, 11-3-2022 - 10:26

Ondermijn de orde niet door tegengericht gewweld.

Door Sjuul van Bakel (niet gecontroleerd) op do, 10-3-2022 - 19:07

Ik ben van mening dat we de dienstplicht terug in moeten voeren, daar krijgen te maken met respect, discipline en saamhorigheid!

Door Sjuul van Bakel (niet gecontroleerd) op do, 10-3-2022 - 19:07

Ik ben van mening dat we de dienstplicht terug in moeten voeren, daar krijgen te maken met respect, discipline en saamhorigheid!

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 15-2-2022 - 19:48

Het is logisch dat mensen boos worden op de politie als die discrimineert of onnodig geweld gebruikt, hetgeen veel gebeurt. Het zou onzin zijn als je als burger geen agent daarop mag aanspreken. De politie is God niet, het zijn gewoon medeburgers die worden betaald van ons belastinggeld. Daarom is het onnodig om respect voor deze vorm van autoriteit te hebben, wel gelden uiteraard normale beleefdheidsregels. Voor burgers maar zeker ook voor de politie!