Stelling: Verbale agressie tegen o.a. de politie is even erg als fysiek geweld

Hufterig gedrag is tegenwoordig alom aanwezig. Zorgpersoneel moet zich bijna dagelijks verweren tegen bedreigingen en scheldpartijen. Boa’s, brandweerlieden en ambulancemedewerkers worden in hun werk veelvuldig agressief bejegend. Net als politieagenten, leraren en journalisten.

Agressie tijdens het werk is een serieuze bedreiging geworden voor werknemers in Nederland. En de ellende is dat agressie een prima manier is om iets voor elkaar te krijgen. Dreigen en intimideren helpt, bijvoorbeeld om je zin te krijgen bij de balie. En zo is agressie gaan woekeren in onze samenleving en zijn omgangsvormen verhard.

Wat moeten we doen om de verhuftering van Nederland te stoppen? In 2020 werd een wetsvoorstel aangenomen waarin is geregeld dat elke vorm van fysieke geweld tegen bijvoorbeeld politiemensen, medewerkers van de brandweer of ambulance en boa’s leidt tot gevangenisstraf. Geweld tegen “mensen met een publieke taak in het kader van handhaving de orde of veiligheid” moet stevig worden aangepakt, vond de politiek. Die vergrijpen zijn te ernstig voor alleen een taakstraf. 

Maar hoe zit het met pesten, uitschelden, dreigen en intimideren? Dat is in Nederland niet strafbaar. In Frankrijk daarentegen, werd recentelijk een wetsvoorstel aangenomen waarmee pesten rondom scholen strafbaar wordt. Wat vindt u? Moeten we in de wet regelen dat schelden, dreigen en intimideren nét zo strafbaar wordt als fysiek geweld? Zodat we beter in staat zijn om mensen die zich misdragen op hun plaats te zetten?

Reactie toevoegen

59 Comments

Door Wim/Utrecht (niet gecontroleerd) op zo, 16-1-2022 - 10:25

In Nederland heeft men een probleem met autoriteit.
In Amerika en/of meer landen hoef je echt geen grote mond tegen een politieman te hebben.
Dan ga je gegarandeerd in de boeien en ga je mee.
Er zou hier ook meer respect voor agenten en Boa's bij gebracht kunnen worden.

Door arjen posthumus (niet gecontroleerd) op do, 23-12-2021 - 16:11

over wat een verkeerde agent is kan ik wel iets kwijt, gezien ik medisch zowel in west-afrika alswel zuid-amerika en india gewerkt en gewoond heb. voorbeeld wat men hier noemt een nekklem heet daar een nekschot, over de nekklem ben ik het ook oneens mee omdat het doorgaans gaat over verwarde personen, die eigenlijk ondergebracht moeten worden bij het GGZ of op een andere manier een vinger aan de pols. voor mij is het duidelijk dat je als agent, of hulpverlener : brandweer, ambulance-verpleegkundigen beter niet gehuwd en of kinderen hebt, want ze weten waar je bed staat, dat heet intimidatie, maar het gevoel dat een bedreiging om gezet kan worden in daden, daar moet de mensen maar mee zien te leven, hadden ze maar een ander beroep moeten kiezen, hoor je dan. paradoxaal is dat een vegetarier een baksteen gooit tegen een politie te paard, gewoon rotzooi trappen is hun beroeps geworden, stenen collectief naar de ME gooien is volgens hun uiting van democratie, nee is aanslag met voor bedachten rade tot doodslag, normen en waarden gaat over van generatie nar generatie, waar is het fout gegaan?

Door Janex (niet gecontroleerd) op wo, 22-12-2021 - 10:23

De mensen snappen niet dat de maatschappij qua normen en waarden vervuild en dat ze zelf straks in een ongeregelde puinhoop moeten leven. Helaas hebben velen een herseninhoud ter grootte van een pinda. Afbreken en vernielen van andermans bezit leidt tot groot verdriet. Vernielingen van publiek bezit leidt tot belastingverhogingen. Ik prijs me gelukkig dat ik wel een opvoeding hen genoten en dat ik normen en waarden ken. Weerhoudt mij niet om te vomeren op het gedrag van het volk dat niet nadenkt over gevolgen.

Door van schaijk (niet gecontroleerd) op di, 21-12-2021 - 11:58

en de politie vals is tegen kwetsbaar persoon .zal ik je eens pesten?
Intimideren machtsmisbruik en angst aangejaagd. bij hulp vraag express genegeerd en laten stikken, en de terroriseerder steunen denk je dat bij politie niet wordt gediscrimineerd en gepest heel erg zo ik heb moeten verduren en ook nog eens eigen machtsmisbruik van iets weg helen wat er al heel lang door gem .was neergezet. toen ik zei ,dat kan niet zei hij kan ik wel . politie beste vriend vergeet het maar totaal geen vertrouwen meer zoeken een mikpunt die ze plezier hebben om zwart te maken alles te verdraaien. en je het gevoel geven geen mens te zijn dat is de andere kant, van politie en ik ben blank en in Nederland
GEBOREN

Door Jan (niet gecontroleerd) op vr, 17-12-2021 - 17:22

Onze generatie (jaren 50-60 vorige eeuw) hebben nog een gedegen opvoeding gehad met normen en waarden. Ik kom uit een gezin met 8 kinderen en af en toe kreeg je een corrigerende tik om je oren.
Helaas, tegenwoordig voeden mensen hun kinderen op, terwijl ze zelf geen opvoeding hebben gehad vanwege de vrijheid/blijheid. Gevolg: nog meer ikke, ikke en de rest kan stikken.

Door Jan (niet gecontroleerd) op vr, 17-12-2021 - 17:20

Onze generatie (jaren 50-60 vorige eeuw) hebben nog een gedegen opvoeding gehad met normen en waarden. Ik kom uit een gezin met 8 kinderen en af en toe kreeg je een corrigerende tik om je oren.
Helaas, tegenwoordig voeden mensen hun kinderen op, terwijl ze zelf geen opvoeding hebben gehad vanwege de vrijheid/blijheid. Gevolg: nog meer ikke, ikke en de rest kan stikken.

Door Jelja (niet gecontroleerd) op di, 14-12-2021 - 20:43

Normen en Waarden ....daar begint het mee....die worden je als kind thuis en op school bijgebracht, maar....tegenwoordig kennelijk niet meer? Het taalgebruik op straat, in winkels, restaurants e.d. is te gek voor woorden, dat heeft niets met vrijheid of vrijheid van meningsuiting te maken. Tegenover Politie, Brandweer en hulpverleners moet je je fatsoenlijk gedragen en daarom vind ik dat dezelfde straffen mogen staan op verbaal geweld als op fysiek geweld. Respect is ver te zoeken tegenwoordig.

Door Say it (niet gecontroleerd) op zo, 12-12-2021 - 21:41

Terwijl jullie hier zitten te typen wat zijn jullie kinderen of kleinkinderen aan het doen?
Commentaar geven op anderen is makkelijk, maar je eigen kind bekritiseren, ik moet die moeders met een vergrootglas zoeken.
Ben er laatst nog door 1 van 19 jaar uitgescholden met baby van3 maanden. Ik moest de kanker krijgen zei ze met het shaggie in haar snuit. 2 loser generaties.

Say it

Door Linda D. Huismans (niet gecontroleerd) op zo, 12-12-2021 - 13:34

Het normen- en waardenbesef is bij de jeugd van nu én hun ouders vaak ver te zoeken: in deze Corona-tijd werd duidelijk dat ze meelopers zijn, die kennelijk niet door ouders/school de noodzakelijke sociale vaardigheden zijn bijgebracht: werk aan de winkel!

Door rika (niet gecontroleerd) op za, 11-12-2021 - 10:20

Dit moet ik even kwijt als je kijkt wat er in Amsterdam en Den Haag is gebeurt het buiten proportioneel optreden van Politie en Romeo's bij vredelieve Demo's Ik ben zeker tegen geweld Dit had niet gemogen wij leven in een Democratie althans dat dacht ik De opschudding begint altijd met de oproerkraaiers en dat zijn de Romeo's die worden ingezet om alles te ver stieren met dank aan dit Overheidsbeleid en god behoeden ons met het geen nog op ons pad komt kijk naar wat erom ons gebeurd