Stelling: voorlichting over homoseksualiteit is belangrijker dan hogere straffen

Nederland spreekt schande van een mishandeling in Arnhem, waar twee homo's in elkaar werden geslagen door een groep jongeren. Het COC pleit nu onder andere voor betere voorlichting op scholen.

Ruzie

"We hadden een leuke avond gehad, liepen hand in hand en dachten dat we alleen waren", vertelde Jasper (35) aan Omroep Gelderland nadat hij zaterdagavond met zijn man Ronnie (31) een nachtmerrie beleefde in het centrum van Arnhem. Ze kregen het aan de stok met een groep Marokkaanse jongeren. Het stel werd vervolgens zwaar mishandeld, waarbij Ronnie meerdere tanden verloor en zijn bovenlip scheurde.

Hand in hand

De mishandeling raakte veel mensen. Sportjournalist Barbara Barend riep alle mannen op om een statement te maken tegen dit soort geweld door hand in hand te lopen. Verschillende bekendheden gaven daar gehoor aan.

Oproep

Ook het COC heeft gereageerd op de mishandeling. "Te afschuwelijk voor woorden", zegt voorzitter Tanja Ineke. "Het is ongelofelijk dat je wordt afgetuigd omdat je van elkaar houdt en hand in hand loopt." Volgens de belangenorganisatie voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders is het aantal aangiften van geweld tegen homo's in de afgelopen jaren toegenomen van 400 (2009) naar bijna 1600 (2015).

Tot dusver zijn negen daders veroordeeld. In een brief aan informateur Schippers pleit het COC voor een hogere maximumstraf, meer aandacht voor geweld tegen homo's op de politieacademie en betere voorlichting op scholen. "Als je hier het gesprek over voert, kun je een hoop narigheid voorkomen", aldus COC-voorzitter Ineke.

Uw mening

Wat vindt u? Onze stelling luidt: 'voorlichting over homoseksualiteit is belangrijker dan hogere straffen'. Breng uw stem uit en laat onderaan deze pagina een reactie achter.

25 Comments

Door Aletta van der Stap (niet gecontroleerd) op di, 2-5-2017 - 17:13

Het moet niet gaan om ofwel betere voorlichting ofwel zwaarder straffen, beide moeten. Het blijft onaanvaardbaar dat mensen op straat afgetuigd worden, of ze nu homo zijn of niet, dus straffen. Tegelijk: voorlichting over homoseksualiteit hoort bij de seksuele opvoeding, we moeten daar niet zo krampachtig over doen.

Door jantje (niet gecontroleerd) op vr, 28-4-2017 - 13:36

islam is gewoon anti homo, deze godsdienst is gewoon niet met de tijd meegegaan. je mag dit niet zeggen want dan ben je een racist???!!!

Door Elisabeth (niet gecontroleerd) op vr, 21-4-2017 - 23:04

Dit heeft niks met christelijke scholen te maken,het zijn marokkaanse jongeren die dit doen!!!!

Door Henny (niet gecontroleerd) op zo, 16-4-2017 - 20:33

Als je homo bent kun je het ook niet helpen, maar kom nou niet aan met het verhaal dat het normaal is, want dan zou ik hetero niet normaal zijn. Het is een biologische afwijking , een ziekte bestrijden we ook. Je kunt het niet helpen en heb er verder niets op tegen, maar provoceer niet zo doe ik ook niet. Hoerententen/straten buurten worden gesloten en wat eens openbaar groen was zijn in veel gevallen homo ontmoetingsplaatsen of om af te werken. Het mag wel een paar onsjes minder, wat niet wil zeggen dat ze bewerkt moeten worden met een betonschaar, wat ik betwijfel want dat ligt minimaal je kaak er af.

Door Eveline Baggerman (niet gecontroleerd) op wo, 12-4-2017 - 00:26

de sexuele voorlichting kan veel beter zowel door de ouders als op de scholen. Dat wat in Arnhem gebeurt is klopt voor geen meter, alleen er zijn wel vraagtekens bij de betonschaar. Zou deze man werkelijk met een betonschaar geslagen zijn dan had hij het heel waarschijnlijk niet na verteld, want een betonschaar is een behoorlijk groot stuk gereedschap en deel je daar een mep mee uit dan is die ook goed raak, dus als de politie zijn werk goed gedaan had dan zou ook duidelijk geworden zijn dat deze twee mannen hier hebben gelogen.

Door Eveline Baggerman (niet gecontroleerd) op wo, 12-4-2017 - 00:09

Op de christelijke scholen mankeert het nog aan goede voorlichting. Wat ook belangrijk is dat die beide mannen uit Arnhem door de politie stevig aan de tand gevoeld worden over de betonschaar want hier klopt iets niet. Had die ene man een klap met een betonschaar gekregen dan had zijn halve schedel gebroken geweest. Dus hier moet wel de waarheid op tafel komen.

Door MvD (niet gecontroleerd) op zo, 9-4-2017 - 13:25

De jongeren Marokkanen moeten eens naar Marokko gaan om twee plaatsen te noemen Marrakech en Agadir dan kunnen ze het misschien beter begrijpen wat homo is en hun daar ervaringen op te doen en hun niet laten leiden hier wat ze voorgeschoteld krijgen tegen homo's. Ik ken vele Marokkaanse jongeren die niet weten wat ze met hun geaardheid moeten en niet uit de kast komen dat ze bang zijn voor hun familie.

Door Cees Tol (niet gecontroleerd) op za, 8-4-2017 - 12:23

Hele situatie vind ik persoonlijk belachelijk en totaal uit de hand lopen, stel nu n's dat alle hetero's kussend en vrijend over en door winkelstraten gaan lopen, of in de bioscoop zitten te knuffelen? - Is dan toch ook normaal! - Waarom moeten homo's of lesbo's voortdurend aandacht vragen, opzichtig en op TV?
Door op deze wijze tewerk te gaan vragen ze juist om moeilijkheden, er zijn altijd wel personen die dit provocerend vinden, heel nadrukkelijk aanwezig zijn gebeurt al tijdens de Gay parade elk jaar in Amsterdam waar notabene zelfs de Politiek nu ook bij is aangeschoven, stel je voor dat ze niet populair over komen en 'n stem missen, walgelijk zoals volksvertegenwoordigers zich onlangs blameerden! Onbegrijpelijk!! - Ga alstublieft nu n's de échte problemen in de wereld en in ons eigen land aanpakken, hand in hand stelt daarbij niets voor.

Door liesje (niet gecontroleerd) op vr, 7-4-2017 - 16:15

Niemand mag een ander pijn doen. En hoezo ' het staat in de koran '? Het staat ook in de bijbel dat het tegennatuurlijk is. Waarom zijn er anders de zgn vrouwtjes en mannetjes in deze relaties. Daarom kunnen ze ook geen kinderen krijgen. In Nederland moet alles maar kunnen. Maar of het goed ix ? Maar, mensen in elkaar slaan alleen maar daarom, of überhaupt, staat niet in de koren en ook niet in de bijbel.

Door A.Brouwer (niet gecontroleerd) op vr, 7-4-2017 - 14:37

Straffen helpt geenszins dit probleem op te lossen bij jongeren. Ikzelf heb 10 jaar gewerkt binnen het gevangeniswezen en meestal komen de jongeren er slechter uit dan dat ze erin zijn gekomen. M.i. dienen er opvoedingshuizen te komen waarin zowel de jongeren als wel de ouders verantwoordelijk gemaakt moeten worden voor hetgeen de jongeren aangerichten. Veel jongeren bezitten helaas geen discipline en respect voor ras, geloof en/of geaardheid. Veelal gebeurt een mishandeling onder invloed van drugs e/o alcohol. Dan vinden de jongeren -vooral in een groep- zichzelf stoer en krijgen dan zelfs een waas voor de ogen. Dan slaan en trappen ze erop los. Respect is heden ten dage ver te zoeken onder een grote groep jongeren. Want ook het mishandelen van hulpverleners is tegenwoordig schering en inslag. 1. Weten sommige ouders vandaag de dag waar hun kinderen uithangen?
2. Hebben deze ouders gesproken met hun kinderen over hoe de Maatschappij in elkaar zit?
3. Spreken ouders af hoe laat jongeren thuis moeten zijn?
Het vervelende in dit geheel is vaak, indien er een niet Westerse jongere bij betrokken is, er al heel snel wordt gesproken van zie je wel weer zo'n buitenlander! Maar het blijkt dat van de 10 gevallen er zeker 8 niet Westerse jongeren bij betrokken zijn, terwijl er heel veel goede niet Westerse in Nederland wonen. Hierdoor gaat discriminatie een grote rol spelen en voelen veel niet Westerse inwoners zich gediscrimineerd. Binnen de oudere generatie niet Westerse gezinnen heerst veelal nog steeds de regel dat de zonen alle vrijheid hebben en de dochters heel erg worden beperkt. Desalniettemin vind ik dat de SCHOOL niet altijd behoeft op te draaien voor het opvoeden van kinderen. Natuurlijk zitten kinderen vele uren op school en kunnen leraren of leraressen sommige onderwerpen besprekbaar maken, maar de ouders blijven en zijn verantwoordelijk voor het bespreekbaar maken van de vele maatschappelijke onderwerpen bij hun kind. Ondanks dat vele ouders beiden arbeid verrichten en misschien weinig tijd hebben voor de kinderen, blijf ik vinden dat de opvoeding één van de meest belangrijke taken is van ouders die zelf besloten hebben kinderen te nemen oftewel krijgen.
Want ik mag aannemen dat ouders het toch ook fijn vinden als hun kinderen later in de maatschappij een steentje kunnen bijdragen en een fijne toekomst hierdoor zullen hebben. Maar dat een strafblad dit niet verwezenlijkt.