Verplicht of niet: kwart van de Pluslezers draagt mondkapje in openbare ruimte

Eén op de vier Pluslezers is van plan in openbare ruimtes voortaan een mondkapje te dragen, ook al is dat in ons land niet verplicht. Dat blijkt uit een peiling op deze site onder ruim 3.000 lezers.

Op steeds meer plekken in Europa wordt het coronabeleid verscherpt en moeten inwoners en toeristen een mondkapje dragen in cafés, winkels en andere openbare ruimtes. Nederland wil daar voorlopig nog niet aan. Hier is het vooralsnog alleen in het openbaar vervoer verplicht om een mondmasker te dragen.

Dubbel veilig

Toch zegt een kwart van de Pluslezers in eigen land een mondkapje te dragen op plekken waar veel mensen samenkomen, zo blijkt uit de peiling. Pluslezer Riet draagt er sinds vorige week een. “De mensen kijken mij raar aan omdat ik er een op heb in de supermarkt. Niet omdat ik coronaverschijnselen heb, maar omdat thuis iemand zit die niet al te sterke longen heeft”, schrijft ze als reactie.

Sophie ziet het ook wel zitten. "Een mondkapje herinnert je er juist aan dat er wat ernstigs aan de hand is en dan hou je wellicht ook nog afstand. Dubbel veilig."

Benauwd

Het merendeel van de Pluslezers (75 procent) doet het voorlopig zonder mondkapje. Zo zegt Jozefien dat ze liever anderhalve meter afstand houdt. Maar als het toch nog verplicht wordt, vindt ze dat ook geen probleem. “Alles voor de gezondheid. En in Nederland is de gezondheidszorg zo goed, die weten wel wat ze voor moeten schrijven.”

Een ander zegt een mondkapje vanwege de benauwdheid nog te mijden. “Ik krijg het zo benauwd dat ik ga hyperventileren”, zegt Mary. En Pluslezer Cees heeft überhaupt niet veel vertrouwen in de werking van mondkapjes. Hij noemt het ‘schijnveiligheid’. “Daar waar mondkapjes verplicht zijn, zie je dat ze absoluut niet goed worden gedragen: onder de kin, onder de neus, hangend aan een oor.”