Stelling: Ik ga een mondkapje dragen in openbare ruimtes

Een mondkapje wordt vanwege stijgende besmettingsaantallen op steeds meer plekken in Europa verplicht om te dragen. België, Frankrijk, Oostenrijk en Engeland verscherpten hun beleid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bent u van plan om in eigen land ook vaker een mondkapje te dragen in openbare ruimtes?

In Nederland is een mondmasker vooralsnog alleen in het openbaar vervoer verplicht. “Van mondkapjes is nog niet aangetoond dat het substantieel helpt”, legde voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls vorige week tijdens een persconferentie uit. Het kabinet gaat het Outbreak Management Team (OMT) wel om een nieuw advies rond het nut van mondkapjes vragen.

Anderen beschermen

In het straatbeeld lijkt het mondkapje op drukke plekken nu toch meer op te rukken dan weken geleden het geval was. Volkskrant-columniste Elma Drayer is, na een vakantie in een Zuid-Europees land waar mondkapjes in openbare ruimtes verplicht waren, in eigen land ook om. “Terug in het vaderland verbaas ik me over de massale mondkapjesloosheid in winkels, in de horeca en op straat. Gevoegd bij de tanende anderhalvemeterdiscipline voelt het hier als het Oude Normaal. Geheel ten onrechte – zie de verdubbeling van de besmettingscijfers in de week die achter ons ligt.”

Schijnveiligheid

Maar lang niet iedereen is om. Want: er is geen wetenschappelijk bewijs dat een mondkapje daadwerkelijk helpt. Volgens sommigen is het zelfs een vorm van ‘schijnveiligheid’. Je waant je veilig, terwijl je dat niet bent. Volgens anderen is het sowieso beter om drukke plekken te vermijden. Dan hoef je ook geen mondkapje te dragen.

Stelling

Wat vindt u? Bent u van plan om een mondkapje in openbare ruimtes te dragen, ook al is dat in ons land niet verplicht? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

190 Comments

Door m.w. lebbink (niet gecontroleerd) op do, 8-10-2020 - 15:45

Nee ik doe het in het ov omdat ik geen boete kan betalen maar ik ben er eigenlijk tegen dus neem ik een gezichtsscherm. Met vrije neus en mond.

Door Yvonne (niet gecontroleerd) op do, 24-9-2020 - 19:45

Ja ik draag n mondkapje in de supermarkt en andere winkels- ook bij de kapper of bioscoop waar de afstanden tussen mensen goed bewaakt

Door J.van Elderen (niet gecontroleerd) op do, 24-9-2020 - 18:45

waarom wel aanpassen in het buitenland maar niet in je eigen land wie hou je voor de gek, het is voor ieders veiligheid. afstand moet je toch houden met of zonder kapje

Door Jojo (niet gecontroleerd) op di, 22-9-2020 - 17:36

En eventueel medicijngebruik vermindert ook je weerstand.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op di, 22-9-2020 - 17:34

@Marijke, Besmet is niet hetzelfde als ziek zijn. En waarom bij gezondheidsproblemen niet wat doen aan je algehele gezondheid? Het dragen van een mondkapje is juist nadelig voor je gezondheid en kan het ontstaan van infecties juist bevorderen. En droeg je altijd al een mondkapje of alleen nu vanwege de coronamarketing?

Door Marijke van der... (niet gecontroleerd) op di, 22-9-2020 - 11:34

Ik zit thuis in quarantaine ben besmet op mijn nieuwe baan. Als ik binnenkort weer beter ben ga ik handschoentjes dragen en mondkapjes dragen.
Boodschappen laten we bezorgen voorlopig.
Ik ben astma bronchitis patiënt dus ik vind het verstandig dat mensen meer mondkapjes gaan dragen.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op za, 19-9-2020 - 21:57

@j.bruin, schaadt wel.

Door Annette (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2020 - 09:25

Helemaal mee eens!

Door j bruin (niet gecontroleerd) op wo, 16-9-2020 - 11:13

beschermen kan geen kwaad helpt het niet dan schaad het niet

Door M.C.Fijten (niet gecontroleerd) op wo, 16-9-2020 - 08:52

Ik draag een mondkapje in winkels en in het ziekenhuis. De reden is er wordt geen 1,5 m. afstand gehouden. Kom ook niet in lwinkelcentra op drukke tijden.Voel mij toch enigszins beschermd hierdoor.