Stelling: Ik ga een mondkapje dragen in openbare ruimtes

Een mondkapje wordt vanwege stijgende besmettingsaantallen op steeds meer plekken in Europa verplicht om te dragen. België, Frankrijk, Oostenrijk en Engeland verscherpten hun beleid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bent u van plan om in eigen land ook vaker een mondkapje te dragen in openbare ruimtes?

In Nederland is een mondmasker vooralsnog alleen in het openbaar vervoer verplicht. “Van mondkapjes is nog niet aangetoond dat het substantieel helpt”, legde voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls vorige week tijdens een persconferentie uit. Het kabinet gaat het Outbreak Management Team (OMT) wel om een nieuw advies rond het nut van mondkapjes vragen.

Anderen beschermen

In het straatbeeld lijkt het mondkapje op drukke plekken nu toch meer op te rukken dan weken geleden het geval was. Volkskrant-columniste Elma Drayer is, na een vakantie in een Zuid-Europees land waar mondkapjes in openbare ruimtes verplicht waren, in eigen land ook om. “Terug in het vaderland verbaas ik me over de massale mondkapjesloosheid in winkels, in de horeca en op straat. Gevoegd bij de tanende anderhalvemeterdiscipline voelt het hier als het Oude Normaal. Geheel ten onrechte – zie de verdubbeling van de besmettingscijfers in de week die achter ons ligt.”

Schijnveiligheid

Maar lang niet iedereen is om. Want: er is geen wetenschappelijk bewijs dat een mondkapje daadwerkelijk helpt. Volgens sommigen is het zelfs een vorm van ‘schijnveiligheid’. Je waant je veilig, terwijl je dat niet bent. Volgens anderen is het sowieso beter om drukke plekken te vermijden. Dan hoef je ook geen mondkapje te dragen.

Stelling

Wat vindt u? Bent u van plan om een mondkapje in openbare ruimtes te dragen, ook al is dat in ons land niet verplicht? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

140 Comments

Door astrid peelen (niet gecontroleerd) op do, 13-8-2020 - 12:17

Doordat ik longemfyseem heb is het dragen van een mondkapje veel benauwder voor mij en zo onnodig ik krijg eerder Corona door het dragen van een mondkapje dan zonder. Als ze zo bang zijn voor het virus laat de treinen dan maar voor de helft vol zitten. Ik vind het zo’n onzin de mondkapjes

Door Jan (niet gecontroleerd) op ma, 3-8-2020 - 15:11

Een mondkapje voor om het virus tegen te houden, is als met kippengaas een mug tegen proberen te houden. Stop gewoon met die onzin en schijn veiligheid.

Door Hanneke (niet gecontroleerd) op ma, 3-8-2020 - 12:50

Ik draag ze alleen in het ov, bij thuiskomst gaat het kapje in de was. mensen dragen ze ook verkeerd vorige week had iemand zijn kapje onder zijn kin hangen en niemand zei er wat van.

Door Ron (niet gecontroleerd) op za, 1-8-2020 - 12:16

Het is duidelijk uitgesproken de mondkapjes werken niet alleen medicinale kapjes schijnen te werken! Maar een mondkapje vermindert wel het zuurstof in je bloed dus pas op!

Door Hans Roeloffzen (niet gecontroleerd) op vr, 31-7-2020 - 14:02

Ik mijd drukte, en houd me waar mogelijk aan de 1.5 m. Als dat ergens binnen niet kan kom ik er niet. Bedompte ruimtes mijd ik ook als de pest. Verder ga ik door met leven dus fietstochten buiten op het platteland blijven gewoon doorgaan.

Door A. Hermans (niet gecontroleerd) op vr, 31-7-2020 - 10:24

NEE!

Door Alie (niet gecontroleerd) op vr, 31-7-2020 - 09:48

tip....bril beslaat minder als je je bril even op de hoofd zet ,mondkapje om de neus, en dan de bril op de rand van de mondkap, suc 6!

Door Alie (niet gecontroleerd) op vr, 31-7-2020 - 09:46

Goedemorgen lezer, iedereen moet het zelf weten, maar Corona is in mijn familie en t is geen pretje ,de pijn benauwdheid het niet kunnen doen wat je wilt ivm klachten...je hebt weken het gevoel dat je heel ziek bent t is zeker geen griep van 8 dagen...,en t is wel heel wat anders dan afstand houden je handen wassen en een mondkapje dragen in de supermarkt ....waar je natuurlijk je hand ontsmet, je mondkap opzet en dan de kar schoonmaakt , als je de winkel uitloopt kar wegzetten ,je mondkapje weggooien en je handen ontsmetten , En nu ik toch bezig ben t leven is wel saai! Sterkte zieke mensen , en zet m op gezonde ! liefs Aal

Door jose hellenbrand (niet gecontroleerd) op vr, 31-7-2020 - 09:27

geen mondkapje
voor ouderen met bril en gehoorapparaat een ramp
groter gevaar om te vallen en heup te breken

en paracetamol voor langer gebruik is om meerdere redenen onveilig

Door Hans Svhouten (niet gecontroleerd) op do, 30-7-2020 - 22:30

Heb je een verkeerd mondkapje als er lucht langs je neus naar je glazen stroomt!!!!!