Stop de stapeling!

Ouderen met lage inkomens de dupe

Getty Images

Het CSO wilt dat de stapeling van regelingen die het inkomen van ouderen uitholt, stopt. Vooral ouderen met lage inkomens en hoge zorgkosten hebben door de stapeling hun besteedbaar inkomen de laatste jaren achteruit zien gaan.

Koopkracht daalt

Volgens de eerste berichten die ons bereikten uit het begrotingsoverleg 2015 gaat de Nederlandse burger volgend jaar gemiddeld 0,25 procent op vooruit. Niet veel, maar ouderen zouden zelfs met dat kleine beetje al blij zijn. De praktijk leert dat ouderen de laatste jaren steeds koopkracht inleveren. Een van de boosdoeners naast de pensioenfondsen die niet indexeren, is de stapeling van maatregelen die de zorg duurder hebben gemaakt. Vooral ouderen met een klein inkomen en hoge zorgkosten hebben hun besteedbaar inkomen flink zien dalen.

Gesprek met Sociale Zaken

De ouderenbonden, verenigd in het CSO, gaan vandaag in gesprek met de bewindslieden van Sociale Zaken over de koopkracht van ouderen en dan specifiek de ouderen met hoge zorgkosten.
Volgens de ouderenbonden leidt meer dan 50 procent van alle ouderen aan een chronische aandoening. Ziekte en ongemak die kosten met zich meebrengen. De koopkracht van deze ouderen blijkt uit koopkrachtberekeningen van het NIBUD al jaren achter bij andere huishoudens. De ouderenbonden willen een einde maken aan de stapeling én dat alle nieuwe maatregelen die ten koste gaan van de koopkracht, zoals de mantelzorgboete, van tafel gaan.
Tijdens het gesprek wordt er ook ingegaan op de invloed van de nieuwe pensioenregels. Volgens berekeningen van verschillende fora  zullen de pensioenen door de nieuwe regels de komende jaren niet geïndexeerd worden. Hierdoor zal de koopkracht van ouderen aanzienlijk dalen. Een extra reden om ouderen met zorgkosten te ontzien.

Bron 
  • Proud to be Senior