10 tips om te stoppen met roken en vol te houden

Getty Images

Stoppen met roken lukt vaak wel, maar volhouden is het moeilijkst. Wij zetten tien handige tips op een rij.

1. Weet waarom

Dus u wilt stoppen met roken, maar waarom precies? "Omdat het slecht voor me is", is niet genoeg. Om gemotiveerd te blijven, moet u een goede, persoonlijke reden hebben voor het stoppen. Misschien wilt u uw omgeving beschermen tegen de gevaren van meeroken? Of is longkanker een schrikbeeld? Wilt u zich fitter voelen? Kies een reden die zo sterk is dat hij u ervan weerhoudt een sigaret op te steken.

2. Stop niet ‘cold turkey’

De meeste mensen die stoppen zonder medicatie of therapie grijpen al weer snel naar de sigaretten. Er zijn allerlei hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers en medicatie, maak er gebruik van.

3. Doe het niet alleen

Vertel iedereen dat u gestopt bent, zodat uw vrienden, familie en collega’s u door moeilijke momenten kunnen slepen.

4. Ontspan

Voor veel mensen is roken een hulpmiddel bij stress. Ze denken dat ze ontspannen van een sigaret. Nu u niet meer rookt, heeft u iets anders nodig om uw stress kwijt te raken. Neem een massage, luister naar ontspannende muziek. Probeer stressvolle situaties even te vermijden.

5. Vermijd alcohol

Bij sommige activiteiten stak u misschien altijd een sigaret op. Bijvoorbeeld bij een kop koffie of bij een drankje. Doorbreek deze gewoontes door een tijdje geen alcohol te drinken en vervang koffie voorlopig door thee. Rookt u altijd na het eten, poets dan uw tanden na de maaltijd of kauw op kauwgom.

6. Poets je huis

Als u eenmaal gestopt bent, wilt u niets meer tegenkomen wat u herinnert aan uw oude verslaving. Gooi alle asbakken een aanstekers het huis uit. Was alles waar die typische rookgeur nog in hangt, zoals kleding, gordijnen en vloerkleden.

7. Doe een nieuwe poging

Het is heel normaal om last te hebben van een terugval. De meeste rokers proberen een paar keer te stoppen voordat het voorgoed lukt. Bedenk wat de terugval veroorzaakte: een bepaalde emotie of omstandigheden? Gebruik deze kennis bij uw nieuwe stoppoging.

8. Beweeg

Lichaamsbeweging kan het hunkeren naar nicotine en ontwenningsverschijnselen verminderen. Trek uw sportschoenen aan of stap op de fiets in plaats van naar een sigaret te grijpen. Zo verbrandt u meteen de pondjes die er misschien aagekomen zijn sinds u gestopt bent met roken.

9. Eet fruit

Stoppen met roken en tegelijkertijd op dieet gaan vraagt wel erg veel van uw wilskracht. Focus u liever op gezond eten, zoals veel fruit en groenten. Uit onderzoek van Duke University is gebleken dat sigaretten daardoor minder lekker gaan smaken.

10. Beloon jezelf

Naast de voordelen voor uw gezondheid, spaart u ook heel wat geld uit nu u gestopt bent! Stop het geld dat u voorheen spendeerde aan sigaretten in een spaarpot en koop wat leuks voor uzelf van je uitgespaarde bedrag.

Bron 
  • WebMD