10 tips om te stoppen met roken en vol te houden

Stoppen met roken lukt vaak wel, maar volhouden is het moeilijkst. Wij zetten tien handige tips op een rij.

1. Weet waarom

Dus u wilt stoppen met roken, maar waarom precies? "Omdat het slecht voor me is", is niet genoeg. Om gemotiveerd te blijven, moet u een goede, persoonlijke reden hebben voor het stoppen. Misschien wilt u uw omgeving beschermen tegen de gevaren van meeroken? Of is longkanker een schrikbeeld? Wilt u zich fitter voelen? Kies een reden die zo sterk is dat hij u ervan weerhoudt een sigaret op te steken.

2. Stop niet ‘cold turkey’

De meeste mensen die stoppen zonder medicatie of therapie grijpen al weer snel naar de sigaretten. Er zijn allerlei hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers en medicatie, maak er gebruik van.

3. Doe het niet alleen

Vertel iedereen dat u gestopt bent, zodat uw vrienden, familie en collega’s u door moeilijke momenten kunnen slepen.

4. Ontspan

Voor veel mensen is roken een hulpmiddel bij stress. Ze denken dat ze ontspannen van een sigaret. Nu u niet meer rookt, heeft u iets anders nodig om uw stress kwijt te raken. Neem een massage, luister naar ontspannende muziek. Probeer stressvolle situaties even te vermijden.

5. Vermijd alcohol

Bij sommige activiteiten stak u misschien altijd een sigaret op. Bijvoorbeeld bij een kop koffie of bij een drankje. Doorbreek deze gewoontes door een tijdje geen alcohol te drinken en vervang koffie voorlopig door thee. Rookt u altijd na het eten, poets dan uw tanden na de maaltijd of kauw op kauwgom.

6. Poets je huis

Als u eenmaal gestopt bent, wilt u niets meer tegenkomen wat u herinnert aan uw oude verslaving. Gooi alle asbakken een aanstekers het huis uit. Was alles waar die typische rookgeur nog in hangt, zoals kleding, gordijnen en vloerkleden.

7. Doe een nieuwe poging

Het is heel normaal om last te hebben van een terugval. De meeste rokers proberen een paar keer te stoppen voordat het voorgoed lukt. Bedenk wat de terugval veroorzaakte: een bepaalde emotie of omstandigheden? Gebruik deze kennis bij uw nieuwe stoppoging.

8. Beweeg

Lichaamsbeweging kan het hunkeren naar nicotine en ontwenningsverschijnselen verminderen. Trek uw sportschoenen aan of stap op de fiets in plaats van naar een sigaret te grijpen. Zo verbrandt u meteen de pondjes die er misschien aagekomen zijn sinds u gestopt bent met roken.

9. Eet fruit

Stoppen met roken en tegelijkertijd op dieet gaan vraagt wel erg veel van uw wilskracht. Focus u liever op gezond eten, zoals veel fruit en groenten. Uit onderzoek van Duke University is gebleken dat sigaretten daardoor minder lekker gaan smaken.

10. Beloon jezelf

Naast de voordelen voor uw gezondheid, spaart u ook heel wat geld uit nu u gestopt bent! Stop het geld dat u voorheen spendeerde aan sigaretten in een spaarpot en koop wat leuks voor uzelf van je uitgespaarde bedrag.

Bron(nen):

4 Comments

Door marianne (niet gecontroleerd) op za, 11-1-2020 - 11:00

Ja, ook ik ben sinds ruim twee jaar gestopt met roken. Dat had ik niet voor mogelijk gehouden , heb zeker 50 jaar gerookt en best veel.
Met medicatie van de huisarts, plus begeleiding, (lees gesprekken met de praktijkbegeleider). Heb gewoon alles aangepakt wat er voorhanden was aan begeleiding. Overigens wel COPD, maar daar is nu mee te leven.
Dat is tegelijkertijd de reden om er gewoon niet meer aan te beginnen.
Ik ben een blije niet-roker. Dat is de winst.

Door Franz Ulrich (niet gecontroleerd) op zo, 5-1-2020 - 12:23

Ik ben op 17 mei 2019 na 60 jaar gestopt met roken, daarbij heb ik gebruik gemaakt van medicatie en is het heel goed gelukt om niet meer te roken.
Ik rook nu bijna, in mei een jaar niet meer.
Als je wilt stoppen doe het dan met medicatie via de huisarts.

Door Heni (niet gecontroleerd) op za, 3-6-2017 - 12:48

Ook ik ben na 50 jaar gestopt, een dubbel hartinfarct waarbij ik bijna stikte was voldoende om de knop om te zetten.
Niet dat het makkelijk is, maar ik denk dat het zonder hulpmiddelen moet.
Het gaat om de motivatie en bijna stikken is zo'n verschrikkelijke ervaring, dat wil uiteraard geen mens en dan zul je er offers voor moeten brengen.
Stoppen met roken is echt een offer, net als o.a. eten zonder zout en leven met vochtbeperking.
Maar ook een zeer forse vermindering van 'normale' activiteiten vanwege ernstig hartfalen is erg moeilijk, dat gaat van kleinkinderen tot uitjes, hobby's en simpele huishoudelijke karweitjes die opeens veel te zwaar blijken.
De kunst is om vrijheid te hervinden in deze beperkingen, ik ben plotseling niet meer van m'n eigen leeftijd qua lichamelijke mogelijkheden en dat is ontzettend zwaar.
Normaal gesproken krijg je daar 20 a 25 jaar de tijd voor, dus als je daar acuut in terecht komt is dat heftig.
De sigaret leek m'n beste vriend, maar bleek m'n ergste vijand...wat ik mis is dat ik niet bewust afscheid heb genomen met een laatste sigaret, maar wellicht had dat ook niet gepast bij zo'n verradelijke metgezel.

Door Jakobs (niet gecontroleerd) op vr, 6-5-2016 - 16:55

Ik heb 50 jaar gerookt waarvan de eerst 45 jaar veel ben na mijn pensioen minder
gaan roken ongeveer 6 sigaretten per dag en nu 2 jaar niets meer ik wilde dit zelf
en beloon mezelf met iedere week € 5,= opzij te leggen, je moet iets doen om het te stimuleren en ook zeker het zelf te willen anders werken al die middeltjes ook niet