Longkanker

Getty Images

Longkanker is de meest voorkomende oorzaak van kankersterfte. Roken is de belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van lonkanker.

De longen zijn de belangrijkste ademhalingsorganen. Deze sponsachtige organen zijn verdeeld in lobben. De rechterlong heeft drie lobben, maar de linkerlong slechts twee. Dit komt door de positie van het hart, dat in de linkerkant van het lichaam is gelegen.

Tijdens het ademen gaat er lucht via de neus en de luchtpijp naar de bronchiën. De bronchiën vertakken zich in smallere kanaaltjes (bronchioli) en dan in steeds kleinere kanaaltjes, totdat de ademlucht uitkomt in de longblaasjes. In de longblaasjes wordt het zuurstof omgewisseld voor koolstofdioxide.

De meeste veranderingen in de longen als gevolg van kanker vinden plaats lang voordat er symptomen merkbaar zijn. Er zijn veel soorten longkanker, maar de meest voorkomende is bronchogeen carcinoom. Deze ziekte begint als een tumor in de voering van de bronchiën. Longkanker kan ook voorkomen in de luchtpijp, de bronchioli en de longblaasjes.

Longkanker is de meest voorkomende oorzaak van kankersterfte onder mannen en vrouwen. Het meest alarmerend is echter dat er meer vrouwen sterven aan longkanker dan aan borstkanker. Het roken van sigaretten is de voornaamste risicofactor voor het ontstaan van longkanker.

Auteur