Overzicht van nicotinevervangers

Van elektrische sigaret tot zoethout

Getty Images

Stoppen met roken is iets wat u uiteindelijk zélf moet doen, maar er bestaan gelukkig middelen en methoden die u daarbij helpen. Een overzicht: van elektrische sigaret tot zoethout.

Een waarschuwing vooraf: de wetenschap is verdeeld over de vraag of het zinnig is alternatieven voor de sigaret aan te dragen. Onderzoeker Arie Dijkstra van de Universiteit Leiden stelt dat verslaafden onterecht positieve effecten aan hun sigaret toekennen. Roken zou gezellig en ontspannend zijn en het concentratievermogen verbeteren. Onzin, zegt Dijkstra. "Niet de sigaret maakt je rustig; het gebrek aan nicotine maakt je ónrustig." Dus u schiet er niets mee op om alternatieven voor een sigaret te verzinnen. U hoeft namelijk niet meer onrustig te zijn als u van de nicotineverslaving af bent.

Aan de andere kant staat bijvoorbeeld het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG). In de patiëntenbrief van juni 2007 raadt het NHG 'stoppers' aan een lijstje te maken van momenten waarop het verlangen naar de sigaret groot is, en voor elk van die momenten van tevoren een alternatief te vinden.

Het goede nieuws is dat beide kanten het erover eens zijn dat stoppers in elk geval de eerste dagen tot weken baat hebben bij alternatieven.

Elektrische sigaret

Bij eerste groep alternatieven draait het om veilige(re) consumptie van nicotine. De nieuwste uitvinding is de uit China overgewaaide elektrische sigaret. Deze verdampt een mengsel van nicotine en aroma's die je moet inhaleren.

Het is de bedoeling de behoefte aan nicotine af te bouwen door steeds lichtere nicotinecapsules te gebruiken. Een gebruiker ervan vertelt dat hij het 'een beetje naar pijp' vindt smaken. Ook werd deze ervaringsdeskundige misselijk van de damp, waarschijnlijk vanwege het hoge nicotinegehalte.

Nicotinekauwgom en -pleisters

Meer beproefde methoden om afkickverschijnselen te voorkomen zijn nicotinepleisters en kauwgom met nicotine. De werkzame stof varieert van twee tot vier milligram voor een kauwgompje, tot 15 mg voor pleisters. De pleisters geven de nicotine geleidelijk aan de huid af. Volgens het hulpmiddelenoverzicht op stivoro.nl, kost deze methode ongeveer twintig euro per week en is de werkzaamheid aangetoond. Uiteraard hangt de prijs af van het gebruik. Als voorbeeld: voor 105 stuks nicorette kauwgom van twee milligram betaal je ongeveer 24 euro.

Inhalator

Wil je je handen bezig houden, dan kun je ook kiezen voor een inhalator waarin een inhalatievloeistof met nicotine zit. Het is de bedoeling dat je de inhaler steeds minder gebruikt, zodat je je nicotineverslaving langzaam afbouwt.

Zoethout

De gedachte ligt voor de hand: zuig op iets anders dan een sigaret. Liefst op iets gezonds en caloriearms (aangezien de gemiddelde gewichtstoename van stoppers vijf kilogram is). Zoals bijvoorbeeld zoethout. Bij de betere drogisterij nog altijd te koop voor een paar dubbeltjes. De zoethoutwortel bevat glycyrrhizine dat volgens het Wetenschappelijk Instituut van Nederlandse Apothekers een heilzame werking heeft bij maag- en darmklachten. Voor ex-rokers is met name de verlichtende werking bij slijmhoest aantrekkelijk.

Geestelijk voedsel

  • Volgens het NGH moeten rokers met stopplannen bij zichzelf nagaan waar de zwakke momenten liggen.
  • Wie voor de gezelligheid rookt, doet er goed aan muziek op te zetten wanneer het verlangen naar een sigaret omhoog komt. Of bij - een leuk - iemand op visite te gaan.
  • Peuken die u opsteekt om gevoelens van spanning of nervositeit het hoofd te bieden, kunt u vervangen door ademhalingsoefeningen, hardlopen of fietsen.
  • Is het misschien boosheid of verdriet dat u naar uw gevaarlijke vriendje trekt? Zoek dan het alternatief in een mooie wandeling. Schrijven of praten over uw gevoelens helpt ook.
  • En als u kippenvel krijgt van de muziek of de nevel die over de weilanden ligt; bedenk dan dat geen sigaret u dit gevoel ooit kan bezorgen.