5G frequentieveilig van start

Vanaf nu kunnen telecomproviders na jaren van voorbereiding bieden op de eerste frequentieband (700 MHz) die is bedoeld voor 5G. Pas als ze die in handen hebben, kunnen ze hun netwerk activeren. Hoelang dit proces gaat duren, weet niemand

Het zou aan het eind van de week gedaan kunnen zijn, maar het kan ook nog weken of misschien zelfs maanden gaan duren. Zolang er wordt geboden, blijft de bal aan het rollen. Er worden tussentijds geen meldingen meer naar buiten gebracht over de stand van zaken.

'Er is veel vraag naar de frequentiebanden'', verklaart veilingmeester Martijn Meijers van het Agentschap Telecom. "Dat komt doordat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van mobiel internet. Daardoor overtreft de vraag het aanbod en worden de banden vergeven aan de partijen die er de meeste waarde aanhechten." Meijers durft niet te zeggen hoelang dit proces gaat duren.

Recordaantal

De vorige veiling, die van 4G in 2012, leverde toen 3,8 miljard euro op: een record. Dat zal nu waarschijnlijk niet het geval zijn, maar gedacht wordt aan minimaal 900 miljoen euro. KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo doen sowieso mee, maar wie er eventueel nog meer meedingt is onbekend. 

Multibandveiling

De officiële naam van de veiling is 'multibandveiling', er worden namelijk drie frequentiebanden geveild: de 700, 1400 en 2100 MHz. Providers mogen kiezen welke frequenties worden gebruikt voor welke mobiele netwerken. Dat kan dus 5G zijn, maar ook 4G.

In de eerste fase worden worden de beschikbare stukken frequenties (26) beschikbaar gesteld in aparte veilingrondes. Per ronde is er een bodembedrag, waarbij de provider kan aangeven of ze willen (blijven) meedoen met bieden voor die bewuste band.  In de tweede fase wordt er gekeken welke stukken frequentie een provider krijgt. Is iedereen klaar? Het ministerie van Economische Zaken organiseert dan een persbijeenkomst waarop alle details bekend worden gemaakt: wie heeft wat gekocht, en tegen welke prijs?

Als dit eenmaal gedaan is, is de weg vrij voor providers om 5G te activeren. Daarmee bereikt 5G dus officieel in Nederland.

Bron: NOS