BeReal: wat is het en wat kun je ermee?

app van BeReal
Getty Images

Misschien heb je ervan gehoord: BeReal. BeReal is een sociaal medium dat in 2020 is opgericht en in 2022 populair is geworden. Maar hoe werkt de app? En wat is er nu zo leuk aan?

Het idee is simpel: iedereen die een account heeft, krijgt op het zelfde moment de volgende melding: ⚠ Time to BeReal. ⚠.  Hierna moet je als gebruiker binnen twee minuten een foto maken in de app van BeReal. Let op: de app maakt een foto met zowel de camera aan de voorkant van de telefoon als die aan de achterkant van de telefoon.

Het is gelukkig ook mogelijk om later dan de twee minuten na de melding een BeReal te maken. Er komt dan een bijschrift bij te staan met “posted … min late”, oftewel: je was zoveel minuten te laat. Alle BeReal -berichten van jouw vrienden zijn te zien in een tijdlijn waar je op kan reageren. Deze foto’s worden verwijderd van je tijdlijn op het moment dat er weer een nieuwe melding is geweest. Dan begint dit proces weer opnieuw.

Maar waarom is de app nou zo populair?

Dat heeft waarschijnlijk te maken met het minimalistische ontwerp van de app. De app heeft namelijk maar een paar functies: foto’s maken, vrienden opzoeken en toevoegen, reageren op BeReals en het maken van een ’RealMoji’ (een foto waarmee er op BeReal-berichten gereageerd kan worden). Er zijn geen filters beschikbaar en de foto’s van anderen zijn alleen te zien tot de volgende BeReal-melding is verschenen. 

Daarnaast kun je pas de foto’s van anderen bekijken als je zelf een BeReal hebt geplaatst. Dat is bijvoorbeeld het tegenovergestelde van Instagram en Facebook, waar alles veel sneller openbaar is. Dit is dan meteen ook de charme van de app.

BeReal is te downloaden via de appstore van Apple en de Google Play store.

Auteur 
Bron 
  • Kliksafe.nl
  • NOS