Feit of fabel: loopt uw telefoonaccu bij kou sneller leeg?

Als het vriest, menen veel mensen dat hun telefoon sneller leeg is dan normaal. Plotseling valt hij uit, terwijl hij een minuut geleden nog 15% batterij aangaf... Hoe kan dat? En: gaat de accu stuk door kou?

''Batterijdeskundige'' Henk Jan Bergveld van de TU Eindhoven is er kort over: het is niet zo dat de accu daadwerkelijk sneller leeg gaat als het koud is. Maar de kou zorgt er wel voor dat een proces in de batterij dat de smartphone van stroom voorziet minder goed werkt. "De accu van een smartphone werkt normaal gesproken bij een elektrische spanning van tussen de 2,7 en de 4,35 volt", zegt Bergveld. De actuele spanning in dit bereik geeft aan hoe vol de batterij is, hoewel het proces niet lineair loopt. "Als de spanning ongeveer 3,5 volt is, is de accu voor 50 procent opgeladen."

De smartphone heeft een minimale spanning nodig om te kunnen functioneren. Als de spanning onder de 2,7 volt komt, werkt de smartphone niet meer en valt hij simpelweg uit.

Onder invloed van kou

Kou heeft invloed op de elektrische spanning die bij het opladen of ontladen in de accu aanwezig is. De smartphone haalt door middel van elektrochemische reacties energie uit de accu, dit gebeurt wanneer elektronen zich via de accu van de negatieve naar de positieve kant verplaatsen. "Die reacties verlopen met een bepaalde snelheid", zegt Bergveld. "Dit proces gaat langzamer als het koud is. Dat verhoogt de weerstand waarmee de accu zijn opgeslagen elektrische energie aan de smartphone levert. Het gevolg is dat de spanning in elkaar zakt als de smartphone stroom uit de accu wil trekken. De smartphone wil de stroom eruit trekken, maar dat lukt niet."

Het kan dan gebeuren dat de smartphone een lager batterijpercentage weergeeft dan eigenlijk het geval is. Of en hoe vaak dat gebeurt, hangt voornamelijk af van uw smartphonemerk en -model. Wie op een koude dag naar binnen gaat, zal ook merken dat de smartphone bij kamertemperatuur weer het juiste batterijpercentage weergeeft. Ook gaat de smartphone weer aan als hij door de kou is uitgevallen.

Geen blijvende schade

Is dat erg? Nee, alleen onhandig. Kou heeft - in tegenstelling tot extreme hitte - geen invloed op het verouderingsproces van de batterij. Dat de spanning in elkaar zakt, zorgt hoogstens voor wat praktisch ongemak, maar de telefoon noch de batterij raakt permanent beschadigd.

Bron: Nu.nl