Google weet waar u bent. Tips voor uw privacy

Uit onderzoek van de universiteit van Princeton blijkt dat Google altijd de locatiegegevens van zijn gebruikers bijhoudt. Ook als u de functie 'locatie' uitschakelt op uw telefoon. U kunt het Google echter wel moeilijker maken.

Niet gevolgd worden via uw telefoon. Het klinkt als iets vanzelfsprekends, maar in 2018 is het tegendeel helaas waar geworden. Op het moment dat u uw toestel verbindt met het netwerk van uw provider, weet die aan de hand van welke zendmast je verbonden bent waar je ongeveer bent. Daarnaast heeft elke telefoon een IP-adres en ook dat kan verbonden worden aan uw locatie. Toch is er een manier om Google een rad voor de ogen te draaien.

Vanuit Google Maps wordt bijgehouden waar u de afgelopen dagen bent geweest. U stelt als het ware een ''tijdlijn'' samen op de telefoon. Deze functie schakelt u zo uit:

Locatiegeschiedenis maps

- Open Google Maps

- Ga via het 'hamburgermenu' links bovenaan de zijbalk naar ‘Mijn Plaatsen’

- Tik op het radaricoontje

- Ga naar ‘Locatie-instellingen’ en kies ‘Locatiegeschiedenis’

- Zet ‘locatie gebruiken’ uit

U kunt ook checken welke apps gebruikmaken van uw locatiegegevens. Hoe u dit benadert, hangt af van welke telefoon en versie Android u heeft. Bij een Samsung Galaxy S8 of S9 zit het bij 'Instellingen' > 'Apps' en dan per app kijken bij 'Machtigingen'. Heeft u een ander model, dan kunt u zelf even zoeken in de instellingen waar u de app-rechten moet aanpassen.

Locatiedata van Google verwijderen

Tenslotte. Google slaat zelf ook 'locatiemarkers' op die bijhouden waar u bent geweest. Dit kan niet worden uitgezet. Echter, u kunt zelf wel de gegevens achteraf verwijderen! Dat doet u via deze link:

https://myactivity.google.com/myactivity

U kunt alleen handmatig gegevens verwijderen achteraf. Dat doet u via ‘Mijn activiteit’ die u via deze link terugvindt.

Daarna gaat u op zoek naar alle data waarbij naast het woordje ‘details’ een locatie-icoontje staat. U tikt het item in kwestie aan, en u ziet onderaan bij ‘Details’ ‘Op basis van je thuislocatie’ staan. Als u dat aantikt krijgt u in Google Maps te zien waar u was op het moment dat u een bepaalde actie op de telefoon heeft uitgevoerd. Wilt u het item verwijderen, ga dan terug en klik het menu met de drie puntjes aan. Kies ‘Verwijderen’.

Zoals gezegd, er is helaas geen manier om Google helemaal zand in de ogen te strooien. Maar als u deze stappen volgt, en bijvoorbeeld wekelijks even uw data verwijdert, weet de technologiegigant zo weinig mogelijk over waar u bent geweest en wat u heeft gedaan.

Bron: androidworld.nl