Helft kan niet meer zonder de digitale wereld

Digitale apparaten zoals laptops, tablets en smartphones zijn voor 50 procent van de respondenten onmisbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Ruigrok | NetPanel in opdracht van SeniorWeb onder ruim 500 65-plussers.

Met de tijd meegaan

Gemiddeld gebruiken de ondervraagden drie apparaten: een laptop of desktop, tablet en smartphone. Ook de e-reader en smart-TV wordt steeds vaker aangeschaft. De respondenten geven aan dat het gebruik van deze apparaten hen het gevoel geeft 'mee te gaan met de tijd'. Daarnaast zorgt het voor meer contact met familie en vrienden. We zijn onder andere actief op e-mail, Facebook en Whatsapp.

Praktisch

Naast het onderhouden van sociale contacten, biedt de digitale wereld praktische gemakken. Denk hierbij aan internetbankieren, online producten bestellen of een reis met het openbaar vervoer plannen. Deze mogelijkheden zorgen tevens voor 'een gevoel van onafhankelijkheid'.

Gratis wifi

De digitale wereld wordt steeds groter, meer mensen hebben een tablet, laptop of smartphone. Op openbare plekken zijn wifi-netwerken waar meerdere bezoekers tegelijk gebruik kunnen maken van (al dan niet gratis) draadloos internet. Borden met 'free wifi' duiken steeds vaker op.

Utrecht kwam eind vorig jaar met een dergelijk initiatief. De stad investeerde ongeveer een ton in een groot wifi-netwerk om ondernemers en klanten een sterke, gratis verbinding te bieden. Op een gemiddelde zaterdagmiddag passeren ruim 25.000 voetgangers drukke locaties zoals de Oudegracht.

Stelling

Wat vindt u: zouden andere steden en gemeentes dit voorbeeld moeten volgen in deze moderne tijd? Geef uw mening op de stelling rechtsboven.

Bron(nen):

21 Comments

Door Gerbrand de Vries (niet gecontroleerd) op ma, 14-9-2015 - 20:45

Ik was op Cuba. Daar is geen wifi. Een verademing. Gezelligheid in de stad. Er werd veel muziek gemaakt. Verder is wifi niet zo onschuldig dan men denk. Veel mensen hebben lichamelijke klachten van wifi. Daarom is het niet wenselijk delen van steden onder wifi straling te zetten.

Door Jan Flinkenflögel (niet gecontroleerd) op ma, 14-9-2015 - 11:27

Pas een korte vakantie in Duitsland gehad, voortdurend een ellende om op de campings wifi te krijgen.
Ze vragen er best veel geld voor, inloggen is lastig enzovoort.
Whatsupp is ons belangrijkste kontakt met de kinderen en kleinkinderen en daarvoor moet je wifi hebben.

Door Bea Meijer (niet gecontroleerd) op za, 12-9-2015 - 19:05

Ben tegen, waarom overal WiFi?
We zijn er zo langzamerhand allemaal verslaafd aan en denken er niet meer zonder te kunnen, verder is het ongezond al die straling!

Door Henriette (niet gecontroleerd) op za, 12-9-2015 - 09:48

Het is misschien niet goed voor de gezondheid, maar we kunnen in deze tijd niet meer zonder. Vooral als je een eigen bedrijf hebt is het makkelijk. Ik ben dus voor.

Door Karin Verduin (niet gecontroleerd) op vr, 11-9-2015 - 10:50

WiFi is helemaal niet zo goed voor onze gezondheid, en zeker niet voor kinderen.
In het buitenland hebben ze daarom geen WiFi op scholen!Alleen wij in Nederland denken dat het geen kwaad kan...

Door Eelke Wiersma (niet gecontroleerd) op vr, 11-9-2015 - 07:34

In dit geval loopt Nederland, met nog veel meer zaken sterk achter achter op veel andere EU landen. Zelfs in de voormalige Oostbloklanden zijn de ontwikkelingen verder dan in Nederland.
Dus het word hoogtijd dat wifi op de straat gratis word in geheel Nederland.
Er is wel iets waar ik mij zorgen om maak en dat is de straling waar iedereen ongevraagt aan blood word gesteld??

Door lemmobbo (niet gecontroleerd) op do, 10-9-2015 - 21:47

Er zou voor iedereen in het gehele land gratis toegang tot een goed betrouwbaar en goed bruikbaar internet beschikbaar moeten zijn. Vraag is wie gaat dat technisch en financieel opzetten en beheren!

Door Anton Kooms (niet gecontroleerd) op do, 10-9-2015 - 21:20

Heel veel mensen worden ziek van wifi. Voor kinder hersenen is het ook niet goed als zij daar teveel mee in aanraking komen. Verder verdrijft het de gezelligheid. Men raakt er aan verslaafd.

Door T. van den Bos (niet gecontroleerd) op do, 10-9-2015 - 19:38

ik ben het roerend eens met de vraag en het andwoord is ook :JA

Door Heika Hakkeling (niet gecontroleerd) op do, 10-9-2015 - 18:55

Ik ben er tegen. Het is niet alleen zeer verslavend, maar ook heel slecht voor de mens om altijd onder wifi-straling te zitten. Heel veel mensen worden er ziek van en kunnen er niet tegen. Hun wereld wordt een hel, evenals voor hun gezinsleden. In heel veel landen mogen op scholen de wifi alleen zeer beperkt worden gebruikt. En dit, omdat ze daar wel in de gaten hebben hoe slecht het voor het kinderbrein is.